Victorie cu cântec a Dreptei la Roma. Majoritate parlamentară și guvern propriu. Daună totală pentru Ursuza de la Bruxelles. Giorgia, prima soră a Fraților Italiei, a sărbătorit cu Rino Gaetano pe buze în ciuda nepotului lui. Reacții în România și Polonia

Alegerile parlamentare din Italia au fost câștigate de coaliția de centru-dreapta cu circa 44% din voturi, comparativ cu 26,5% din voturi cât a obținut coaliția de centru-stânga, potrivit estimărilor de luni, ora 6:52, publicate de Corriere.it. Fratelli d’Italia este partidul cu cel mai mare scor din peninsulă, având peste 26% din voturi. Șefa acestuia, Giorgia Meloni, va fi cel mai probabil desemnată prim-ministru – prima femeie în această funcție la Roma – și va forma executivul împreună cu celelalte partide de centru-dreapta.

Partidul „Liga Nordului” condus de Matteo Salvini a scăzut la aproximativ 9%, un procentaj similar obținând și partidul „Forza Italia”. Însă asta nu le va împiedica pe cele două să obțină majoritatea în Parlament alături de „Fratelli d’Italia”.

Mișcarea „5 Stele” a lui Giuseppe Conte s-a situat în jurul a 15%, însă și-a înjumătățit scorul față de 2018, când lider era Luigi Di Maio, care acum părăsește Parlamentul cu un rezultat dezastruos.

„Partidul Democrat” al lui Enrico Letta nu a depășit 20%, iar coaliția de centru-stânga s-a oprit la 26,5%.

Conform estimărilor Opinio/Rai, coaliția de centru-dreapta ar trebui să obțină între 111 și 133 de locuri în Senat (majoritate 101) și între 232 și 252 de locuri în Camera Deputaților (majoritate 201).

De remarcat este procentul de abținere, cel mai mic din istorie: 63,91% dintre persoanele cu drept de vot, cu peste nouă puncte mai puțin decât cele 73,04 de acum 5 ani.

În aceste condiții, alianța dreptei italiene va avea majoritatea incontestabilă în cele două camere ale parlamentului de la Roma și va putea forma un guvern cu miniștri desemnați doar din rândurile coaliției. Iar asta în ciuda reacției deplasate a șefei Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care amenința că are „instrumente” cu care să taxeze „derapajele” dreptei italiene, aceleași instrumente folosite împotriva guvernelor conservatoare din Polonia și Ungaria. O reacție care, pe finalul campaniei electorale din Italia, a fost deplânsă ca o „aroganță rușinoasă” de către liderul „Ligii Nordului”, Matteo Salvini.

Și premierul Poloniei consideră „scandaloase” declarațiile Ursulei von der Leyen

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a catalogat drept „scandaloase” comentariile președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit cărora UE are „instrumentele” necesare pentru a se ocupa de un stat membru dacă lucrurile „merg într-o direcție dificilă”, aceleași instrumente aplicate deja față de Polonia și Ungaria, potrivit Politico.eu.

„Declarația lui Von der Leyen a fost scandaloasă”, a declarat Morawiecki sâmbătă în orașul polonez Świdnik, citat de agenția poloneză de presă PAP. „Ea a spus că Bruxelles-ul are instrumentele necesare pentru a disciplina Italia dacă aceasta ar crea un guvern care nu ar fi în favoarea Bruxelles-ului”, a adăugat premierul Poloniei.

„Este aceasta Europa pe care ne-o dorim? … Ca eurocrații de la Bruxelles să dicteze ce ar trebui să fie guvernul?” a întrebat Morawiecki. „Acesta NU este statul de drept, este un dictat și lipsa statului de drept”, a mai afirmat premierul polonez.

Președinta CE a influențat rezultatul votului din Italia. „Nu te pronunți (ameninți) în perioada votului!”. „Sper să se bucure doamna Ursula Von der Leyn de prima moțiune de cenzură a unui președinte al CE din istoria UE”, afirmă europarlamentara Maria Grapini (PPUSL)

„Rezultatul votului din Italia a fost influientat de presedinta Comisiei europene, din punctul meu de vedere!
In perioada votului si-a permis ( presedinta CE) sa anunte public ca, daca va castiga dreapta extrema, Italiei i se vor taia fondurile europene.
Dupa ce cu doua saptamani in urma aceasta doamna care nu a inteles care si cat ii sunt atributiile,trimitea cetatenii cu facturile care nu le pot plati la Putin, de parca cetatenii cu cele mai mici venituri ar fi mentinut dependenta gazelor de Rusia,iata ca recidiveaza si face declaratii auritoare!
In primul ca ea nu poate “taia” fonduri sau da fonduri din bugetul UE ci poate doar propune.
In al doilea rand nu poti sa pretinzi si sa conditionezi alocarea fondurilor europene de functionarea statului de drept si tu sa nu respecti votul cetatenilor dintr-o tara!
Si in al treilea rand nu te pronunti( ameninti) in perioada votului!
Sper sa se bucure doamna Ursula Von der Leyn de prima motiune de cenzura a unui presedinte al CE din istoria UE”, a afirmat europarlamentara PP-USL Maria Grapini, luni, pe Facebook.

„ATTENZIONE!
Și totuși, Meloni a susținut mizeria liberticidă a certificatului „verde”.
Să nu ne facem idoli falși.
Să nu țopăim de emoție și să vedem dacă nu este cumva opoziție controlată, chiar dacă „de dreapta”.”, a scris publicistul Iulian Capsali pe Facebook, atașând un VIDEO doveditor.

„Timpul le rezolvă pe toate
Fratelli d’Italia (a lu’ Giorgia Meloni) câștiga alegerile în Italia.
Mai mulți politicieni romani au îndemnat romanii din Italia sa voteze cu acest partid, iar acum saluta rezultatul votului ca va aduce numai lapte și miere în Italia.
Pana la alegerile din România mai e ceva timp (chiar și de ar fi anticipate).
Asa ca vom auzi (ori de la romanii din Italia ori din știrile din Italia) care va fi trendul în Italia în urma schimbării culorii politice.
Va urma în Italia o politica pro-cetatean si anti-globalizare?
Sau va fi o alta Marie cu aceeași pălărie?
Așa ne vom da seama ce e și cu asa – zisa opoziție din România.
Vom vedea dacă globalistii sunt bine înfipți atât în rândul partidelor și guvernelor actuale, cât și în autoproclamata opoziție.
Următorii 2 ani vor fi decisivi pentru ca se va închide cercul (se va termina de implementat și legislația și infrastructura pentru noua ordine mondiala care este în plin avânt). Vom vedea la altii dacă noile culori politice de la putere vor pune stop.
Cu schimbatul culorilor politice suntem puțin în urma. Asa ca avem timp sa ne lamurim urmărind ce se intampla la alții.
Nu de alta, dar ai noștri sarira cu votați-i pe aia ca sunt ca noi. Urmărind ce se intampla in Italia vom vedea astfel cum sunt și „ai noștri” din „opoziție”.
Ochii cât cepele ca să nu murim prosti!”, a scris și avocata Elena Radu pe Facebook.

Ursula von der Leyen a pierdut la scor alegerile din Italia. Suveranismul este rezultatul imbecilității Comisiei Europene, este rezultatul catastrofei de Ursula! Cred că o parte serioasă de contribuție la victoria lui Fratelli este faptul că a zis: să nu cumva, italieni, să-i votați! (Ion Cristoiu)

„Acest vot uriaș dat lui Fratteli d’Italia nu este expresia unei „întoarceri a Italiei la fascism”. (…) În Italia a fost lider unul, Draghi, v-am spus: moartea pasiunii! (…) În Italia au fost votați (până acum, n.r.) tipi cool. A venit momentul ca în Europa să fie votați lideri care dau garanție popoarelor, electoratului că le va rezolva criza. În aceste momente e nevoie de o schimbare radicală de lideri în Europa și de înlocuirea liderilor-maimuțoi de Facebook cu niște tipi la care… cetățenii, când se uită, să zică: bă, am încredere!

Nu în ultimul rând, în toată Europa crește curentul suveranist. Despre acest curent toată presa TFListă și SRIistă de la noi a bătut câmpii că sunt guverne care vor să iasă din Uniunea Europeană. Nu-i adevărat!

Suveranismul este, ca și în Polonia, ca și în Ungaria, va fi și în Suedia, probabil și aici (în România), rezultatul imbecilității Comisiei Europene, este rezultatul acelei catastrofe care este Ursula. După ce n-o să mai fie ea, probabil că multă lume, mulți istorici se vor întreba: mă, dar cum a ajuns ea și a cui e? Dacă observați, ea este președinta Comisiei, de fapt este prima inter pares (prima dintre egali, n.r.), este președinta unei alianțe în care popoarele sunt egale. Ea la ora actuală este faraoană, face ce vrea! A înjurat, și cred că o parte serioasă de contribuție la victoria lui Fratelli este faptul că a zis: să nu cumva, italieni, să votați!

Cum să faci (așa ceva)? Face excese în relațiile cu Zelenski. Adică sigur, Uniunea Europeană, Occidentul trebuie să sprijine (Ucraina), bă, dar ea mai are un pic și-l ia de bărbat pe Zelenski. Eu înțeleg că el e frumos și e actor, dar, până la urmă, femeia asta nu dă seama nimănui, ea face ce vrea? Ea a fost președinta Comisiei ca să întruchipeze interesele tuturor statelor!

Și, atunci, pe măsură ce la Bruxelles, sub conducerea cucoanei ăsteia, s-a creat o birocrație, un centru de putere în sine, care nu ține cont de specificul nici unei țări, care are politica proprie, sigur că atunci s-a creat, a crescut un curent suveranist. În România, poate că numai Andrei Marga ar putea să coaguleze aceste forțe”, a opinat istoricul clipei, Ion Cristoiu, în jurnalul său video de duminică seara.

Reacții neașteptate: Nepotul lui Rino Gaetano se supără pe „Frații Italiei” pentru că i-au „instrumentalizat politic” muzica

Frate ca frate, dar muzica-i pe bani! Discursul Giorgiei Meloni, lidera formațiunii „Fratelli d’Italia”, din noaptea de după alegerile parlamentare, partidul a folosit pe fundal două melodii ale celebrului cântăreț italian Rino Gaetano. Însăși lidera FdI, preferată pentru funcția de prim-ministru, și-a sărbătorit triumful cântând „A mano a mano” (De mână), unul dintre numeroasele hituri ale defunctului Gaetano, după ce urcase pe scenă pe acordurile cântecului „Ma il cielo e sempre piu blu” (Dar cerul e mereu mai albastru). Un artist pe care lidera coaliției de dreapta mărturisise pe Twitter că îl simpatizează, deși el nu-și manifestase niciodată public vreo simpatie față de dreapta politică, ba dimpotrivă! Nepotul acestuia, Alessandro, a protestat față de folosirea cântecelor lui Gaetano la serbarea victoriei Giorgiei Meloni, spunând că „Rino aparține tuturor, politica nu trebuie să și-l însușească!”.

‘Rino nu este al nimănui’

Nepotul cunoscutului cântăreț italian, Alessandro, a izbucnit spunând nu dorește ca Meloni sau oricine altcineva să utilizeze cântecele lui Rino în scopuri politice: „Se întâmplă în continuu. Nu mai suportăm”, a declarat el pentru „Repubblica”. „Sora lui Rino, Anna, și cu mine am spus de sute de ori că nu ne place acest tip de inițiativă: Rino aparține tuturor, iar politica nu trebuie să și-l însușească”.

Nepotul care atacă Dreapta pretinde că nu e vorba de simpatii pentru Stânga sau de Dreapta, ci de principii

„Nu este o chestiune de Dreapta și de Stânga. Este o problemă de instrumentalizare a iubirii pe care oamenii o au pentru acest artist extraordinar”. Deși Alessandro Gaetano nu dorește să intre în polemică directă cu prima soră a Fraților Italiei, el subliniază: „Am fi spus același lucru dacă Stânga și-ar fi însușit-o (melodia). Și asta, în ciuda faptului că Rino făcea parte din acea linie politică și era membru de partid. Până la urmă, ceea ce îl interesa era ca din politică să iasă ceva bun pentru oameni. Iar acest lucru nu se întâmplă cu politicienii din ziua de azi, așa că ar fi frumos dacă ar înceta să mai folosească cântecele lui”, consideră Alessandro. Cu toate acestea, și Giorgia Meloni a afirmat că tot ce o interesează este binele italienilor, într-un discurs din campania electorală în care a criticat contrapropaganda făcută de jurnaliști, artiști, cântăreți și alți „influenceri”.

Alessandro Gaetano s-a luat în trecut și de alt partid de dreapta, „Liga Nordului”, actualmente câștigător în cadrul coaliției cu „Frații Italiei”

Nu este prima dată când Alessandro Gaetano face apel la partide să nu-și „însușească” muzica lui Rino Gaetano. Ultimul caz, în 2018, la mitingul „Ligii” din Piața Poporului de la Roma: „Ne-am săturat, Rino nu era nici de dreapta, nici de stânga”, afirmase atunci urmașul lui Gaetano, deși în altă declarație spunea că bunicul lui a fost de stânga.

„Rino nu are culori politice. De ce ar trebui să se lipească astfel de culori asupra lui și a muzicii sale? Nu am fost niciodată de acord. Dimpotrivă, de fiecare dată când am fost invitați să vorbim sau să cântăm pe o scenă, le-am cerut (organizatorilor) să scoată steagurile de partid. Noi nu criticăm nici un mesaj, ci pur și simplu considerăm că nu este corect să politizăm muzica lui” Rino Gaetano, a afirmat nepotul Alessandro, citat de Corriere.it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *