Despre TAINA CUNUNIEI ne vorbește părintele Vasile Mihoc

Unul dintre puținele și îmbucurătoarele momente în care Sfânta Liturghie duminicală este continuată de oficierea Sfintei Taine a Cununiei ne-a prilejuit audierea unei predici despre uniunea dintre un bărbat și o femeie, care preînchipuie unitatea de negrăit dintre Mântuitorul Iisus Hristos și Biserica Sa. Redăm mai jos spicuiri din predica rostită de Părintele Vasile Mihoc duminică, 12 septembrie 2022, la Parohia Ortodoxă „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (Lazaret II) din Sibiu:

„Biserica este taina unirii Creatorului cu creatura. Hristos și Biserica sunt într-o unitate de negrăit: Hristos este capul și Biserica este trupul. Taina Bisericii aceasta este.

Biserica se supune lui Hristos. Hristos este capul. Foarte important este ca bărbatul să fie capul familiei. Bărbatul are o mare răspundere în familie, deoarece Îl reprezintă pe Hristos. Bărbaților, iubiți-vă femeia precum a iubit Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea și Și-a pus viața Sa pentru Biserică!

Totul e orientat spiritual: Hristos Se jertfește pentru Biserică, El sfințește Biserica, aceasta devine Mireasa Lui.

Fără prihană, fără pată, fără altceva de felul acesta.

Bărbații sunt datori să-și iubească femeia ca pe însuși trupul lor. Cel ce își iubește femeia pe sine se iubește. Cei doi devin o unitate de nedespărțit.

Femeia să se teamă de bărbat. Nu să se supună, cum este traducerea. Este vorba de o „teamă sfântă”, fără egoism. În schimb, care este datoria soțului: iubire și iubire jertfelnică.

Bărbatul să fie curajos, virtuos, deschizător de drumuri.

Nașterea și creșterea, educarea pruncilor: Important e ce punem în sufletul copiilor. Credința te formează cu adevărat și te face om.

Soțul și soția au lăsat totul în urmă ca să devină UN TRUP. Soții sunt chemați să fie un suflet și un trup într-o unitate ca o taină mare. În afară de Biserică, unirea nu mai este o taină. În Hristos și în Biserică unirea dintre soț și soție devine tainică.

Căsătoria e comparată de Sfântul Apostol Pavel cu unirea dintre Hristos și Biserică.

Hristos apare în Apocalipsă întotdeauna înconjurat de mulțimea sfinților. Unirea între oameni și neamuri e parte din taina Împărăției lui Dumnezeu. Noi, oamenii, nu avem decât un anume dar, însă, prin cei de lângă noi, ne putem bucura, în comuniune, de toate darurile.

Să rămână Hristos și la masă și la toată nunta și în întreaga viață!

Să fie ziua nunții o zi de bucurie nu numai în sensul lumesc, ci și al deciziei duhovnicești de a ne dărui toată viața lui Hristos, fără rabat: „Pe noi înșine și unii pe alții lui Hristos-Dumnezeu să o dăm!”.

„Toate spre zidire să se facă!”. Să fie o zi de slavă, să nu fie nimic în care Domnul să nu aibă loc!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *