Frații Petreuș s-au revăzut în Cer: Ștefan Petreuș a trecut la Domnul. Îl plâng colegii de scenă sau de platou, casa de discuri Electrecord și Biserica Ortodoxă Română

Ștefan Petreuș, singurul rămas în viață dintre cei doi Frați Petreuș, interpreți de muzică populară din Maramureș, a murit sâmbătă, 25 iunie 2022, la vârsta de 82 de ani. Deocamdată nu se cunoaște cauza morții, dar vom reveni cu amănunte. Trista veste a fost dată pe Facebook de mai multe vedete sau actanți din domeniul muzical, precum și de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

„De-acum Frații Petreuș sunt împreună și cântă lângă îngeri! Drum lin, Ștefan Petreuș!”, a anunțat pe Facebook casa de discuri Electrecord.

„S-a stins din viață Ștefan Petreuș! De-acum Frații Petreuș sunt împreună și cântă lângă îngeri! Rămas bun!”, a scris pe Facebook și cunoscuta prezentatoare Iuliana Tudor.

„Ștefan, ai fost un ceteraș de geniu. Sunetele mângâiate de tine au îmblânzit lumea. Oamenii au devenit mai buni, iertători, smeriți, zîcălile și horile tale au fost icoane vii.
A sosit vremea să ne despărțim. După 60 de ani simți pașii de lup ai morții, care dau târcoale. Începe înserarea melancolică înainte de marea noapte. Ștefan, muzica ta mi-a marcat copilăria și tinerețea. Te duci în lumea cu dor. Moartea oamenilor dragi înseamnă începutul morții tale. Nu știm niciodată ce-i poate provoca supărarea la un om cu simțire, care trăiește cu inima rosturile adânci ale vieții.
Oare Ștefan nu a plecat supărat?”, s-a întrebat pe Facebook rapsodul popular Grigore Leşe, care a postat și un cântec cunoscut al regretatului fraților Petreuș.

Poate cel mai emoționant și amplu mesaj îi aparține, însă, Bisericii Ortodoxe Române:

„Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a luat act cu multă tristețe de trecerea la Domnul a maestrului Ștefan Petreuș, astăzi, 25 iunie 2022, la vârsta de 82 de ani.

Cu înaltă și unică prețuire față de „Nemuritorii Frați Petreus”, conducerea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, transmite un mesaj de condoleanțe, mângâiere și alinare sufletească familiei, precum și tuturor artiștilor mari ai Maramureșului și României, frații Petreus fiind și rămânând un simbol și un stâlp neclintit și unic al folclorului românesc. Frații Petreuș însemnează „internaționalizarea folclorului maramureșean autentic”; datorită lor, Maramureșul a crescut în prestigiu și a fost cunoscut în lume.

Amintim faptul că la data de 3 martie a anului 2020, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a conferit artistului Ştefan Petreuş, în Sala festivă „Justinian Arhiepiscopul” din incinta Centrului Eparhial, în prezența Permanenţei și ostenitorilor Centrului, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani de viață, în chiar ziua decernării: „în semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cutural şi artistic a folclorului naţional autentic şi a cântecului maramureşean de mare valoare; pentru activitatea artistică de o viaţă dedicată slujirii valorilor tradiţionale ale neamului românesc şi credinţei ortodoxe strămoşeşti”.

În anul 2020, Ștefan Petreuș mărturisea faptul că a ajuns la aceste mari succese datorită ajutorului primit de la Bunul Dumnezeu, el fiind un bun creştin, cu religia învăţată la şcoala din sat, precum şi cu preotul satului, care, alături de învăţătoarea pe care a avut-o, notistă şi violonistă, a prins drag de vioară şi l-au încurajat să cânte. Preotul satului avea vioară în casă şi cânta la ea. El l-a îndemnat primul să prindă curajul de a cânta, încă de mic, din şcoala primară, vâzând în el un mare talent.

Dumnezeu să îl odihnească cu drepții în Împărăția Sa cea veșnică!
Veșnica lui pomenire din neam în neam!”,
a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, sâmbătă, pe Facebook.

Celălalt frate Petreuș, Ion, a decedat acum 20 de ani, la vârsta de 57 de ani, în urma unui accident casnic, soldat cu o lovitură la cap, potrivit EVZ.ro. Să ascultăm și noi un cântec al Fraților Petreuș, dorindu-le veșnică pomenire, sus, în Cer, la Nemurire! VIDEO:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *