Protestele au escaladat în Iran, cu morți și răniți, împușcături, gaze lacrimogene și arestări, pe fondul nemulțumirilor feministe față de purtarea vălului islamic. Scânteia a reprezentat-o presupusa lovire mortală a unei tinere kurde, arestate de Poliția Moravurilor pentru ținută indecentă. VIDEO

Cel puțin opt persoane au fost ucise cu prilejul reprimării manifestărilor feministe împotriva purtării vălului islamic în Iran. Protestele s-au înmulțit după moartea unei femei tinere arestate de Poliția Moravurilor, informa publicația „France Soir” vineri, 22 septembrie. Potrivit unui bilanţ oficial publicat sâmbătă, numărul morților de la protestele din Iran s-ar ridica la cel puțin 35.

Aceste manifestații nocturne s-au răspândit vineri în Republica Islamică după anunțarea decesului tinerei Mahsa Amini, până în orașul „sfânt” Qom, localitatea natală a liderului supremi iranian, Ali Khamenei, care a vorbit miercuri la un eveniment din Teheran unde nu a pomenit nici un cuvânt despre manifestațiile din țară.

Protestele s-au desfășurat pe străzile din circa 15 orașe iraniene din nord-vestul și sudul țării, precum și din capitala Teheran.

Protestatari furioși au blocat circulația din oraș, au incendiat pubele și mașini de poliție, au aruncat cu pietre în forțele de securitate și au scandat sloganuri ostile puterii, potrivit agenției oficiale Irna.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și a făcut arestări pentru a împrăștia mulțimea, precizează sursa citată. Bărbați și femei, dintre care multe și-au dat jos acoperământul capilar, s-au adunat la Teheran și în alte orașe mari ale Iranului pentru a protesta contra vălului islamic, obligatoriu pentru femei.

„Nu eșarfei, nu turbanului, da libertății și egalității!”, au strigat manifestanții la Teheran cu prilejul unei adunări publice ale cărei sloganuri au fost reluate la manifestările de solidaritate desfășurate în străinătate, mai ales la New York și Istanbul.

O filmare din orașul sudic Chiraz surprinde forțele de ordine deschizând focul asupra participanților la manifestațiile care au continuat până la primele ore ale dimineții de miercuri.

În vârstă de 22 de ani, Mahsa Amini, originară din regiunea Kurdistan (nord-vest), a fost arestată de Poliția Moravurilor la Teheran, pe 13 septembrie, sub acuzația că purta „îmbrăcăminte inadecvată”. Poliția Moravurilor este o unitate special creată în cadrul Poliției iraniene cu scopul asigurării respectării strictului cod vestimentar al republicii islamice.

Surse din rândul militanților pentru drepturile femeilor au declarat că tânăra ar fi primit o lovitură mortală în zona capului, afirmație ce a fost dezmințită de autorități, care au anunțat desfășurarea unei anchete în acest caz.

În Iran, femeile sunt obligate să-și acopere părul, fiindu-le în egală măsură interzis să poarte haine (paltoane) mai scurte de limita genunchilor, pantaloni strâmți, blugi găuriți, precum și ținute în culori țipătoare.

Femeile își dau foc la vălul islamic la proteste

Pe lângă valurile de indignare declanșate în Iran, anunțul decesului tinerei femei, al cărei prenume kurd era Jhina, a suscitat puternice condamnări internaționale, în special de către ONU, SUA și Republica Franceză.

În replică la condamnările internaționale, purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de Externne, Nasser Kanani, a condamnat marțea trecută ceea ce el consideră „poziții străine intervenționiste”.

Alte filmări surprind manifestanți ce ripostează la forțele de ordine, smulgându-le ofițerilor canistrele de gaz lacrimogen și împiedicându-i să facă arestări. Una dintre principalele tendințe „virale” pe rețelele de socializare este să fie arătate femei care își dau foc la eșarfă (fular, acoperământ capilar). VIDEO:

Un grup de apărare al kurzilor cu sediul în Norvegia, Hengaw, a indicat miercurea trecută că alți doi manifestanți au fost uciși în Iran în noaptea de marți spre miercuri. Însă autoritățile iraniene recunoscuseră miercurea trecută doar 6 victime ale reprimării manifestațiilor de stradă. Până sâmbătă, numărul acestora a crescut la 35.

Ministrul iranian al Telecomunicațiilor, Issa Zarepour, a pomenit miercurea trecută posibilitatea restricționării accesului la Internet în republica islamică pe durata manifestațiilor, „din motive de securitate”, după cum a precizat el potrivit agenției de presă ISNA.

Pe de altă parte, miliardarul Elon Musk a anunţat că întreprinderea sa aerospaţială SpaceX intenţionează să ceară guvernului SUA o scutire de la sancţiunile impuse Teheranului, cu scopul de a asigura, în Iran, servicii de conexiune la Internet prin intermediul sateliţilor Starlink, precizează Infoactual.ro.

Manifestațiile din Iran constituie „o zguduire foarte importantă”, „o criză societală”, a declarat pentru AFP David Rigoulet-Roze, cercetător asociat la Iris, specialist în probleme iraniene.

„Există un decuplaj între autoritățile blocate pe fundamentul Revoluției Islamice din 1979 și o societate din ce în ce mai secularizată. Este pusă sub semnul întrebării întreaga proiectare a societății. Există o ezitare din partea autorităților în privința căii de urmat față de această mișcare (de protest)”, a explicat cercetătorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *