Fosta ministră a Turismului din epoca Băsescu va fi extrădată în România, au decis DEFINITIV judecătorii bulgari. Prin câte închisori a trecut, Elena Udrea ar avea experiența cerută unui președinte al României, consideră gazetarul Ion Cristoiu

Curtea de Apel Sofia a emis vineri, 10 iunie 2022, o decizie definitivă de extrădare a Elenei Udrea în România. Fosta ministră a Turismului din epoca regimului Băsescu fugise din țară la începutul lunii aprilie, cu câteva ore înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să confirme condamnarea ei de 6 ani de închisoare, respingând „ca nefondate” contestațiile în anulare formulate de Parchetul General și de persoanele condamnate în dosarul „Gala Bute”, după cum scria EVZ.ro înainte de Paști. Pe 7 aprilie a fost emis un mandat de urmărire internațională în baza căruia polițiștii de frontieră bulgari au reținut-o pe Elena Udrea în timp ce încerca deja să treacă granița în Grecia. O enigmă a acelei zile a fost ruta aleasă de fugară, deoarece atât Bulgaria, cât și Grecia sunt state membre ale U.E., ale căror organisme inclusiv de poliție colaborează mult mai strâns decât cele ale unor state non-U.E. precum Serbia sau Republica Moldova. O posibilă explicație ar fi aceea că fugara primise informații eronate despre timpul pe care îl mai are la dispoziție, crezând că va avea vreme să părăsească U.E. prin Grecia spre Turcia, însă autoritățile române s-au mișcat mult mai repede decât era de așteptat, în aceeași zi fiind pronunțată și condamnarea și fiind activată și urmărirea internațională. Ceea ce lasă loc unei suspiciuni de comandă politică în acest caz, pe care Elena Udrea o invocă nu fără temei.

„În data de 7 aprilie atunci când s-a dat sentința în România în cazul meu, doi judecători din completul care au dat această sentință au fot chemaţi la Parchetul General şi au fost amenințați cu pușcăria dacă nu dau sentința de condamnare în dosarul „Gala Bute”.

În mod cert, decizia împotriva mea s-a luat cu presiune. Au fost cele mai lungi două luni din viaţa mea”, a afirmat fosta ministră a Turismului, citată de Antena 3. Ea a subliniat că a făcut politică timp de două decenoo şi nu se teme pentru viata ei, însă are un copil mic acasă şi se așteaptă la orice dacă va fi trimisă într-o închisoare din România.

Anterior, Elena Udrea mai fusese deținută în România în 2015 și în Costa Rica în 2018 alături de Alina Bica, țară în care au fost arestate în baza unei solicitări de extrădare emise de autoritățile române, dar eliberate chiar de Crăciun în anul Centenarului Marii Uniri. Pedeapsa de 6 ani de închisoare primită de Elena Udrea în dosarul „Gala Bute”, dar și pedeapsa de 4 ani a Alinei Bica au fost suspendate prin decizia ÎCCJ, iar Tribunalul București a revocat, la acea vreme, cererile de extrădare. Deciziile sunt consecința hotărârii CCR prin care constituirea completurilor de 5 judecători de la instanta suprema a fost declarata nelegala, relata Ziare.com în 2018.

Udrea, între un pat la „beci” și un fotoliu în funcția supremă din stat

Gazetarul Ion Cristoiu a comentat vineri seară noua înfrângere în justiție a Elenei Udrea, pe care sistemul de la București o dorește cu orice preț în închisoare, deși condamnarea ei a fost decisă în 2018 de un complet de judecători nelegal constituit.

„Elena Udrea rămâne o mare enigmă pentru mine ce-a apucat-o cu plecatul ăla în Bulgaria, deja a fost și în Costa Rica, nu știu! Sunt convins că a tras-o cineva pe sfoară. (…) Probabil a plecat, credea că nu va fi condamnată, a stat acolo… E, totuși, la ora actuală, politicianul cu cea mai mare experiență de viață, între noi fie vorba! Totuși, Costa Rica, toate alea… Dacă s-ar schimba regimul, dacă ar fi un 23 august 1944 sau un decembrie 1989, ea ar avea un dosar, vai de mine! Pușcărie, Costa Rica, Bulgaria, …

Foarte interesant! Dacă ar scăpa mai repede de pușcărie și ar reintra în politică… Are o mare experiență de viață, știe, adică este politicianul care a avut unul dintre cele mai mari urcușuri – ministru, consilier al lui Băsescu – și una dintre cele mai mari căderi – pușcărie, procese, Costa Rica, Bulgaria, fugă, extrădare, experiență extraordinară! Chiar că ea ar fi bună de președinte! De ce? Pentru că în persoana ei am o tipă care a trecut prin toate! (…) Ea, dacă vreți, are o experiență care o recomandă ca președintă a republicii. Foarte important, când ajungi acolo e bine să fi urcat, să fi căzut, să cunoști trădările și toate alea… Așa, te duci ca Iohannis, direct de la funcția aia de primar”, a explicat gazetarul Ion Cristoiu în jurnalul său video de vineri, 10 iunie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *