Vă mai aduceți aminte cum arăta primul stilou cu care ați scris? Jurnal sentimental

Intrând astăzi cu treabă la un centru de copiere din Sibiu care are și papetărie, mi-a sărit în ochi o călimară cu cerneală Pelikan, expusă chiar în vitrina tejghelei. Știind că e vorba de o marcă de lux, la care și prețul e pe măsură, am întrebat dacă nu cumva au și călimări mai ieftine, produse de alte firme. Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr o călimară chinezească, marca HERO, cu ambalajul și designul aproape neschimbat față de cele pe care le foloseam în clasa întâi, la primele exerciții de scris, apoi în clasa a doua, la orele de caligrafie. Comunismul a murit, dar nu și în China, țară care continuă să producă de toate și să vândă inclusiv în România.

Mi-am amintit, apoi, de celebrele stilouri HERO pe care le-am moștenit de la părinți, stilouri ce nu aveau „patroane” de unică folosință, ci rezervoare cu pompă, fiind, deci, reîncărcabile din călimara HERO. De culoare neagră, vișinie sau verde-închis, aceste stilouri foloseau de obicei cerneala bleu-marin din cele mai comune călimări, dar puteau scrie, la nevoie, și cu cerneală de culoare albastru-violet, roșie sau chiar verde. Existau și însemnări cu așa-numita „cerneală invizibilă”, dar pe care eu, personal, nu le-am experimentat. În imaginea alăturată acestui articol vă arăt noua mea călimară HERO cumpărată azi, 14 noiembrie 2022, și două stilouri de la același producător, cumpărate din economia capitalistă acum niște ani (pe cel verde l-am luat chiar dintr-o librărie „Diverta”).

Vă invit să-mi scrieți în secțiunea de comentarii cum se numea și cum arăta primul stilou pe care l-ați folosit în viață (sau prima călimară cu cerneală). În epoca digitalizării, e important să ne bucurăm și de scrisul de mână, precum și de cititul de cărți în format fizic, pentru că devine deja previzibil faptul că hârtia cu care ne-am obișnuit și cu care au trăit generații la rând ar putea să dispară într-o bună zi, la fel ca banii fizici (ați observat că peste tot pe unde mergeți să cumpărați ceva sunteți, mai nou, agasați cu întrebarea: „Cum plătiți, cash sau card?”). Mi-am amintit că există o știință, grafologia, care te ajută să faci deducții despre caracterul unui om studiind forma scrisului său de mână, și că aveam în Brașov un prieten – astăzi, plecat dintre noi – care se deda cu plăcere acestui studiu, făcând demonstrații uimitor de exacte pe seama oricui i-ar fi pus la dispoziție o pagină umplută cu propriile notițe (indiferent dacă erau scrise cu stiloul, pixul sau creionul). Nu în ultimul rând, descoperirea călimarei care mi-a acompaniat copilăria alfabetizată m-a făcut să scotocesc prin casă după stilouri și, desigur, pe Internet după știri despre stilouri, descoperind astfel că „Ziua Internațională a Stiloului” a fost sărbătorită cu exact 10 zile în urmă pentru prima dată în România, țară care se laudă că l-a avut ca cetățean pe inventatorul condeiului portabil.

„Ziua Internațională a stiloului a fost celebrată, vineri, 4 noiembrie 2022, în premieră în patria inventatorului acestui instrument de scris, Petrache Poenaru, printr-un eveniment găzduit la Biblioteca Națională. Petre Crăciun, autorul volumului ”Istoria și catalogul stilourilor românești”, a invitat publicul la o incursiune în istoria „condeiului portăreț”, cum îi zicea Poenaru, cu scopul declarat de a menține viu interesul pentru caligrafie, pentru scrisul de mână și acest instrument de scris. Stiloul este celebrat nivel internațional încă din anul 2012, în prima zi de vineri a lunii noiembrie”, potrivit Cristoiu Blog. VIDEO Agerpres:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *