Telefoanele cu clapetă, marea reîntoarcere: între mai puțină dependență și mai multă libertate! Plus gestul de a trage clapa după cineva

Telefonul mobil cu clapetă este telefonul emblematic al anilor 2005. Popularizat de firme precum Motorola, Nokia, Alcatel, Sony-Ericsson, Mitsubishi, Samsung, Siemens şi nu numai, acest tip de telefon le aducea utilizatorilor satisfacția de a-și închide mobilul cu stil după încheierea apelului. Însă telefoanele cu clapetă aproape că au dispărut cu totul, fiind înlocuite de smartphone-urile actuale. Doar că, în ultimele câteva luni, „milenialii” (copiii născuți după trecerea în noul mileniu), care în 2005 se jucau cu telefoanele cu clapă ale părinților lor, caută să reînvie acest obiect retro. Pe de o parte, din cauza nostalgiei pe care o încearcă față de acest accesoriu demodat, iar pe de altă parte, fiindcă tinerii caută să experimenteze sentimentul de libertate pe care li-l oferă vechile telefoane lipsite de conexiune la Internet sau dotate cu una foarte limitată.

Mișcarea se răspândește pe TikTok prin hashtag-ul #flipphone

Pe TikTok, platforma de socializare prin excelență a „milenialilor”, telefonul cu clapetă are propriul hashtag, #flipphone, care a strâns până acum peste 230,5 mii de vizualizări. El adună la un loc videoclipuri ale unor tineri care își recuperează vechile telefoane cu clapetă pentru a le personaliza, pentru a-și asculta din nou vechile melodii mp3 sau pentru a-și revedea fotografiile stocate acum niște ani, ba chiar pentru a pune în scenă închideri comice ale telefonului cu clapetă la finele unei conversații.

Unii dintre ei sunt utilizatori de telefonie mobilă care luptă împotriva monopolului gigantului Apple și doresc să încurajeze diversitatea telefoanelor mobile, așa cum era ea reflectată la începutul anilor 2000, precum și o nouă epocă a minimalismului tehnologic și a produselor recondiționate. Ca reflectare a acestui fenomen, toate personajele videoclipului rapper-ului Jack Harlow din Louisville, „Luv is Dro”, lansat în octombrie 2021, comunică între ele folosind telefoane cu clapetă, după cum o face şi artistul în vârstă de 23 de ani. La rândul ei, artista sud-coreeanăde muzică K-Pop Sunmi folosește un Motorola roz cu clapetă, pe care îl aduce îm scenă în videoclipul „You can’t sit with us” lansat în 2021.

Căutarea autenticității

Potrivit lui Biz Sherbert, specialist al culturii la agenția de comunicare americană The Digital Fairy, tinerii nu se amuză la fel de tare ca părinții lor atunci când folosesc iPhones deoareace, „din punct de vedere estetic, telefoanele cu clapetă din trecut sunt mult mai atrăgătoare decât smartphone-urile elegante din ziua de azi”. Înainte exista mai multă bogăție în stilul și concepția telefoanelor, de la Nokiile de folosință intensă, imposibil de spart, până la BlackBerry-urile profesionale, trecând pe la Motorolele Razrs de un roz-fluorescent. Era mai multă personalizare și mai mult șarm în această gamă de telefoane cu clapetă, explică specialistul.

Telefonul cu clapetă, remediu contra dependenței de ecrane

În prezent nocivitatea rețelelor de socializare fiind dovedită științific, telefoanele cu clapetă reprezintă totodată pentru tineri un mod de viață alternativ, care le dă voie să trăiască clipa și să fugă de tentația de a poza într-o identitate falsă, precum și de caracterul adictiv al smartphone-urilor.

Dar ce te faci atunci când un telefon cu clapetă „ca în vremurile bune” înglobează și platformele de socializare și de video-sharing precum WhatsApp, Facebook şi YouTube, așa cum o face Nokia 2720 Flip reinventat cu sistemul de operare KaiOS? Tot ce putem spera e ca butoanele să limiteze dorința de a sta pe chat la infinit, în favoarea apelurilor clasice încheiate, evident, cu gestul intrat în reflex al închiderii clapetei „magice”!

Sursa: France Soir; Foto: Telefoane vechi și noi de colecție

One thought on “Telefoanele cu clapetă, marea reîntoarcere: între mai puțină dependență și mai multă libertate! Plus gestul de a trage clapa după cineva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *