Cine este, cu adevărat, Pavel Mihăilescu, unul dintre cei doi elevi sibieni cu 10 pe linie la BAC?
În preajunul praznicului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, vestea că un alt Pavel, unul dintre cei doi tineri din Sibiu cu 10 curat la Bacalaureat, a avut-o dirigintă în cei 4 ani de studiu la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, secția Științe ale naturii bilingv engleză, pe Carmen Iohannis a făcut înconjurul ziarelor locale și chiar naționale. Puțini știu, însă, că proaspătul absolvent de liceu cu minte sclipitoare nu este doar fost „lăzărist”, ci și fiu de preot ortodox – al doilea copil din cinci și cel dintâi băiat al familiei, în care s-a format ca om în spiritul valorilor creștine.
„Am fost învățat de mic că cu ajutorul lui Dumnezeu și cu credință adevărată se poate înfăptui orice și mă bucur că am trăit pe propria-mi piele această confirmare”, a mărturisit „băiatul de nota 10” la începutul discuției pe care a acceptat să o aibă cu noi, continuând: „Nu am vânat nota 10. Am vrut să iau o notă mulțumitoare. Mi-am zis: Să dea Dumnezeu să primesc ce notă crede El că merită munca mea – și am muncit de 10, recunosc acuma; trebuie să fiu și eu un pic mândru de mine… Dar, fără ajutorul lui Dumnezeu, nu era 10, așa că… 80% voia Lui, 20% voia și munca noastră”.
Lui Pavel i-a plăcut mereu să învețe și s-a adaptat ușor și școlii online (semestrul al II-lea din clasa X-a, clasa a XI-a și o parte din primul semestru al clasei a XII-a). A realizat curând pericolul de a fi prins în mrejele mediului virtual, dar a reușit să se autodisciplineze, dozându-și timpul astfel încât să îi ajungă și pentru învățat, dar și pentru recreere. „Pur și simplu mi-am impus”, a povestit el, adăugând, în glumă, că altfel nu ar fi ajuns astăzi în ziare. A luat toate materiile la fel de în serios ca înainte de pandemie și s-a pregătit pentru teste ca și când le-ar fi dat în clasă. Deși, poate, mulți elevi au fost tentați să trișeze, neputând fi supravegheați la fel de bine de profesori, Pavel a preferat să nu-și fure singur căciula: „Nu am vrut să mă mint pe mine însumi (copiind la teste)!”. În plus, a apreciat ușurința cu care profesorii, chiar și cei puțin mai în vârstă, s-au adaptat, la rândul lor, tehnologiei și noului stil de predare, deși acesta a venit la pachet cu numeroase provocări. Ultimii doi ani de liceu i-a încheiat cu medii aproape de 10 – clasa a XI-a, cu 9,93 și clasa a XII-a, cu 9,90.
Chiar și cu aceste rezultate deosebite la învățătură, Pavel, întrebat fiind despre relația pe care o are cu sora lui mai mare, a fost atât de modest încât să spună că ea este „mai valoroasă” decât el. Din câte am văzut pe rețelele de socializare, și Ana-Maria este foarte mândră de el, distribuind bucuroasă articolele apărute zilele acestea despre fratele ei mai mic. (Articolul continuă sub fotografie.)
Faptul de a fi printre primii copii ai familiei l-a făcut să fie responsabil de mic. Învăța ușor lucruri noi și îi plăcea să se poată descurca singur, atât la teme, cât și la alte activități. Le este recunoscător părinților că l-au îndrumat în viață fără să manifeste o grijă sufocantă, dându-i, astfel, libertatea să găsească singur soluții.
Totuși, apreciază răbdarea pe care a avut-o tatăl lui cu el în privința tenisului – pasiune pe care i-a cultivat-o încă de când avea 10-11 ani și care a contribuit foarte mult la dezvoltarea lui, atât intelectuală, cât și fizică, menținându-l sănătos. Este bucuros că a putut să găsească timp pentru tenis chiar și în clasa a XII-a, pentru că l-a ajutat să se relaxeze și să-și odihnească mintea altfel decât cu tehnologia. Până să își ia carnetul de conducere, tot tatăl său, părintele Mihăilescu, a fost cel care l-a dus și adus cu mașina de la antrenamente – lucru pentru care îi este recunoscător.
În continuare, Pavel și-ar dori să studieze la Cluj, la Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică sau la cea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, dar se gândește să nu le devină o povară prea mare părinților, creându-le cheltuieli suplimentare (am remarcat felul în care se gândește mai mult la alții/cei dragi decât la sine, neținând să-și facă voia cu orice preț). Varianta de rezervă este Facultatea de Inginerie din Sibiu.
În încheiere, l-am întrebat pe Pavel care sunt calitățile care consideră el că îl caracterizează. Răspunsul lui: DETERMINAREA, AMBIȚIA („fie că e prostească sau benefică”, a glumit el) și ÎNCREDEREA – „mai ales în Dumnezeu, apoi în mine și apoi în bunătatea oamenilor”.
Îi dorim ca aceste însușiri să îi fie de folos în viață și îi spunem de pe acum „La Mulți Ani” cu prilejul zilei sale onomastice – Sfinții Apostoli Petru și Pavel! Aceeași urare le-o facem și cititorilor noștri care poartă aceste două nume sfinte sau derivatele lor!