S-a bătut în cuie că certificatul vaccinal e abuziv. ICCJ a menținut sentința CAB întemeiată pe Declarația Universală a Drepturilor Omului. Detalii în Lumea Justiției

Dacă până acum ICCJ s-a remarcat prin respingerea definitivă sau trimiterea la rejudecare a sentințelor prin care diverse curți de apel din România au anulat – total sau parțial – hotărârile de Guvern privind instituirea sau prelungirea stării de alertă, de data aceasta, instanța supremă a menținut definitiv o sentință prin care a fost anulat așa-numitul „certificat verde” (cunoscut și ca „pașaportul de vaccinare”), prin care Executivul a încălcat drepturile și libertățile cetățenilor nevaccinați – în primul rând, libertatea de mișcare, subliniază jurnalistul Valentin Busuioc în „Lumea Justiției”.

Concret: miercuri, 16 noiembrie 2022, judecatorii supremi Horatiu Patrascu (foto dreapta), Mariana Constantinescu si Beatrice Maris au mentinut definitiv sentinta prin care judecatorul Amer Jabre de la Curtea de Apel Bucuresti a anulat pasajele referitoare la certificatul verde din HG nr. 1183/2021. Este vorba despre hotararea de Guvern care a prelungit starea de alerta din noiembrie pana in decembrie 2021.

Lumea Justiției a prezentat anul trecut atât acțiunea reclamanților – avocata Elena Corina Ciuchi (citiți aici acțiunea avocatei) și fotograful Dan Puiu –, cât și spectaculoasa motivare (o puteți citi aici) prin care magistratul CAB Amer Jabre nu doar că a anulat certificatul „verde”, dar l-a și suspendat pentru reclamanți, invocând direct Declarația Universală a Drepturilor Omului. E adevărat: suspendarea a fost dispusă doar în ceea ce-i privește pe reclamanți, dar ea a constituit o premieră, în condițiile în care, până în acel moment, instanțele se loveau de art. 5 alin. 3 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, care interzice suspendarea actelor administrative emise în contextul unor epidemii.

Iată minuta deciziei ICCJ nr. 5486/2022 din dosarul nr. 7277/2/2021:

„Respinge recursul declarat de recurentul-pârat Guvernul României împotriva sentinței nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, ca tardiv formulat.

Respinge, ca neavenit, recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcția Generală Juridică împotriva aceleiași sentințe.

Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Comitetul National pentru Situații de Urgenta reprezentat de DSU împotriva sentinței nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat.

Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 16 noiembrie 2022”.

Întrebării jurnalistului Valentin Busuioc dacă va exista un val de procese prin care românii să ceară retroactiv daune morale statului/privaților pentru suferințele/umilințele îndurate în timpul stărilor de alertă îi răspunde activistul civic Constantin-Florin Ilie (Comitete Cetățenești Locale):

„Bun. Despre decizia ICCJ de astăzi prin care HG-urile și masurile abuzive stipulate de acestea au fost declarate ilegale. Oamenii se întreabă pe cine sa dea în judecată. E simplu: Să se meargă nominal împotriva acelor guvernanți care au semnat și impus acele HG-uri.

De la Guvern recomand să se ceară doar daune minime, morale (de exemplu, să afișeze public – exact atâtea zile câte ne-au tâmpit de cap cu propaganda la TV cu aceste HG-uri – tot atâtea zile și tot la TV Guvernul să prezinte o dată pe zi faptul că acele HG-uri au fost declarate ilegale!). De ce? Pentru că a cere daune materiale statului înseamnă că statul va plăti aceste daune din buget, iar bugetul este tot banul nostru.

De aceea, să se intenteze procese si să se ceară daune materiale direct „pe CNP”, adică exact de la semnatarii acelor HG-uri. Nominal. (Se aude, Orban? Tătaru? Cîțu? Ciucă? Bode? Gheorghiță? Mihăilă? Voiculescu? Rafila? Arafat? etc., n.r.)

În plus, la unitățile comerciale (mall-uri, de exemplu), la instituțiile publice etc unde vi s-a restricționat/condiționat accesul de prezentare ilegalului „certificat verde”, cereți daune materiale consistente. Treaba lor după aceea să le ceară daune acelor guvernanți. Au aplicat dispoziții (ordonanțe) ilegale, să răspundă! Consistent. Material.

E timpul să punem pe roate Justiția! Pe ei!

Felicitări celor care au răbdat până la sfârșit, așteptând ca Justiția să-și facă treaba…”, a scris Constantin-Florin Ilie, vineri, pe Facebook.

De interes, pe aceeași temă: DEJA NU MAI E DESPRE SĂNĂTATE: Parlamentul UE a prelungit cu încă un an valabilitatea Certificatului Covid, în ciuda epuizării pandemiei și ignorând dezbaterea publică al cărei rezultat a fost 99% împotriva instrumentului de condiționare la vaccinare

Dumitru Chiseliță, Tribuna.ro: Poate am iertat ce ne-aţi făcut în pandemie, dar nu putem să vă uităm

Amintiri din pandileală despre cum am lăsat Crăciunul nerepornit în târg. Garduri, coduri, Libertate. FOTO-EDITORIAL

One thought on “S-a bătut în cuie că certificatul vaccinal e abuziv. ICCJ a menținut sentința CAB întemeiată pe Declarația Universală a Drepturilor Omului. Detalii în Lumea Justiției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *