PLASTOGRAFIE ÎN PLANDEMIE: Student la medicină, condamnat în Finlanda pentru falsificarea unor adeverințe de practică pe baza unor formulare de la o universitate din România. Câte zile de închisoare a primit

Știrea zilei de astăzi ne este oferită de doamna doctor Camelia Smicală, binecunoscuta româncă stabilită în Finlanda. Un tribunal din această țară a condamnat la închisoare un student medicinist care a falsificat certificate de practică pentru doi colegi, având la bază documente ale unei universități din România. Pedeapsa este una ridicol de mică, de doar 3 săptămâni. Fiind la prima abatere, tânărul a primit-o cu suspendare, după ce inițial ceruse să primească doar o amendă penală.

„Un student la o facultate de medicină din România a fost condamnat la 20 de zile de închisoare cu suspendare pentru falsificarea certificatelor de practică în Finlanda.
Procesul s-au desfășurat în Oulu,Finlanda.
Deși nu se specifică naționalitatea acestuia(acesteia) se pare că e vorba despre un student finlandez care studiază în România.
I-am stricat și pe finlandezi!”, a scris dr. Camelia Smicală, joi, pe Facebook, citând un articol din presa finlandeză.

Redăm mai jos, cu titlu orientativ, o traducere automată a textului din limba finlandeză:

„Un student la medicină a falsificat certificatele de practică. Două certificate false au fost ticluite după modelul unor adeverințe de la o universitate din România.

-Un student la medicină care lucra ca intern în Oulunkylä a falsificat certificate de formare pentru alți doi studenți.
-Infracțiunea a fost descoperită deoarece angajarea stagiarului nu a fost continuată din cauza garanției de dobândă.
-În toamna anului următor, o asistentă medicală a găsit două certificate de formare falsificate în cabinetul încuiat al studentului.

Tribunalul districtual din Helsinki l-a condamnat pe studentul la medicină de la o universitate din România pentru fals. Instanța districtuală a pronunțat o pedeapsă de 20 de zile de închisoare cu suspendare pentru studentul care lucra în Finlanda.

Potrivit Tribunalului districtual, amenda ar fi fost o sancțiune prea blândă, deoarece acuzatul a pus în pericol siguranța pacienților prin crearea impresiei că persoanele pe numele cărora erau scrise certificatele au lucrat la Centrul de reabilitare Oulunkylä în cadrul studiilor lor de medicină, deși nu a fost așa.

Infracțiunea a avut loc în august 2020, când un student din România lucra ca asistent la un centru de reabilitare din Helsinki. Acesta îi ceruse supervizorului său, un medic specialist, să semneze trei certificate de formare.

Studentul i-a prezentat supervizorului său trei certificate care nu-i purtau numele. Supraveghetorul i-a cerut să completeze numele și apoi a semnat actele.

Certificatele au avut la bază o universitate din România.

Încurcături din carantină
Ulterior, specialistul a declarat în instanță că a admis cererea. Certificatele de formare sunt importante pentru studenți. Numai certificatele oficiale permit studenților să își acrediteze stagiile ca parte a studiilor de medicină.

Prin urmare, medicul specialist din Oulunkylä nu avea niciun motiv să se îndoiască de motivele stagiarului.

Între timp, a intervenit pandemia de coronavirus. Studentul stagiar a fost pus în carantină și nu s-a întors la Oulunkylä, așa cum era prevăzut inițial, ci a ajuns să lucreze în altă parte în Finlanda.

Cu toate acestea, studentul a cerut să viziteze fostul său cabinet. Medicul specialist a crezut că studentul își uitase niște obiecte personale în cameră.

Deși a fost însoțit la fostul său cabinet, studentul nu și-a putut găsi lucrurile în cameră – sau poate că nu a vrut să le găsească, având în vedere că supraveghetorul său era de față. Specialistul s-a mirat de această cerere.

O asistentă a găsit mai târziu ceea ce studentul „uitase”
Mai târziu, în toamnă, asistenta a găsit 5 certificate de stagiatură de la o universitate din România într-un cabinet încuiat și rar folosit. Certificatele fuseseră capsate împreună.

Trei dintre certificate erau certificate autentice, semnate de medicul specialist în luna august. Ultimele două, pe de altă parte, au fost semnate de două persoane necunoscute și falsificate cu semnătura specialistului din Oulunkylä.

Falsurile purtau ștampila centrului de reabilitare, dar nu și ștampila și numărul de identificare ale medicului specialist.

Cazul s-a încheiat cu o anchetă penală. La sfârșitul anului trecut, un student la medicină a fost acuzat de fals în acte de Tribunalul districtual din Helsinki.

S-a făcut că nu știe despre ce este vorba
Studentul a negat fapta. Inculpatul a declarat că nu le cunoștea pe cele două persoane pe numele cărora erau scrise certificatele.

Acesta a precizat că în aceeași încăpere mai lucrau și alte persoane și că ușa de la cameră era deschisă din când în când. El a adăugat că au mai fost și alți studenți din România care au lucrat în Oulunkylä. Așadar, actele ar fi putut fi lăsate în urmă de altcineva.

Cu toate acestea, studentul nu a putut explica de ce hârtiile sale se aflau în același pachet.

Probațiune sau amenzi
Potrivit mărturiei fostului supraveghetor, biroul fusese în mare parte gol. Au fost puțini alți utilizatori și, foarte important, nici unul dintre ei nu a studiat la aceeași universitate ca și acuzatul.

Tribunalul districtual a pronunțat condamnarea studentului în noiembrie anul trecut.

Studentul a făcut apel la Curtea de Apel din Helsinki. El a cerut ca acuzațiile să fie respinse sau ca, în orice caz, să fie condamnat la o amendă în loc de o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare.

Curtea de Apel a anunțat că nu îi va acorda studentului permisiunea de a continua procesul pentru acuzația de fals în acte. Hotărârea instanței districtuale rămâne în vigoare în această privință.

Prin urmare, infracțiunea de fals a fost săvârșită, iar hotărârea va deveni definitivă în acest sens.

Pe de altă parte, Curtea de Apel a admis cererea de recurs împotriva sentinței. Prin urmare, este încă posibil ca studentul să beneficieze de comutarea pedepsei cu suspendare.

Studentul va continua procesul
Persoanele pe numele cărora au fost scrise certificatele nu au fost părți în proces. Potrivit procurorului, acestea au rămas anonime.

Cu toate astea, unul dintre cei doi, sau cel puțin o persoană cu același nume, a aplicat între timp pentru un loc de muncă la centrul de reabilitare din Oulunkylä.

Trebuie remarcat faptul că studiile medicale sau stagiul de practică al pârâtului în Oulunkylä nu au fost puse în discuție în cadrul procedurii. În registrul de la Valvira, el este încă student la medicină.

La data de 13 iulie 2022, la ora 16.30, numele universității unde studiază inculpatul a fost eliminat din știre. De asemenea, a fost retrasă o fotografie a orașului universitar.” (Sursa: iltalehti.fi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *