Catedrala Națională: Cei ce nu donează să nu-i judece pe cei ce donează!

V-ați pus vreodată problema că cele 600 milioane de euro (aproximativ o jumătate de miliard) sunt o nimica toată pe lângă MILIARDELE de euro pe care Statul le spală sau le investește în proiecte cu zero utilitate publică? Banii dați către stat sunt obligatoriu din leafa/impozitele fiecărui salariat, fie că e de acord sau nu, pe când donația pentru Catedrală e benevolă și se face doar de către credincioși sau de către cei care decid voluntar să se implice donând, o singură dată în viață, banala sumă de 10 euro de persoană (cam cât o încărcare de cartelă de telefon). Evident că o persoană obișnuită cu exercițiul repetat al milosteniei nu se va limita aici și nici nu va neglija donațiile pentru săraci dacă alege, măcar o dată, să finanțeze și acest Simbol al Spiritului și al dăinuirii neamului nostru. Așa că stați liniștiți și nu vă mai alarmați inutil:

1)Nimeni nu ia de la voi bani pentru Catedrală, decât dacă veți face voi personal o solicitare expresă în acest sens, în urma căreia primiți o chitanță specială, identică pe plan național, și care e diferită de chitanțele donațiilor pentru biserici locale, deși banii sunt colectați în incinta acestora.

2) Banii din care se va construi Catedrala nu pot fi folosiți pentru un alt scop chiar dacă de mâine proiectul s-ar interzice prin lege, deci nu rupe nimeni de la gura proiectelor sociale în nici un caz și nici dacă, prin absurd, ar dispărea Catedrala, asta nu înseamnă că vor exista automat bani pentru proiecte sociale. Sunt două lucruri diferite și care nu se intersectează.

3) La fel cum fiecare e liber să decidă ce face cu banii lui, tot așa fiecare e liber să aibă o opțiune de conștiință religioasă. Deci, cei care nu donează pentru Catedrală, e dreptul lor să nu o facă, dar nici nu au voie să îi judece pe cei care donează, fiindcă trăim în libertate și e democratic ca fiecare să decidă atât pentru portofelul, cât și pentru conștiința lui.

Și niciodată portofelul nu va fi mai presus decât conștiința, oricât de dramatică ar fi situația. Asta e diferența dintre conformism și eroism.

Nu în ultimul rând, să nu uităm că nu putem cumpăra medicamente de la alimentară și nici manuale școlare de la cârciumă. Tot așa, nu putem căuta „produse ale duhului” în instituțiile materialiste. Deci, cine crede că nu mai trebuie construite biserici doar pentru că e nevoie de mai multe spitale și grădinițe, să se ducă deci la spitale și grădinițe, când va avea vreo nevoie spirituală: botez, cununie, înmormântare, dezlegări, rugăciuni, asistență morală și altele.

E atât de greșit să considerăm că nevoile fiziologice sunt singurele noastre nevoi! Ne facem frați cu locuitorii cetății Gadara, care,de dragul turmei de porci ce le asigura hrana zilnică, L-au alungat pe Însuși Dumnezeu Care venise să le bată la poarta închisă a inimii. Iar cei care aleg exclusiv partea porcului (carnea-simbol economic al bunăstării), vor rămâne la nivelul porcului, deși chemarea noastră e aceea a „animalului în-dumnezeit” și nu merităm un destin porcesc, pur fiziologic și nimic mai mult.

Are we human or are we dancers? Are we pigs or are we angels?

Vlad Pârău, 26 martie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *