Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți cum se cuvine la biserica ortodoxă din cartierul sibian Ștrand, unde Mitropolitul Ardealului a sfințit pictura interioară. La mulți ani cititorilor cu nume de înger! FOTO/VIDEO

Pe 8 noiembrie 2022 a fost zi de mare sărbătoare la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul „Ștrand” al Sibiului, o dată pentru că parohia ortodoxă și-a sărbătorit hramul, și încă o dată pentru că ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și Arhiepiscopul Sibiului, a sfințit pictura bisericii, care desăvârșește procesul de 32 de ani de edificare a acestui nou lăcaș de cult. La Sfânta Liturghie de hram au slujit, alături de ierarh, și vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă și protopopul de Sibiu, preotul Ioan Coșa. Din partea parohiei au fost prezenți toți preoții slujitori ai turmei cuvântătoare din Ștrand: pr. Gheorghe-Mirel Șpan, pr. Nicolae Crețu, pr. dr. Gheorghe-Radu Gârbacea ș.a. Au luat parte la sărbătoare câteva sute de credincioși, dintre care o parte erau veniți și din alte parohii. Cu toții au primit la final câte o iconiță și câte ceva de-ale gurii, cum se obișnuiește la agape sau pomeni. Publicația noastră le dorește toate cele bune credincioșilor și credincioaselor ce poartă nume precum Mihai/Mihaela, Gabriel/Gabriela, Gavriil, Serafim, Rafael/Rafaela, Angelo/Angela, Anghel/Anghelina ș.a.m.d.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit celor prezenți despre importanța icoanelor în biserică și însemnătatea duhovnicească a praznicului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor Puterilor cerești netrupești, potrivit paginii web a Mitropoliei Ardealului.

„A rânduit Bunul Dumnezeu ca în această zi de mare sărbătoare pentru biserica d-voastră, la un interval de nouă ani, să facem din nou sfințirea bisericii, binecuvântând frumusețea aceasta pe care biserica a îmbrăcat-o acum, ca Mireasă a lui Hristos: veșmântul sfânt al picturilor. Imaginile sfinte nu fac altceva decât să creeze o intimitate a legăturii noastre cu Dumnezeu, pentru că nu sunt simple imagini picturile bisericești! Și casele noastre sunt împodobite cu fel și fel de lucruri, dar ele sunt consacrate/sfințite prin icoanele pe care le punem alături de celelalte obiecte ale casei noastre”, a explicat mitropolitul Laurențiu, citat de Trinitas TV. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Răspunsul preotului paroh: „Pentru toți cei care au început astfel de lucrări este limpede ce efort stă în spatele a ceea ce vedem noi astăzi. De aceea, vreau să-mi exprim prețuirea pentru munca părinților Nicolae și Mirel, pentru munca d-voastră, a celor care le-ați fost alături pentru a duce la bun sfârșit aceste lucrări, și vreau să-i mulțumesc înaltpreasfințitului pentru că a purtat de grijă acestei comunități și acestei sfinte biserici”, a afirmat pr. dr. Gheorghe-Radu Gârbacea, potrivit aceleiași surse.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh dr. Gheorghe-Radu Gârbacea, iar preoții slujitori Gheorghe-Mirel Şpan și Nicolae Creţu au primit crucea ctitoricească Ordinul „Mitropolit Ioan Mețianu”, fiind distinși totodată și epitropii Petre Ștefănescu, Șofron Corlean, Petru Mărginean, Simion Hârlău. Ierarhul i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în lucrarea de înfrumusețare a bisericii, oferindu-le acte de cinstire.

Istoria Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din cartierul sibian „Ștrand”

Parohia „Ştrand” cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” s-a desprins în anul 1990 din Parohia „Buna Vestire” de la biserica „din Groapă”, când s-a format o nouă parohie. Primul preot al parohiei a fost vrednicul de pomenire părinte Gheorghe Şpan. În 1991 slujbele au fost oficiate în aer liber. În 1992 s-a ridicat o bisericuţă de lemn în care s-a slujit până în 1999. Din 1997 s-a început ridicarea actualei biserici. În 28 august 1999 s-a sfinţit demisolul bisericii, în care s-a slujit până prin anii 2010. Între anii 2002-2005 s-a început zidirea bisericii de la cota 0 şi până la cupolă. Între anii 2005-2007 lucrările au continuat la turnul clopotniţă. În 8 noiembrie 2006, cu ocazia hramului bisericii, au fost sfinţite de către Înalt­preasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, cele trei clopote şi cele trei cruci ale bisericii. În data de 8 Noiembrie 2013, cu ocazia Sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavriil, s-a săvârșit şi Sfințirea cea Mare de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu. (articolul continuă dedesubt)

Foto: Icoană a Sfinților Arhangheli la Biserica din cart. „Ștrand”, Sibiu (Jurnal Trinitas)

În Sibiu mai există încă o parohie cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, situată pe strada Ștefan cel Mare. Pe 8 noiembrie 2022, după Sfânta Liturghie, preoții slujitori au oficiat un parastas pentru ctitorul acelui sfânt lăcaș, părintele Nichifor, potrivit unei surse din familia sibianului Ioan Sperling. (Vrăbiuțe.blog)

Însemnătatea sărbătorii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor puterilor cerești netrupești

„În a opta zi a lunii noiembrie, care este a nouă după lună martie, când a fost creată lumea, Sfânta noastră Biserică luptătoare, căreia îi trebuie ajutor, prăznuiește cu cântări minunate soborul celor nouă cete ale sfinților îngeri. Toate aceste cete îngerești se vor aduna în ziua cea înfricoșată a judecății Domnului, care se socotește de dumnezeieștii învățători ai Bisericii, ziua a opta: după veacul acesta, va veni Fiul Omului, Judecătorul cel drept, întru slava Sa și toți sfinții Îngeri cu Dânsul, precum Domnul singur a zis în Evanghelia Sa: Și va trimite pe îngerii Săi cu glas de trâmbita și vor aduna pe aleșii Lui din cele patru vânturi, adică de la răsărit, de la apus, de la miazăzi și de la miazănoapte.

Deci atunci și pe noi, cei ce prăznuim soborul lor cu cinste, o! de ne-ar aduna în ceata aleșilor Domnului. Iar începătorii și voievozii tuturor acestor trei cete mai de jos, după Sfântul Maxim Mărturisitorul, sunt rânduiți de Dumnezeu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ca niște credincioși slujitori ai lui Dumnezeu, care în vremea căderii satanei, din pricina mândriei și a depărtării lui de la Dumnezeu, au adunat aceste trei cete și oști îngerești și arhanghelul Mihail a strigat cu mare glas: „Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi și să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu. (Fiindcă dintre aceștia au fost și cei ce au căzut, și din îngeri luminați, s-au făcut diavoli întunecați, pentru mândria lor). Să luăm aminte ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiți și cum se împărtășeau cu noi din dumnezeiasca lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mândria lor și din înălțime au fost aruncați jos în adânc. Să luăm aminte, cum a căzut din cer luceafărul cel ce răsărea dimineața și s-a sfărâmat pe pământ”.

Astfel grăind Arhanghelul Mihail către tot soborul îngeresc, a început cel ce stătea la locul cel dintii cu Serafimii, cu Heruvimii și cu toate cetele cerești, a slăvi pe Sfânta cea de o ființă și nedespărțită Treime, pe Unul Dumnezeu, cântând cu glas de prăznuire: Sfânt, sfânt, sfânt, Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de mărirea Ta!

Deci această conglăsuire a sfinților îngeri s-a numit sobor îngeresc, adică luare aminte, o cugetare, o glăsuire, o unire; căci împreună și cu un glas slăvesc pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, pe Sfânta Treime, Căreia și noi cei de țarină să-I aducem mărire în veci. Amin.

Notă: Biserica, după credința noastră, se împarte în două: Biserica luptătoare, adică aceea care cuprinde pe credincioșii care sunt încă în viață și luptă împotriva tuturor relelor; și Biserica biruitoare sau triumfătoare, care cuprinde pe credincioșii care au trecut din viață și au biruit toate uneltirile cele rele, și împărățesc cu Domnul în Cer”, se arată pe Doxologia.ro. (articolul continuă dedesubt)

Foto: Vlad Pârău

Tabloul de mai jos este o reproducere după o fotografie a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul sibian „Ștrand”, executată de artista plastică Felicia Pîrău (mai multe, pe felisarta.wordpress.com):

Tablou: Felicia Pîrău

2 thoughts on “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți cum se cuvine la biserica ortodoxă din cartierul sibian Ștrand, unde Mitropolitul Ardealului a sfințit pictura interioară. La mulți ani cititorilor cu nume de înger! FOTO/VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *