Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, plasat în arest la domiciliu pentru acuzații de corupție
Fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul pro-rus Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, conform unei decizii a Judecătoriei din Chișinău, sediul Ciocana, care a admis în parte solicitarea procurorilor chișinăueni, care au cerut ca Dodon să fie plasat în arest în penitenciar. Însă cumnatul acestuia, Petru Merineanu, n-a avut parte de același tratament, primind 30 de zile de închisoare. Decizia judecătorească poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, potrivit EVZ.ro.
Procurorul care a susținut arestarea, Petru Iarmaliuc, a afirmat că a prezentat suficiente probe în instanță care să le permită judecătorilor să-l închidă pe Dodon într-un penitenciar. El și-a exprimat îngrijorarea că, lăsat în libertate, chiar și în arest la domiciliu, fostul președinte ar putea distruge unele probe importante din dosar.
Acuzarea a mai argumentat că Igor Dodon ar fi intenționat să părăsească Republica Moldova, rezervându-și în acest sens un bilet de avion.
„Aici nu sunt numai riscuri declarate. Au fost prezentate procese verbale la percheziția domiciliului, automobilelor, care arată că azi, dumnealui trebuia să plece peste hotarele Republicii Moldova, la ora 9.00”, a declarat procurorul Petru Iarmaliuc despre Igor Dodon, după cum relatează publicația ziarulnational.md.
Anchetatorii anticorupție din Republica Moldova îl acuză pe Igor Dodon că ar fi primit, în 2019, o importantă sumă de bani din partea unui oligarh şi aliat politic, Vlad Plahotniuc. Ulterior, vizat de mai multe anchete penale, Plahotniuc a reușit să fugă din Republica Moldova și să se ascundă.
Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, împreună cu procurorii anticorupție, au efectuat mai multe percheziții la domiciliul fostului președinte, în legătură cu dosarul „kuliok” (sacoșă).
După cum relatează site-ul Deschide.md, cercetările au fost demarate după apariția în spațiul public a unor filmări în care Vlad Plahotniuc i-ar fi transmis o pungă cu bani lui Dodon, care ar fi avut ca destinație plata salariilor angajaților Partidului Socialist din Republica Moldova.
Opinia istoricului George Damian
„Perchezițiile și acuzațiile împotriva fostului președinte rusofil Dodon semnalează o schimbare de abordare la Chișinău. De acum lucrurile devin cu adevărat interesante în Republica Moldova: își va apăra Moscova reprezentantul în politica de la Chișinău? Cum? Trecut treptat pe linie moartă, Dodon părea că va fi înlocuit cu primarul socialist al Chișinăului, Ceban. Războiul din Ucraina l-a relansat în forță pe Dodon, care a avut ocazia să-și manifeste fidelitatea față de Moscova, Ceban trecând în plan secund. Propulsat prea repede și cu prea multă forță în postul de principal lider al tezelor pro-ruse de la Chișinău, Dodon a provocat o reactivare a memoriei instituționale lente și procurorii și-au amintit de niște filmări vechi de câțiva ani în care Dodon primea o pungă cu bani de la Plahotniuc”, a scris istoricul George Damian, marți, pe Facebook.