Nu doar românii vor cădea ca muștele: La doar 35 de ani, o profesoară din China a fost găsită moartă în apartamentul din Sibiu. Institutul Confucius al Universității Lucian Blaga e în doliu

O femeie în vârstă de 35 de ani, originară din China, care lucra la Sibiu ca profesoară în cadrul Institutului „Confucius”, a fost găsită decedată în apartamentul ei din cartierul Ștrand duminică, 18 decembrie. în jurul orei 19:00, când un bărbat a sunat la Poliție pentru a anunța descoperirea trupului neînsuflețit.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu au informat că pe corpul femeii nu erau vizibile urme de violență, înlăturându-se, astfel, suspiciunea de omor. Pare a fi vorba despre o moarte subită, adăugăm noi. Cauzele exacte al decesului urmează să fie stabilite după efectuarea autopsiei, precizează publicația Turnul Sfatului.

Li Caiyue se afla în România de aproximativ 12 ani și lucra în cadrul Institutului „Confucius” ca profesoară, unde preda gratuit cursuri de limba chineză. Institutele „Confucius” sunt prezente în majoritatea centrelor universitare din România, desfășurând activități similare Alianței Franceze, Centrului Cultural German sau Consiliului Britanic (British Council), dar cu referire la cultura și civilizația Chinei.

ACTUALIZARE: Cauza decesului pare a fi un „atac de cord”, după cum mărturisește un fost cursant român, care a scris un mesaj în limba chineză pe profilul de Facebook al fostei sale profesoare și prietene. Redăm, mai jos, traducerea automată:

„Mesaj de condoleanțe.

Cu inima grea și tristă o plângem pe profesoara Li Caiyue de la Institutul Confucius din Sibiu.

Am fost șocat să aud că o viață tânără și vie a murit tânără astăzi, despărțită de yin și yang!

Profesoara Li Caiyue era din China. Preda la Institutul Confucius din Sibiu de 12 ani. Avea o profundă cunoaștere, frumusețe, bunătate și dedicație serioasă și altruistă pentru învățământ. M-a învățat cultura chineză timp de doi ani. Am vizitat multe locuri de interes și monumente împreună, și am stabilit un profund (atașament).

Mulțumim doamnei profesoare Li pentru ajutorul (acordat) multor copii mici din Sibiu. M-am îndrăgostit de cultura chineză de atunci (încoace). De asemenea, m-a inspirat să studiez mai intens caligrafia chineză. Azi am titlul de „Pass China”. Ești un înger cultural excelent și remarcabil!

Totuși, atacul de cord cauzat de munca altruistă îndelungată ne-a făcut prea târziu să aruncăm o privire la vocea și zâmbetul familiar al profesoarei, prea târziu pentru a spune „La mulți ani!”. „Crăciun fericit” a fost inițial (urarea de) ziua de naștere a profesoarei Li. Ce zi frumoasă a tinereții și memorabilă!

Să înflorești mereu ca o floare sfântă peste Sibiu, oamenii acestui oraș își vor aminti mereu de tine, te vor respecta, mulțumesc, bine ai venit!

Ești mentorul și prietenul meu pentru totdeauna, de neuitat. Voi susține etica profesor(at)ului tău și voi aduce o contribuție pe viață la patrimoniul culturii Sino-Române!

Aici, Yibo se roagă cu o inimă devotată ca profesoara Li Caiyue să meargă bine până la capăt, să se odihnească în rai și să rămână profesor pe vecie”, a scris Paraian Mihai Cosmin pe profilul de Facebook a doamnei Li Caiyue. (traducerea aparține translatorului automat al Facebook, am pus între paranteze câteva mici modificări pentru a fi mai inteligibilă, n.r.) ARTICOLUL CONTINUĂ DEDESUBT.

Potrivit Facebook, astăzi (joi, 23 decembrie 2022) ar fi fost ziua de naștere a profesoarei Li Caiyue, când ar fi împlinit 36 de ani. Pe lângă vreo 6 prieteni neinformați, care i-au urat „La Mulți Ani” defunctei, unul dintre colaboratorii români, Alin G. Patru, a postat un emoționant mesaj de rămas-bun, pe care îl redăm mai jos:

„Acum 12 ani am avut plăcerea sa fiu activ implicat la Sibiu in deschiderea primului Institut Confucius din Romania.

O parte din acea munca de voluntariat la care m-au provocat prieteni ca dl. 张伟 (Zhang Wei) și dl. Sorin Song a însemnat să ajut 12 tinere profesoare din China să se acomodeze la cultura și realitățile cu bune și rele ale unei Românii unde veneau să predea gratuit limba și cultura chineză.

Astăzi am aflat că una dintre aceste prietene pe care atunci le-am purtat prin locuri de la Wien Cafe sau cluburi, la Mănăstirea Putna sau Peștera Muierii, ori care m-au ajutat să organizăm evenimente chineze la cel mai înalt nivel în FITS ori la Muzeul Astra ne-a părăsit prea devreme.

Caiyue Li preda în continuare la Sibiu, rămânând fidelă unui oraș care sper că a primit-o și apreciat-o pentru șansa pe care atât de mulți copii și tineri sibieni au avut-o de a învăța, gratuit, la ei în oraș, o cultură și o limbă atât de importantă în viitor.

Fotografia aceasta este din una din excursiile noastre de atunci, cele care mi-au trezit dragostea de turism.

Rămas bun!”, a scris Alin G Patru pe Facebook.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *