Blocul Energiei

Printre relicvele trecutului comunist se păstrează monumente și statui, arhitectura blocurilor „cutii de chibrituri”, antenele metalice cu care proletariatul încerca să prindă posturi în plus pe unde medii la radiourile cu lămpi sau „programul de la bulgari” la televizoarele „Grigorescu” sau „Electronica”. Prin unele locuri se mai păstrează și lozinci uitate de vreme. Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr pe un bloc cu două etaje dintr-un orășel de provincie îndemnul „Proletari din toate țările, uniți-vă!” scris cu vopsea roșie, aproape intactă. Dar nu despre acel bloc vreau să vă vorbesc astăzi, ci despre „Blocul Energiei”, un ditamai complexul locativ cu 8 etaje și vreo 6 scări din cartierul muncitoresc „Steagul Roșu” al Brașovului. De ce i se spunea „Blocul Energiei”? Pentru că avea acel panou pe acoperiș pe care trona scris îndemnul „Economisiți energia electrică!”.

După 1990, mesajul a căzut în desuetudine, iar literele ce compuneau îndemnul tovărășesc au fost date jos, mai mult sau mai puțin organizat (o vreme a mai stat în picioare unul dintre cele trei cuvinte). Dar panoul a rămas, așa că prin anii 2000 pe el erau desfășurate postere publicitare cu „Radio Brașov” și alte firme din economia capitalistă locală.

În vara anului de grație 2022, panoul este din nou gol, ca o invitație la a compune ceva nou cu care să umplem „portativul”. Însă, din păcate, nimic nou nu curge prin capetele „destupate” ale conducătorilor noștri, școliți la școala comunistă și vopsiți în grabă cu cerneală albastră și steluțe „europene”, de sub care, pe alocuri, mai răzbat frânturi de seceră și ciocan. Cum istoria se repetă, lozinca „Economisiți energia electrică!” a devenit încă o dată de actualitate, la peste 30 de ani după căderea comunismului. De astă dată, ne-o transmit comisarii europeni de la Bruxelles, preluați de curelele de transmisie dâmbovițene, încercând să ne convingă de faptul că, pe fondul războiului rusesc din Ucraina, transformat de europeni în război al sancțiunilor și, deci, al energiei, oamenii de rând ar trebui să plătească prețul „solidarității”: să nu încălzească clădirile publice la mai mult de 19 grade Celsius în sezonul rece, să pună mai rar mașini de spălat, preferând „aerisitul” hainelor murdare și, nu în ultimul rând, să prefere becurile economice și neoanele, având grijă să nu lase lumina aprinsă în încăperile în care nu este neapărat nevoie de ea. Totul, pentru a folosi mai puțin gaz importat din Rusia pentru încălzire sau producerea de energie electrică – asta ar fi explicația „oficială”, pentru cine mai are încredere în „surse oficiale” după 3 ani de dictatură politico-medicală în care minciuna a devenit politică de stat și doar tipul de criză care ne amenință s-a schimbat, nu și „pricepuții” mânuitori ai situațiilor de urgență.

În fostul cartier „Steagul roșu”, panoul părăsit de pe „Blocul Energiei” nu mai duce lipsă de lozinci. A supraviețuit timpului și, iată, va deveni din nou util propagandei comuniste. Pardon, comunitariste! Va trebui, pentru început, renovat: reparate găurile, eliminată rugina, dat un strat de vopsea galbenă și unul de vopsea albastră, ca să priceapă tot românul sensul solidarității – cu Ucraina, țara aia în care românii nu au drepturi ca minoritate națională, decizie luată chiar sub președinția lui Zelenski și menținută, în ciuda promisiunilor, chiar și după declanșarea invaziei ruse și a solidarității româno-euro-atlantice. Pe scurt, după toate aceste prefaceri, pe portativ va trebui ancorat vechiul și mereu actualul îndemn: „Economisiți energia electrică!”. Dar poate nu atât de sec, ci reformulat după schema cauză-efect consacrată în pandemie (Fii responsabil – poartă mască!) în felul următor: „Fii solidar – închide becul!”. Totul, pe un fundal albastru-galben, de unde să nu lipsească, pe partea albastră, douăsprezece stele galbene, simbolul blocului comunitar. Blocul Energiei!

Citiți și: Declarația Zilei: Pentru a face economie, am recomandat schimbarea becurilor

Foto: 8 septembrie 2022, la Băile Herculane – oraș cu primar PNL, partidul luptei contra „ciumei roșii”

2 thoughts on “Blocul Energiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *