Referendumul de schimbare a Codului Familiei din Cuba, susținut de Partidul Comunist, a trecut cu peste 66 la sută din voturi. LIBER la căsătorii și adopții de copii pentru homosexuali, reglementarea sarcinilor surogat și măsuri contra violenței de gen – oricare ar fi genul pretins

Autoritatea electorală cubaneză a anunțat luni trecerea prin referendum a unui Cod al Familiei radical reformat, care le va permite cuplurilor de homosexuali să se căsătorească și să adopte copii și care va redefini în egală măsură drepturile copiilor și bunicilor. În ciuda opoziției foarte puternice a votanților romano-catolici, evanghelici sau tradiționaliști, referendumul național de legalizare a mariajelor homosexuale, susținut și desfășurat de Partidul Comunist, a fost câștigat de tabăra guvernamentală și de lobby-ul LGBTQ+.

Rezultatele parțiale arată că pachetul legislativ denumit „Codul Familiilor Cuba” – care conține peste 400 de articole – a fost aprobat de popor cu 66,9% voturi PENTRU și 33,1% voturi ÎMPOTRIVĂ, a declarat presei de stat președinta Consiliului Național Electoral, Alina Balseiro Gutiérrez, citată de NBC News.

Reformarea (sau deformarea?) Codului Familiei a avut parte de o rezistență îndârjită, dar nu suficientă, din partea creștinilor de diferite confesiuni și a multor altor cetățeni cu principii morale solide, dar și de o susținere intensă din partea propagandei guvernamentale (comuniste) prin intermediul a mii de întruniri de informare/conștientizare pe tot cuprinsul țării și a unei acoperiri mediatice extinse în favoarea cauzei homosexualilor.

Alegerile cubaneze – în care nu este admis nici un alt partid în afară de cel comunist – contabilizează de obicei marje de victorie de peste 90% – la fel ca în cazul unui referendum din 2019 al cărui obiectiv a fost o reformă constituțională majoră.

Noul Cod al Familiei votat în referendumul de duminică, 25 septembrie 2022, va permite sarcini surogat, drepturi mai largi pentru bunici în privința nepoților, protecția persoanelor în vârstă și măsuri împotriva așa-numitei „violențe de gen” (care poate la fel de bine să se refere la vilolența domestică împotriva femeilor, cât și la „homofobie” sau discriminarea trangenderilor, fiindcă genul, spre deosebire de sex, este acela pe care și-l auto-definește fiecare persoană).

Președintele Miguel Díaz-Canel, care a susținut pachetul legislativ, a recunoscut existența anumitor semne de întrebare în privința acestuia, duminică, la ieșirea din secția de votare.

„Majoritatea cetățenilor vor vota în favoarea noului Cod al Familiei”, a declarat el profetic, recunoscând, totuși, că „acesta are încă probleme pe care societatea noastră în ansamblu nu le înțelege”.

Un argument pe care majoritatea reformatorilor radicali îl folosesc: reforma e bună, dar poporul e prea „înapoiat” ca s-o poată pricepe, așa că trebuie să ne creadă pe cuvânt pe noi, politicienii, aceste faruri de gândire capabile să pătrundă mult mai în adânc decât contemporaneitatea ingrată. Și, totuși, pomul după roade se cunoaște – căci „reforma” Codului Familiei nu va întârzia să producă urmări sociale dintre cele mai profunde. Vom mai auzi vorbindu-se despre Cuba și în următorul deceniu – iar dacă vor mai avea cubanezii urmași, poate chiar și în următorul secol!

De interes, pe aceeași temă: Japonia susține căsătoria tradițională: Un tribunal din Osaka a decis că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex este constituțională

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *