Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sînzienele: Ziua iei, sărbătorită în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului! Târgul de ii continuă sâmbătă și duminică

Pe 24 iunie 2022, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și datinile populare de Sînziene au fost marcate așa cum se cuvine în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: totul a început cu participarea la Sfânta Liturghie la Biserica din Dretea, după care, în apropierea acesteia, câteva ansambluri folclorice au reconstituit obiceiurile de Drăgaică și Căluș din județul Teleorman. În poiana din fața bisericuței, trei gazde alese au întreținut un atelier de coronițe și cruci alcătuite din gingașele flori aurii numite „Sînziene” – participantele au putut purta pe cap o coroniță împletită chiar de ele, ba chiar s-au dus apoi în spatele casei pentru a le arunca pe acoperiș. O credință străveche spune că fata a cărei cunună rămâne agățată sus și nu cade pe pământ se va mărita până la finele anului.

Alte activități interesante: Șezătoare-atelier cu povești și expoziție de fotografii vechi, realizată de Șezătoarea Bibliotecii din Avrig, jud. Sibiu la Casa din Șimon (Bran, jud. Brașov); expoziția documentară itinerantă „Acasă, la origini – Țara Făgărașului”, adusă de Fundația Comunitară Țara Făgărașului / La Blouse Roumaine / Muzeul de Pânze și Povești în sectorul „Textile”; expo „Albina”, de la Planșă la Cămașă în sala 1 a Pavilionului Muzeal Multicultural. Activitățile continuă cu și mai mare bogăție de conținut sâmbătă, 25 iunie (când în plus se va ține un Târg de Ii), și duminică, 26 iunie (o nouă slujbă religioasă și Târg de Ii). Pentru detalii vizitați pagina de social media a Muzeului ASTRA.

În cele ce urmează, împărtășesc cititorilor noștri câteva momente FOTO și VIDEO surprinse de mine, la pas prin acest muzeu al civilizației populare tradiționale. Sper ca acestea să vă îmbie să faceți propria escapadă în muzeul în aer liber ASTRA din Sibiu, la acest sfârșit de săptămână (Vlad Pârău):

Sfânta Liturghie la Biserica din Dretea.
Atelierul de împletit coronițe din Sînziene și alte flori de vară.
Călușari.
Sînziene.
Locuitorii permanenți ai muzeului.
Și locuințele lor.
Morile de vânt.
Punct de belvedere.
O privire de ansamblu.
Un mini-recital de muzică folclorică și folk de Vlad Pârău (Farmacia Muzicală). Cântecele populare provin din Mini-Satul „Sfântul Andrei” Brașov, îndrumat de regretatul prof. Ioan-Sorin Apan.
O amintire cu Mini-Satul „Sfântul Andrei” pe scena de lângă lac din Muzeul ASTRA Sibiu (probabil din 2007).

2 thoughts on “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sînzienele: Ziua iei, sărbătorită în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului! Târgul de ii continuă sâmbătă și duminică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *