A mai plecat un Emanuel: Părintele Ganciu, nelipsit de la protestele din Piața Universității, s-a mutat la Domnul după o lungă suferință

Preotul Emanuel Ganciu din București a plecat la Domnul în urma unei „boli nemiloase”, după cum anunță regizorul Iulian Capsali. Era una dintre puținele fețe bisericești care a participat la toate protestele anti-dictatură plandemică din Piața Universității în perioada 2020 – 2022, susținând alocuțiuni pline de miez și de „putere multă”. La unul dintre protestele la care am fost prezent și eu sfinția-sa abia putea vorbi, fiind măcinat de durerea pierderii casei și întregului său avut într-un incendiu asupra căruia până azi planează suspiciuni. Spiritul său jertfelnic a fost apreciat cu atât mai mult în acel context, precum și în toate ocaziile în care s-a înfățișat pentru a susține și însufleți cauzele Neamului Românesc, de la Baricada din decembrie 1989 și până la înfruntarea noii tiranii „sanitare” și digitale. Se pare că una dintre ultimele sale atitudini civice a fost o scrisoare transmisă Patriarhului Daniel pe 2 noiembrie 2022, prin care cerea ca Biserica Ortodoxă Română să nu sprijine atragerea României în războiul din Ucraina, ci să organizeze procesiuni pentru pace. Apelul respectiv a fost semnat și de alte fețe bisericești, de credincioși, intelectuali și profesioniști din mai multe bresle. În lumina felului cum avea să fie tratată minoritatea românească din Ucraina prin promulgarea la Kiev a legii anti-minorități în ultimele zile din decembrie 2022, se vede încă o dată câtă dreptate a avut pr. Ganciu – războiul respectiv, oricât de nedrept, nu e războiul nostru și nu corespunde intereselor Neamului nostru.

„A plecat la Domnul și la Maica Sa, pe care o iubea atât, un Om care răspândea numai Lumină Sfântă în jur: Părintele Emanuel Ganciu.
A suportat ca Iov distrugerea întregului avut într-un incendiu, apoi o boală nemiloasă, pe care a primit-o mucenicește.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Lumina Sa cea neînserată!”, a scris Iulian Capsali miercuri, 4 ianuarie 2023, pe Facebook.

Citiți și: Anul nou începe cu decese subite printre teologi: Emanuel P avea doar 31 de ani când a murit în Italia, iar preotul sibian Emanuel B a murit chiar de anul nou, la doar 36 de ani

Menționăm că în acest caz nu este vorba de un deces subit, ci de o moarte așteptată, survenită în urma unei îndelungi suferințe. Sute de credincioși sau cunoscuți au comentat la postarea respectivă, depănând amintiri despre îndrăgitul preot. Redăm și noi câteva comentarii:

„Părintele Emanuel Ganciu era preot la biserica Centrului de Îngrijire si Asistență nr.1 sector 4, fostul Cămin de Bătrâni care a fost desființat de primarul Daniel Baluță. De acolo i sa tras boala sa judecat doi ani de zile să își apere biserica. Am fost ca o familie acolo, salariați, bătrâni și preotul. Apoi a urmat incendiul, cei care iau făcut rău preotului va suporta pedeapsa Divină! Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină veșnică!” a scris Georgeta Tibera.

„Veșnică pomenire! A fost un suflet mare, cald și jertfelnic, un spirit vertical neadormit al privighetorilor țării acesteia și al zestrei de limbă și etnicitate profundă a neamului românesc, un om deschis și foarte curat, un patriot neobosit și cărturar prin vocație, care a atins prin erudiție simplitatea” a adăugat Elena Dulgheru.

„Dumnezeu să-l ierte și sa-l odihnească în rind cu dreptii! Un slujitor adevărat, jertfelnic pentru Hristos! Toti cei care l-au cunoscut nu-l vor uita niciodată și se vor ruga pentru dânsul! Sincere condoleanțe familiei!” a urat Dorina Dorina.

Cei care l-au cunoscut sunt rugați să-și lase impresiile și în secțiunea noastră de comentarii anonime. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *