Sfinții Apostoli Petru și Pavel, zi de hram la Biserica dintre Brazi, cel mai vechi lăcaș de cult românesc din Sibiu

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost sărbătoriți cum se cuvine miercuri, 29 iunie 2022, la „Biserica dintre Brazi”, cel mai vechi lăcaș de cult românesc din Sibiu (1778-1788), și un important monument istoric din „oraşul de jos” – în curtea acestuia dormindu-și somnul de veci marii fruntași ai mișcării de eliberare națională a românilor ardeleni din secolul XIX și începutul secolului XX (Ioan Rațiu, George Barițiu, Alexandru Vaida-Voevod ș.a.). (articolul continuă dedesubt)

La Sfânta Liturghie de hram au slujit cei doi preoți parohi, Călin Sămărghițan și Vasile Dariciuc, dimpreună cu un invitat, părintele Gheorghe Negrea de la Parohia Turnișor II, care a fost hirotonit întru preot în urmă cu 21 de ani la Biserica dintre Brazi. Răspunsurile la Liturghie au fost date de membrii Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS), conduși de inimoasa profesoară Carmen Jinariu. La finalul slujbei, a fost oficiat afară din biserică parastasul pentru ctitorii bisericii și înaintașii preoților slujitori. (articolul continuă dedesubt)

„Ne bucurăm împreună să-i cinstim pe acești mai-mari între apostoli. Să ne gândim la câteva aspecte din viața lor și la sfârșitul lor mucenicesc în timpul împăratului Nero la Roma! Sfântul Apostol Petru a fost unul dintre cei 12. Un pescar din Galileea care, deși nu avea școală, avea o inimă curată și o credință foarte mare. A fost ales de Mântuitorul să-I urmeze: după pescuirea minunată, Sf. Ap. Petru, cuprins de teamă, a zis: Ieși de la mine, Doamne, căci sunt om păcătos! L-a recunoscut pe Mântuitorul, a recunoscut măreția, puterea, curăția Mântuitorului. A mărturisit apoi Sf. Ap. Petru, insuflat de Duhul Sfânt: Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Cel Viu! A fost unul dintre apropiații Mântuitorului, căci a urcat pe Muntele unde s-a petrecut Schimbarea la Față să-L vadă pe Mântuitorul transfigurat pe cât i s-a îngăduit omului să vadă acea strălucire dumnezeiască, slava cea negrăită a Mântuitorului Hristos. A fost martor al multor minuni, a ascultat Cuvântul, L-a urmat pe Mântuitorul, a avut și un moment de slăbiciune când s-a lepădat de Mântuitorul, dar a fost repus între apostoli prin întreita întrebare: Mă iubești tu, Petre, mai mult decât aceștia? Da, Doamne!, a răspuns el și a fost pus să păstorească oile cele cuvântătoare, adică pe credincioși. Dacă la început a fost ca ceilalți, temător, după primirea Duhului Sfânt, plin de curaj, a mers să propovăduiască Evanghelia, minunile lui Dumnezeu, numele lui Hristos și Învierea. Și-a sfârșit viața mucenicește la Roma, fiind răstignit, cum a dorit el, cu capul în jos, ca să nu fie asemenea Mântuitorului – din smerenie -, dar a rămas un credincios apostol, făcător de minuni, căci a înviat-o pe Tabita.

Iar Sfântul Apostol Pavel, învățat la cele mai înalte școli, avându-l dascăl pe Gamaliel, la început a prigonit pe creștini. Se numea Saul, cunoaștem convertirea lui de pe drumul Damascului, când o lumină cerească l-a învăluit și a căzut, orbit, la pământ și a primit întrebarea: Saule, de ce Mă prigonești? Căci Hristios era prezent în creștini și, prin aceasta, fiind prigoniți creștinii, era prigonit și Hristos. Acela a fost momentul când a întrebat: Cine ești, Doamne? A primit răspunsul: Eu sunt Hristos, Cel pe Care tu Îl prigonești. Și s-a convertit, a fost botezat de către Apostolul Anania și, cu mult curaj și învățătura pe care o avea de la școlile pe care le făcuse, dar și învățătura Duhului Sfânt, a propovăduit cu cuvântul, a scris cele 14 epistole pe care le avem în Noul Testament. Toată viața lui a fost o jertfă adusă lui Hristos, ca să se răspândească Sfânta Evanghelie. Este numit Apostolul Neamurilor: în primejdii, pe mare, de la oameni, peste tot nu a avut o viață ușoară, dar harul lui Dumnezeu și smerenia lui au fost de ajutor. Sfântul Apostol Pavel a fost înălțat până la al treilea Cer și a văzut lucruri care nu se pot spune în limbile omenești, lucruri minunate și preaînalte. Și-a sfârșit și el viața în chip mucenicesc. Pentru că era cetățean roman, a fost lipsit de acea înjosire de a fi răstignit și i s-a tăiat capul. Sf. Ap. Pavel rămâne ca un mare învățat, citind epistolele sale putem avea mare folos duhovnicesc.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt numiți ocrotitorii celor care se află în penitenciare, căci și acești doi apostoli au suferit, fiinf închiși (pe nedrept, n.r.), ținuți în lanțuri. Cei care își ispășesc pedeapsa în penitenciare îi au ocrotitori și rugători către Dumnezeu. Aveau mare putere acești doi mari apostoli, deci să ne rugăm lor cu evlavie, să-i cinstim în acest locaș care-i are ca ocrotitori”, a afirmat părintele Gheorghe Negrea în predica rostită în curtea Bisericii dintre Brazi, adăugând că, deși slujește în altă parohie, a primit cu bucurie invitația de a co-liturghisi la hramul acestei biserici, întrucât aici a primit, în urmă cu 21 de ani, taina hirotoniei întru preot.

Redacția publicației noastre le face toate urările de bine creștinilor și creștinelor care poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel!

2 thoughts on “Sfinții Apostoli Petru și Pavel, zi de hram la Biserica dintre Brazi, cel mai vechi lăcaș de cult românesc din Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *