O victorie pentru ruși la Mariupol și un semn de întrebare în zona Harkov

„Evenimentul numărul 1 al acestei zile (17 mai 2022, n.r.) – poate și unul dintre marile evenimente ale războiului din Ucraina – îl reprezintă predarea în mâinile rușilor al ultimilor combatanți de la Azovstal (combinatul siderurgic din Mariupol, n.r.)”, a anunțat marți seară jurnalistul și scriitorul Ion Cristoiu, în cadrul jurnalului său video. Ar fi vorba de circa 200 de soldați ucraineni și peste 50 de răniți care încă rezistau în incintele (subterane ale) oțelăriei Azovstal, în ciuda bombardamentelor rusești și a pierderii legăturii cu Kievul.

„Mariupolul este un punct de inflexiune. Dacă rușii trec de Mariupol, ei deja (pot domina Crimeea pe uscat). Crimeea aceasta izolată a avut două mari probleme, printre altele. Crimeea n-are râuri. Aici, unde scrie Herson, e Niprul și, pe vremea Uniunii Sovietice venea un canal uriaș care o aproviziona cu apă. În 2014, Hersonul fiind al ucrainenilor, au făcut un baraj și nu mai era apă (pentru Crimeea, n.r.). Printre primele obiective strategice ale rușilor, alături de Insula Șerpilor, a fost cucerirea acestei zone (a Hersonului, n.r.), au aruncat barajul ăla și acuma curge apă (către Crimeea anexată de ruși în 2014, n.r.).

Al doilea obiectiv era în felul următor: Aici e Kuban; ca să ajungă rușii în Crimeea, singura legătură era un pod pe care l-a construit Putin. Complicat! Și acuma ajung în Crimeea așa (pe uscat, pe bucata de pământ cucerită de ruși între Mariupol – la est – și Herson – la vest, n.r.). Deci, totul a fost pentru „eliberarea” Crimeei”, a comentat gazetarul Ion Cristoiu.

„Mariupolul e un port uriaș, au cucerit orașul stradă cu stradă și au ajuns la acest Azovstal, unde erau luptătorii ăia. Luptătorii aceia, care erau bine baricadați, n-au vrut să se predea rușilor – de-aia a durat așa de mult. Acum, faptul că s-au predat rușilor, care i-au dus în zona rusească și e o dicuție acum dacă să-i schimbe pe prizonieri sau să-i trateze ca teroriști (…), în momentul în care s-a trecut de Mariupol, Rusia stăpânește așa: litoralul Mării Negre și al Mării de Azov. Deci, litoralul de la Odesa până la Mariupol sunt 500 de kilometri. 500 de km. de litoral sunt ale rușilor! De ce a durat așa de mult? (…) De-aia a durat atât de mult, pentru că ăia nu voiau să se predea rușilor. Faptul că s-au predat rușilor înseamnă că chiar era rău, nasol pentru ei.

Și, de ce merg (rușii) încet? Din două motive: stilul rusesc este rulou-compresor, adică: a făcut (cucerit) o sută de metri, imediat instalează (administrație), rusifică, asta este. Și, doi, ca și armata SUA, armata rusă stă foarte bine, bate Ucraina la arme moderne. (…) Problema este că în sud ești corp la corp. Adică, toată superioritatea militară a unei mari puteri – America, Rusia – nu mai e, că rachete de croazieră nu poți să folosești, avioane nu poți să folosești că trebuie să cobori și să razi și nu poți să bombardezi că trebuie să păstrezi. (…) Ei au avut grijă să nu dărâme că rămâne al lor, la Rusia: nu poate să intre în Rusia un oraș la pământ…

Pentru ca Rusia să fie învinsă înseamnă ca ucrainenii să pornească o contraofensivă (prin sud), să vină cu tancurile până aici (în Crimeea) și rușii să se îmbarce în vapoare – sau cu camioane – și să plece. Sau la Kremlin să vină altcineva, să moară Putin și să spună: băi, gata, noi plecăm (din Ucraina)! Eu nu cred”, a concluzionat cel mai longeviv gazetar din România, maestrul Ion Cristoiu.

Istoricul și ziaristul George Damian rezumă foarte bine situația combatanților ucraineni din uzina Azovstal de la Mariupol, dar atrage atenția că avansul rușilor spre vest ar putea fi frânat de o contraofensivă a ucrainenilor la est de Harkov, manevră care, dacă va reuși, ar putea să destabilizeze controlul rușilor în Donbas și chiar să amenințe granița Federației Ruse – fapt subliniat de mai mulți comentatori.

„Luptătorii ucraineni din Azovstal sunt prizonieri în penitenciarul de la Olenivka și vor fi anchetați de procuratura federală a Rusiei. A 83-a zi de război în Ucraina

1.Cei 211 militari ucraineni din Mariupol care s-au predat luni seară forțelor ruse au fost transportați la colonia penitenciară din Olenivka, în apropierea orașului Donețk, transformată în lagăr de prizonieri. Alți 53 de militari ucraineni răniți au fost transportați în spitalul din Novoasovsk. În combinatul Azovstal s-ar mai găsi cadavrele a 200 de soldați ucraineni uciși în timpul luptelor. Din combinat au fost eliberați 3 prizonieri ruși, un ofițer și 2 soldați. Rămâne de văzut dacă și cum Moscova se va folosi de militarii din regimentul Azov capturați pentru a-și proba teza „denazificării” Ucrainei.
2.Presa ucraineană vorbește de o „evacuare” a militarilor ucraineni din Mariupol, oficialii de la Kiev susțin că ar exista o înțelegere cu Moscova pentru un schimb de prizonieri prin care militarii ucraineni de la Azovstal să revină pe teritoriul controlat de autoritățile ucrainene. Guvernul de la Kiev se confruntă cu posibilitatea izbucnirii unei crize de imagine, existând mai multe voci care acuză incompetența celor care au permis ca regimentul Azov și pușcașii marini să fie înconjurați de forțele ruse și să ajungă în această situație. Practic militarii ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor ruse și sunt prizonieri de război în acest moment, sursele ruse nu au amintit nimic despre o înțelegere pentru eliberarea militarilor ucraineni de la Azovstal. Guvernul de la Kiev încearcă să scape de un eventual scandal public printr-o strategie de PR.
3.Din punctul de vedere al Rusiei, conform reprezentantului Moscovei pe lângă ONU Dmitri Polianski „membrii regimentului Azov s-au predat fără condiții”. Procuratura federală de la Moscova a anunțat că îi va ancheta pe militarii ucraineni capturați cu privire la implicarea lor în comiterea unor crime de război împotriva populației civile din Donbas. Duma de stat de la Moscova intenționează să interzică eliberarea soldaților din regimentul Azov pentru prizonieri ruși în Ucraina.
4.În zona orașului Harkov trupele ucrainene se îndreaptă către Volceansk, un centru de aprovizionare al armatei ruse de la Izium și spre granița de nord-est cu Rusia”, a scris, marți, istoricul George Damian. Continuarea o puteți citi pe contul său de Facebook.

Concluzia este că, deși capitularea Azovstalului din Mariupol la 17 mai 2022 este o reușită importantă în iconomia invaziei ruse din Ucraina, ea vine destul de târziu – Putin și-ar fi dorit s-o anunțe chiar înainte de parada de 9 Mai, dar n-a fost să fie – și reprezintă apogeul unei ofensive sud-vestice a rușilor cu un echilibru destul de fragil, dat fiind că tentativele ucrainenilor de a trece la contraofensivă în Donbas, la est, ar putea duce la destabilizare și în sud, întreaga construcție a rușilor putându-se nărui ca un castel din cărți de joc. La fel, privind din perspectiva ucrainenilor, înfrângerea simbolică la Mariupol, care a reprezentat o lovitură de imagine pentru Kiev, ar putea să nu ducă la prăbușirea încrederii dacă armata ucraineană va face o mișcare rapidă și energică în est. Dar, cum nu putem ști dinainte ce ne rezervă viitorul, cel mai înțelept ar fi să nu subestimăm și să nu supraevaluăm nici una dintre tabere, atât timp cât meciul încă se joacă, iar elementul-surpriză nu poate fi exclus din ecuație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *