Cristoiu îi compară pe Cioroianu și Baconschi cu Vadim și Barbu: Sunt bâtele regimului
Sărind în capul lui Andrei Marga pentru declarația sa despre Bucovina din Ucraina, „păduchii” Adrian Cioroianu și Teodor Baconschi se aseamănă cu bâtele regimului Ceaușescu, Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor, consideră gazetarul Ion Cristoiu.
Comentând articolul lui Ion Spînu din Cotidianul, Declarația lui Andrei Marga a scos păduchii la suprafață, gazetarul Ion Cristoiu îi compară pe Adrian Cioroianu și Teodor Baconschi cu bâtele regimului Ceaușescu, Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor.
„Ce voiam să vă spun despre reacțiile împotriva lui Andrei Marga? Andrei Marga, poziția sa, care este mult mai nuanțată decât a mea, n-a făcut altceva decât să spună un alt punct de vedere decât cel al puterii, al regimului Iohannis. Pentru că tema că Ucraina nu ne e datoare cu nimic și că Ucraina e democrație este tema propagandei oficiale. Una din cauzele cârtelii mele este faptul că e propagandă oficială. Dacă propaganda ar fi pro-rusă s-ar putea ca eu să am obiecții. Este o reacție pe care am avut-o totdeauna, și pe vremea lui Ceaușescu.
Pe vremea lui Ceaușescu, doi oameni în cultura română erau cei mai urâți: unul era Eugen Barbu, celălalt era Corneliu Vadim Tudor. Ei erau urâți nu pentru că erau de acord, lăudau pe Ceaușescu – mai mult sau mai puțin -, nu pentru că erau naționaliști, ci pentru că erau bâtele, bulanul regimului – uneori fără să vrea regimul! – împotriva adversarilor regimului. Prin „Săptămâna”, cei doi au urmărit și au terfelit și au înjurat și au scuipat pe toți cei care îndrăzneau, nu știu, prin cafenele, la „Europa Liberă”, să critice regimul Ceaușescu. Atenție, erau și alți scriitori care erau, de exemplu… Pentru asta ei au fost urâți.
Eu, Ion Cristoiu, n-am scris niciodată împotriva unui dizident. Niciodată! Nici că-i bun, nici că-i rău, n-am scris.
Avem în aceste zile expresia, prin Cioroianu și Baconschi, a lui Eugen Barbu și a lui Corneliu Vadim Tudor în varianta de bulănei ai regimului. De ce? Hai să vedem: când cineva în comunism critica și era faimos de critica puterii, ezitam foarte mulți să-l criticăm chiar uneori când avea o carte proastă, pentru că puteam fi trecuți drept slugile puterii, din alea.
Ei, Andrei Marga a zis o chestie. Unul, Adrian Cioroianu, care este istoric, istoric, oameni buni, da?! Îl sună băieții de la Digi, că el acolo s-a abonat. Putea să spună „nu răspund”, putea să tacă. Baconschi putea (și el) să tacă. Baconschi a venit el și Cioroianu au venit cei de la Digi. Cum poți tu, istoric -istoric, te numești Adrian Cioroianu și zici c-ai scris și cărți și ești directorul Bibliotecii Naționale – și să-l critici pe Andrei Marga, care a spus un adevăr istoric perfect, și anume: în timp ce Moldova, Basarabia, ne-a fost luată de Stalin, dar invocând faptul că „a fost a lor și noi am profitat de cutare, cutare”, în cazul Bucovinei de Nord ea nu a aparținut niciodată Rusiei! Ea a fost luată de Stalin și dată ucrainenilor, unde e și acuma această bucată, chiar supărându-l pe Hitler. Nu au avut dreptate din punct de vedere istoric nici cu Basarabia, că și la 1812 (rușii, n.r.) au răpit-o, dar măcar ca argument spuneau: băi, a fost până la 1918 (în componența Imperiului Rus, românii) au profitat de slăbiciunea Revoluției Bolșevice și au luat-o. Bucovina de Nord a fost luată de Stalin și dată ucrainenilor, Republicii Socialiste Ucrainene, pe ideea că este plata noastră pentru cum am exploatat noi Moldova (Basarabia, n.r.). Bun, și a spune că Bucovina de Nord e a noastră… cum poți să fii atât de împuțit, ca istoric, ca intelectual (să spui că nu-i așa)? Băi, taci dracului din gură, ce te costă?
Dom-le, Vadim Tudor și cu Barbu! Nu se poate să nu fi ieșit ei în față, țumburuci! Cioroianu pentru că i s-a dat o sinecură – funcția de director la Biblioteca Națională putea să fie (dată) oricărui tânăr istoric, nu lui, că el e deja… Adică a fost la UNESCO și, când a venit aici, a zis: bă, dar mie nimic, nimic? Cum să stau eu să muncesc? Și i-au dat o funcție. Baconschi este… ați văzut ce este, ceva fără margini! Cum poți să spui așa despre Udrea, că era inteligentă, că era frumoasă? Bun, am terminat cu asta”, a povestit scriitorul și gazetarul Ion Cristoiu în cadrul juranlului său video din 20 septembrie 2022. VIDEO:
D-le Cristoiu, apreciez articolul dvs, un singur lucru mă deranjează și anume că l-ați numit pe Cioroianu istoric. Ați jignit această profesie, bănuiesc că fără să vreți.