Elon Musk, la un pas de a fi dat afară de pe Twitter sau declarat persona non grata în Ucraina? Planul său de pace în 4 puncte a devenit ținta unui linșaj pe rețeaua de socializare. Ce înjurături diplomatice a primit miliardarul. FOTO
Miliardarul Elon Musk s-a trezit cu un scandal care mai are puțin și-l reduce la tăcere pe rețeaua de socializare Twitter, a cărui acționar majoritar este. Valuri de revoltă ucraineană s-au revărsat asupra lui după ce și-a permis să propună un plan de pace care să ducă la încetarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Punctul culminant a fost atins de ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrij Melnyk, care i-a transmis lui Elon Musk: „Fuck off is my very diplomatic reply to you” (Du-te naibii e răspunsul meu cel mai diplomatic către tine). Rămâne de văzut dacă înjurătura va fi sau nu taxată ca o încălcare a „standardelor comunității”. Ambasadorul Ucrainei în Germania probabil a calificat drept pro-rus un afacerist american multilateral orientat (de la producția de mașini electrice la industria spațială) care, pe deasupra, și-a și dovedit sprijinul substanțial față de Ucraina chiar din primele zile ale ofensivei rusești în această țară, când a acceptat cererea vicepremierului Mihailo Feodorov și a activat constelația de sateliți de comunicații Starlink deasupra Ucrainei pentru a facilita accesul la Internet în zonele calamitate de război.
Dar ce a propus Musk de fapt?
Elon Musk a postat luni, 3 octombrie, pe contul lui de Twitter o propunere de pace între Ucraina și Rusia, invitând internauții să o voteze cu DA sau NU. Planul lui Musk cuprinde 4 puncte: (articolul continuă dedesubt)
1-Reluarea referendumurilor în cele 4 regiuni anexate de Rusia, de data asta sub supravegherea ONU. Dacă în urma alegerilor libere poporul decide să rămână în Ucraina, Rusia are datoria să își retragă trupele și administrația.
2-Crimeea să fie recunoscută ca parte componentă a Rusiei, „la fel cum a fost de la 1783 și până la greșeala lui Hrusciov” (de a o alipi republicii sovietice socialiste ucrainene, n.r.)
3-Asigurarea aprovizionării cu apă a Crimeei (de pe teritoriul controlat de ucraineni, n.r.)
4-Statut de neutralitate pentru Ucraina (este una dintre cerințele ferme ale Rusiei dinainte de 24 februarie; nu pare realizabilă în acest moment, întrucât Kievul a cerut să fie primit în NATO la scurtă vreme după referendumurile de alipire organizate de Rusia în cele 4 regiuni ucrainene din sud și est, n.r.)
Planul de pace în 4 puncte propus de Elon Musk a primit de la utilizatorii rețelei Twitter, până la publicarea acestui articol, 38% din voturi PENTRU și 62% din voturi împotrivă.
O altă propunere a miliardarului a avut 56% din voturi PRO și 44% din voturi CONTRA: „voința populațiilor care trăiesc în Donbas și Crimeea ar trebui să decidă dacă ele să fie parte din Rusia sau din Ucraina”.
Revenind la prima propunere, cea de pace, unde utilizatorii s-au pronunțat majoritar împotriva planului lui Musk, trebuie menționat că reacțiile au fost foarte pătimașe, atât cele ale comentatorilor pro-ucraineni, cât și ale taberei pro-ruse.
Elon Musk a mai exprimat câteva idei în completare: „Este foarte probabil ca acesta să fie rezultatul final – rămâne de văzut câți oameni mai trebuie să moară până atunci”, consideră magnatul. „De asemenea, nu este de neglijat faptul că un rezultat posibil, deși puțin probabil, pentru acest conflict este războiul nuclear”, a mai averizat el.
„Rusia face mobilizare parțială. Se va trece la mobilizare totală de război dacă Crimeea va fi pusă în pericol. Morțile de ambele părți vor fi devastatoare. Rusia are de 3 ori populația Ucrainnei, deci victoria pentru Ucraina este improbabilă în cazul unei mobilizări totale. Dacă vă pasă de poporul Ucrainei, căutați pacea”, a mai opinat Elon Musk într-o altă postare. (articolul continuă dedesubt)
De departe cel mai vehement comentariu la soluția de pace propusă de Musk a fost cel al lui Andrij Melnyk, ambasadorul Ucrainei la Berlin: „Du-te naibii e răspunsul meu cel mai diplomatic către tine”, a ripostat ucraineanul. Melnyk e același personaj care l-a făcut în luna mai pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, „cârnat ofensat” („beleidigte Leberwurst”), după ce oficialul german anunțase că nu dorește să meargă la Kiev până când acesta nu va fi vizitat de președintele Frank-Walter Steinmeier, potrivit ZiarulRomanesc.de. Steinmeier ar fi vrut să facă o vizită de stat în Ucraina în luna aprilie, însă fusese inițial refuzat de omologul său ucrainean „din cauza relațiilor strânse de mulți ani cu Rusia” întreținute de liderul german. Ulterior, o vizită germană a fost primită la Kiev, după ce și legislativul de la Berlin a votat la finele lunii aprilie trimiterea de arme grele către Ucraina.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a menționat pe miliardarul american pe un ton mai moderat: „Pe care Elon Musk îl preferați: unul care sprijină Ucraina sau unul care sprijină Rusia?”, și-a întrebat Zelenski urmăritorii de pe Twitter.
Și consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak (cel care nu demult îl insultase pe profesorul român Andrei Marga pentru cutezanța de a afirma că Ucraina se află în frontiere „nefirești”, trebuind să restituie României nordul Bucovinei și sudul Basarabiei, dar și Donbasul și Crimeea către Rusia) l-a menționat pe Elon Musk, spunând că „Tesla e o mașină faină, cu siguranță. Însă astăzi prefer HIMARS” (armă americană, n.r.). Podoliak a sărit și cu un plan de pace mai bun decât cel al patronului Tesla:
„Elon Musk, există un plan de pace mai bun:
1.Ucraina își eliberează teritoriile, inclusiv Crimeea anexată (de ruși, n.r.).
2.Rusia se supune unui proces de demilitarizare și denuclearizare, astfel încât să nu mai poată amenința pe alții.
3.Criminalii de război merg în fața unui tribunal internațional.
Să votăm?”, a afirmat Mihailo Podoliak pe Twitter. (articolul continuă dedesubt)
Și agenția ucraineană de presă NEXTA a reacționat, dar într-un limbaj mai politicos: „Iar încălcarea unilaterală de către Rusia a Memorandumului de la Budapesta și a Tratatului de prietenie ruso-ucrainean nu este o „greșeală”, după părerea dumneavoastră? Sau persecuția politică masivă a tătarilor din Crimeea și a oponenților anexării?”. (articolul continuă dedesubt)
Mai mulți comentatori au sugerat că Rusia, Ucraina și chiar SUA nu ar trebui lăsate în cadrul ONU pe timpul războiului.
„Despre ce vorbiți? Rusia a venit cu războiul și dvs. sugerați organizarea unor alegeri? Glumiți?”, l-a întrebat pe miliardar Arsenii Trinoșenco.
„Nu este posibil. Rusiei i s-au făcut nenumărate oferte înainte de 24 februarie și le-a respins. Acum nu există decât o condiție: să plece!”, consideră Tom Nichols. (articolul continuă dedesubt)
Pe măsură ce postarea lui Elon Musk creștea în reacții, s-au activat și propagandiști pro-ucraineni care, în loc să comenteze ca orice utilizator obișnuit, postau imagini și meme defăimătoare la adresa lui Musk. Miliardarul a putut, astfel, afla că este, după mintea unora, idiotul util al lui Putin, agent al propagandei ruse, un drogat care ticluiește propuneri despre soarta războiului sau că președintele rus i-ar fi făcut o operație pe creier. O persoană din guvernul ucrainean chiar a sugerat că Musk este o „victimă a dezinformării” și că mai bine ar fi informat cum trebuie, de cine trebuie (mai țineți minte povestea cu „toate știrile care nu-s oficiale/guvernamentale sunt știri false, livrată și nouă în pandemie?): (articolul continuă dedesubt)
Au existat și comentarii nefavorabile părții ucrainene (vizibil mai puține cantitativ) sau interpretabile de aceasta ca fiind pro-ruse: (articolul continuă dedesubt)
„Rezultatele anterioare ale alegerilor din estul Ucrainei au evidențiat o majoritate covârșitoare a populației care a votat în favoarea liderilor ruși și împotriva NATO”, a scris Richard Todaro, citând un sondaj din 2015.
„Oricine dezaprobă asta (propunerea lui Musk, n.r.) este cel puțin fascist și urăște adevărata democrație”, consideră utilizatorul „asm”.
„Ne place sau nu, mai devreme sau mai târziu va trebui să se ajungă la un compromis”, scrie și Alessandro Zuech.
„Aveți dreptate în proporție de 10000%. Singurul motiv pentru care Zelenski nu vrea să organizeze referendumuri este pentru că știe rezultatul și nu vrea să piardă agricultura din Herson și peisajul industrial din Zaporojia”, i-a transmis lui Elon Musk utilizatorul Steven Van Laeken.
Cineva contrazice acest punct de vedere: „Dar cât de stupid este să refaci alegerile în locuri în care jumătate din populația locală a fugit deja și se repopulează cu ruși? Să întrebăm Carolina de Nord dacă vrea să fie un stat Cherokee după ce a fost înlocuit cu oameni din Europa și Africa? Doamne ferește, omule!”, a scris utilizatorul „Pollito de mais”.
„Măcar el (Elon Musk, n.r.) încearcă să vină cu o soluție, de vreme ce Biden n-o va face”, a comentat și Lavern Spicer. (articolul continuă dedesubt)
De fapt, a existat un lider politic care s-a oferit să fie mediator de pace chiar în primele luni ale războiului: Recep Tayyip Erdogan. În cadrul negocierilor de pace ținute în martie la Istanbul, tot ce s-a putut obține au fost schimburi de prizonieri. Rusia cerea la acea vreme recunoașterea anexării Crimeei și a celor două republici separatiste din estul Ucrainei (regiunea Donbas), demilitarizarea Ucrainei, neutralitatea Ucrainei și protejarea limbii ruse în Ucraina. Cerințele au fost inacceptabile pentru partea ucraineană. De notat că deși Rusia cerea insistent ca Ucraina să nu adere la NATO, părea a nu avea nimic împotriva unei integrări a acesteia în U.E. De atunci încoace, Kievul a cerut să fie admis în procedură de urgență în ambele structuri occidentale.
Redactorul publicației noastre a propus în comentariile la soluția de pace găsită de Elon Musk un sondaj: Pe cine preferați ca mediator de pace, pe Musk sau pe Erdogan? Dacă nu aveți cont de Twitter, vă puteți exprima opinia în secțiunea de comentarii a acestui articol.
Cristoiu îi compară pe Cioroianu și Baconschi cu Vadim și Barbu: Sunt bâtele regimului
One thought on “Elon Musk, la un pas de a fi dat afară de pe Twitter sau declarat persona non grata în Ucraina? Planul său de pace în 4 puncte a devenit ținta unui linșaj pe rețeaua de socializare. Ce înjurături diplomatice a primit miliardarul. FOTO”