26 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, sărbătorit la Biserica Azilului din Sibiu. Predica Pr Ilie Arseniu de la Biserica din Groapă. Viața și minunile Sfântului Dumitru, povestite de Pr Pimen Vlad de la O Chilie Athonită FOTO/VIDEO

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a cărui biserică – mai puțin cunoscută – se găsește în Sibiu în curtea Azilului de bătrâni, la doi pași de Podul Minciunilor (în centrul istoric, dar în orașul de jos), a fost sărbătorit cum se cuvine și în acest an pe 26 octombrie. Preotul Paroh Ioan Ersiliu Pop, împreună cu preotul invitat Ilie Arseniu (de la Biserica „din Groapă”), au săvârșit dimineața Taina Sfântului Maslu (fiind zi de miercuri și date fiind nevoile locuitorilor azilului) și, de la ora 10, au oficiat Sfânta Liturghie de Hram. Au fost prezenți peste o sută de credincioși, dintre care o parte au reprezentat-o vârstnicii din azil, iar alta, locuitori ai cartierului sau sibieni care de obicei frecventează alte biserici. Am fotografiat pentru cititorii noștri cele trei icoane ale Sfântului Dimitrie prezente în lăcașul de cult – una, pe peretele exterior, o a doua, aflată la loc de cinste în biserică, iar o a treia făcând parte din iconostasul altarului. Imaginile se găsesc în josul articolului. Le facem toate urările de bine celor care poartă frumosul nume al Sfântului Dimitrie și derivate ale acestuia (Dumitru, Dumitra, Dumitrița, Dimitria, Mitru ș.a.)! (Vlad Pârău)

Citiți și: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sărbătorit la Sibiu în Biserica Azilului

„Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie! (Marcu 8,34) Prea cucernice părinte, iubiți frați creștini, este zi de mare praznic la biserica dumneavoastră, pentru că patronul, cel care ocrotește și binecuvântează această biserică este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir; iar noi, credincioșii, căutăm să-i cinstim așa cum se cuvine pe cei care au fost, cum spune Sfânta Scriptură, prietenii lui Dumnezeu, aceia care au avut credința atât de puternică încât L-au mărturisit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos până la moarte.

Așa cum a fost și acest tânăr Dimitrie, născut într-o familie de oameni mari, oameni bogați. Tatăl (lui) era guvernatorul Tesalonicului, în Grecia, iar mama sa era o creștină bună. Așa l-a educat și pe fiul lor, Dimitrie. Dar s-a întâmplat ca tatăl să moară și l-a lăsat pe tânărul său fiu orfan de tată, însă cu o grijă mare din partea mamei. Atât de bine educat a fost, încât Dimitrie a ajuns și el guvernatorul Tesalonicului.

Toate acestea se întâmplau în vremea împăratului Dioclețian care, pentru ca să-și ușureze guvernarea Imperiului (Roman), l-a împărțit în două, o parte de apus și una de răsărit, și l-a luat la conducere pe Maximian, care guverna în partea orientală a Imperiului. Și s-a întâmplat ca Maximian să vină la Tesalonic și, fiind un împărat păgân, dorea să i se aducă jerfe, dorea să facă jocuri, iar atunci tânărul Dimitrie a socotit că este momentul să-și arate credința în Mântuitorul Iisus Hristos. Trebuie să știți că Dioclețian a fost ultimul dintre cei 10 împărați prigonitori (ai creștinilor), a fost și cel mai crunt. La fel era și Maximian! Și, auzind Maximian mărturia credinței lui Dimitrie, l-a întemnițat.

Și știm că în temniță erau mulți alți creștini, acolo le-a propovăduit, i-a îmbărbătat, i-a binecuvântat. Și, Maximian, fiind iubitor de jocuri – de jocuri din acestea cu gladiatori, cu animale sângeroase -, avea un gladiator, un războinic vestit pe nume Lie. Și-a dorit ca să-i umilească pe creștini și i-a pus să lupte cu acest mare războinic. Un tânăr creștin pe nume Nestor a venit la Sfântul Dimitrie și i-a cerut binecuvântarea și i-a spus: „Iată, eu vreau ca să mă lupt cu acest Lie, dar dacă tu te rogi, sunt sigur că Dumnezeu mă va ajuta și voi birui pe acest războinic păgân!”. Și Sfântul Dimitrie îi spune: „Du-te, pentru că mă rog la Dumnezeu să te ajute. Și pe Lie vei birui, și pe Hristos vei mărturisi!”. Într-adevăr, așa s-a întâmplat, că Nestor l-a biruit pe Lie.

Maximian atunci s-a supărat, a aflat cine este cel care l-a îndemnat la luptă și cel care s-a rugat pentru el, Sfântul Dimitrie, și l-a omorât, dând poruncă să fie împuns cu sulițe. Trupul Sfântului Dimitrie a fost luat de către creștini cucernici. Din trupul lui a început să izvorască mir cu bună mireasmă, iar moaștele lui se găsesc și astăzi în Tesalonic. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a învrednicit să mă duc și să mă închin de câteva ori la moaștele Sfântului Dimitrie!

Dragii mei, este important însă, la sărbătoare aceasta, să vedem ce anume l-a făcut pe Sfântul Dimitrie să-L mărturisească pe Hristos până la moarte. Credința cea mare, care este totdeauna unită cu dragostea față de Dumnezeu și față de aproapele”, a explicat părintele Ilie Arseniu de la Biserica „din Groapă”, invitat ca preot co-slujitor și predicator la hramul Bisericii Azilului.

Azilul (1292 – 1760) este un monument istoric din Sibiu, considerat a fi primul „spital” din partea de sud-est a Europei. „Asistența socială în orașele medievale era asigurată de ordinele monastice. În 1292, conducerea orașului predă „Ordinului Sfântului Spirit” o casă care a fost folosită și înainte drept spital, pentru a veni în ajutorul celor săraci, bolnavi și venetici. Ansamblul de clădiri care a fost construit în jurul Bisericii Azilului prezintă elemente stilistice începând din perioada goticului. Biserica este construită din cărămidă și are elemente gotice (corul și sacristia), căpătând forma ei actuală, preponderent barocă, în secolul al XVIII-lea. Ansamblul este folosit și astăzi ca azil de bătrâni”, se arată pe panoul turistic amplasat la intrarea pe poarta azilului.

„Biserica Azilului, construită în secolul al XIII-lea ca prima biserică a locuitorilor vechiului Sibiu”, stă scris pe o plăcuță din zidul exterior al bisericii. Evident, la acea vreme nu putem vorbi despre un lăcaș de cult ortodox, ci de unul romano-catolic.

De când a devenit ortodoxă biserica din curtea azilului?

„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh s-a sfințit, prin punere de sfinte moaște, altarul bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – Biserica Azilului din Municipiul Sibiu, de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în anul 7519 de la zidirea lumii, iar de la Nașterea după Trup a lui Dumnezeu-Cuvântul 2010, luna octombrie, ziua 31, parohi fiind Pr. Ioan Trifan (Parohia Sibiu – Adormirea Maicii Domnului) și Pr. Dumitru Adrian Munthiu (Parohia Sibiu Cetate III).

Așezământul și Biserica Azilului au îndeplinit mai multe funcționalități de-a lungul timpului: spital, biserică parohială, azil, mănăstire. În documentul din 1292 se precizează că a fost o casă folosită drept spital și unde cruciații din Ordinul Sfântului Duh „să slujească Liturghia și, după putința lor, din milosteniile făcute lor sau ce li se vor face de acum înainte de către credincioșii lui Hristos, să vină în ajutorul celor slăbănogi, venetici și șchiopi, ușurându-i de nevoile lor.”

După transformările din 1760-1761, așezământul a devenit o biserică în formă de navă, cu boltă semicilindrică, sprijinită pe șase stâlpi masivi, de plan rectangular, cu fundații solide. Interiorul bisericii a fost podit cu scânduri așezate pe un pavaj de cărămizi.

Cedată după anul 1906 Primăriei Orașului, Biserica Azilului a devenit doar o prețioasă relicvă istorică și un teren de cercetare arheologică, fiind părăsită întunericului și intemperiilor.

După 1990 și până în 2010, prin grija celor doi preoți parohi, cu implicarea Arhiepiscopiei Sibiului, a Primăriei Municipiului Sibiu și a Consiliului Județean Sibiu, dar și cu ajutorul dat de numeroși binefăcători, s-au executat numeroase lucrări de restaurare, consolidare și amenajare a lăcașului de cult.

Doamne, Dumnezeul nostru, Care ai voit să ai în locul acesta locaș sfințit, caută spre robii Tăi, care Îți aduc ale Tale dintru ale Tale, îi miluiește cu puterea Ta cea mare, dă-le mulțimea bunătăților Tale cele cerești și pământești, ca totdeauna să se preamărească Numele Tău prea Sfânt. Amin”, se arată în Hrisovul Bisericii Sfântului Dimitrie din Sibiu, semnat de ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscop și Mitropolit, precum și de PS Visarion, episcopul Tulcii, de protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coșa, și de preoții slujitori. (articolul continuă sub fotografii)

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, icoană exterioară la Biserica Azilului din Sibiu
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, icoană din Biserica Azilului – Sibiu
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, pe iconostasul Bisericii Azilului din Sibiu
Icoana Sfântului Dimitrie și tricolorul cu Cruce în vârf

Vă invităm să urmăriți și mărturia Părintelui Pimen Vlad de la O Chilie Athonită despre viața și minunile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie! VIDEO:

3 thoughts on “26 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, sărbătorit la Biserica Azilului din Sibiu. Predica Pr Ilie Arseniu de la Biserica din Groapă. Viața și minunile Sfântului Dumitru, povestite de Pr Pimen Vlad de la O Chilie Athonită FOTO/VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *