Au promis că se vor întoarce într-o zi și s-au ținut de cuvânt: Studenții AFT Sibiu au cântat muzică Folk pentru Pace în cadrul FITS 2022. Când și unde îi mai puteți asculta. FOTO/VIDEO EXCLUSIVE

Formația muzicală „Band of Brothers and Sisters” a cadeților Academiei Forțelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, despre care am mai scris aici, a revenit în forță luni, 27 iunie 2022, să delecteze publicul timp de o oră cu un repertoriu de cântece Folk și folclorice. Concertul a avut loc în Piața Huet, la doi pași de Piața Mare, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) 2022. Studenții AFT au avut și doi invitați-surpriză din lumea muzicii Folk – pe Felicia Pop de la Alba Iulia și pe Cătălin Stepa, fiul cunoscutei interprete din Cenaclul „Flacăra”. De asemenea, a colaborat pe partea instrumentală și artistul popular Călin Hăndăbuț din Sibiu. Tinerii de la AFT Sibiu au stârnit simpatia întregii Românii pe 9 iunie când, cu ocazia festivității de absolvire, au cântat în Piața Mare o poezie a deținutului politic anticomunist Radu Gyr, transmițând mesajul „Ne vom întoarce într-o zi” cu referire la propria generație care, în acest an, a părăsit băncile școlii sibiene și urmează să se întoarcă în localitățile de baștină. Deși anumite „persoane avizate” s-au grăbit să cenzureze în mediul online acest mesaj emoționant al absolvenților AFT, trebuie remarcat că, indiferent de cine a fost autorul versurilor ei, poezia respectivă nu conținea nici un mesaj politic și era deja cântată de folkiști de talie națională (precum Mircea Rusu și alții).

Cu toate că „Ne vom întoarce într-o zi” nu s-a mai regăsit în repertoriul cadeților la noua lor apariție din cadrul FITS 2022, alte melodii cu un mesaj de demnitate națională au încântat publicul spectator al reprezentației „Folk și Joc din tranșee: Manifest pentru Pace”: „Răsai!” (Bucură-te, scris Latin! – un cântec de redeșteptare națională a Basarabiei, pe versurile poetului Grigore Vieru); Răsai asupra mea, Lumină Lină! de Mihai Eminescu; Bucurați-vă, prieteni! (Catharsis) ș.a. Sentimentul general care se degaja din cântecul „fraților și surorilor” („brothers and sisters”) era tocmai cel de frăție, existentă atât între ei, cât și înfiripată față de publicul spectator, care a învățat să cânte măcar la refren împreună cu aceștia. Reporterul publicației noastre a înregistrat o parte dintre cântecele interpretate de formația muzicală a AFT Sibiu și vă invită să le descoperiți mai jos. Dacă vă plac, mai aveți câteva șanse să vă întâlniți cu ei și invitații lor-surpriză (printre care se mai numără Ionela Răspop, Iliuță de la Jina și Patricia Thomits), intrarea fiind liberă peste tot (în afara evenimentului de miercuri de la AFT, pentru care biletele s-au epuizat deja):

Marți, 28 iunie, ora 19:30 în Piața Huet (invitat-surpriză: Claudiu Benga);

Miercuri, 29 iunie, ora 14:00 la Academia Forțelor Terestre (AFT) Sibiu – SOLD OUT;

Joi, 30 iunie, ora 20:00 în Piața Habermann (lângă parcarea Teatrului; invitată-surpriză trupa OCRU);

Vineri, 1 iulie, ora 19:30 în Piața Huet;

Sâmbătă, 2 iulie, ora 20:30 în Piața Habermann;

Duminică, 3 iulie, ora 19:30 în Piața Huet. Aceste date sunt orientative, pentru mai multă precizie consultați programul FITS 2022.

„Din mocirla, suferințele și însingurarea tranșeelor morții, în lumina caldă a pietrelor rotunjite de plimbările îndrăgostiților și de preumblările căutătorilor de frumos… Drumul sinuos al morții către viață, povestea despre întunericului învins de lumină, bocetul de durere al plecării la luptă și chiotul de bucurie al întoarcerii acasă…

În premieră, studenții militari ai Academiei Forțelor Terestre, frumoși la suflet și la chip, invitați să fie parte a minunatului proiect sibian al artelor spectacolului, ne-au scos din tranșeele fostelor războaie și ne-au călăuzit pașii într-un minunat spectacol-manifest pentru pace! Așa cum știu ei mai bine, înlocuind trăgaciul armei cu corzile chitarei, catifelând numai pentru voi, în cântec, vocile asprite și îmblânzind cadența marșului în freamătul călușului, ponturilor și bătutelor feciorești.

Se vor întoarce pentru voi, tineri ai războiului, să vă condamne iar și iar la viață, seară de seară, printre pietre și arbori, acasă la ei sau acasă la voi, acolo unde au fost primiți atât de frumos…

Mereu Împreună!”, este recenzia pe care a făcut-o acestui spectacol de muzică Folk colonelul (rz.) Marius Popența, pe pagina de Facebook a AFT Sibiu (unde au fost postate și câteva zeci de fotografii surprinse de Ionuț Văidean, Eduard Brad și Elena Cucu).

DEMO a ce puteți audia dacă veți onora cu prezența d-voastră frumoasele concerte ale „Band of Brothers and Sisters”:

Să ne iubim! (cover după Gil Ioniță făcut de Band of Brothers and Sisters, AFT Sibiu)
Cântec de cătănie (cover după Grigore Leșe făcut de Band of Brothers and Sisters / AFT Sibiu)
Cântec cu descântec (cover după Mirela Atudorei făcut de Band of Brothers and Sisters / AFT Sibiu)
Răsai asupra mea, Lumină Lină! Felicia Pop
Răsai! Cătălin Stepa
Cum voi trăi? Cătălin Stepa
Romanță de cântat în permisie (cover după Cristian Buică făcut de Band of Brothers and Sisters / AFT Sibiu)
Ce liberi am fi! (cover după Ioan Gyuri Pascu făcut de Band of Brothers and Sisters / AFT Sibiu)
La portiță la Gheorghiță (cover după Surorile Oșoianu făcut de Band of Brothers and Sisters / AFT Sibiu)
Timpul trece, nu-l mai vezi! (Band of Brothers and Sisters / AFT Sibiu)
Floare de colț și Bucurați-vă, prieteni! (Band of Brothers and Sisters / AFT Sibiu)
Castelul. (Band of Brothers and Sisters / AFT Sibiu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *