
7 ianuarie: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Pomenirea Sfântului Mucenic Atanasie, decapitat de turci la 1700 pentru că nu a vrut să treacă la islam
1.Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
De vreme ce menirea cea mai înaltă a Sfântului Ioan în viața sa pământească s-a împlinit în ziua Botezului Domnului, Biserica a rânduit încă din primele veacuri prăznuirea sa în ziua următoare Botezului Domnului. De sărbătoarea asta este legată și minunea săvârșită de mâna Înaintemergătorului Ioan. Sfântul Evanghelist Luca voia să mute trupul lui Ioan din Sevastia, locul unde Irod tăiase capul marelui proroc, în Antiohia, locul nașterii sale. Însă nu a putut să mute acolo decât numai o mână, ce s-a păstrat în Antiohia până în veacul al zecelea. Mai pe urmă, mâna Sfântului a fost mutată la Constantinopol, de unde a dispărut în vremea stăpânirii turcești.
Sfântul Ioan este prăznuit de mai multe ori de-a lungul anului, dar ziua aceasta, 7 ianuarie, are cea mai mare sfințenie. În Sfintele Evanghelii, Sfântul Ioan Botezătorul are un loc cu totul deosebit între cei ce s-au aflat în jurul Mântuitorului, prin felul în care intră în lume și prin felul viețuirii sale în lumea aceasta, prin botezarea norodului cu botezul pocăinței, prin botezul Mântuitorului și, mai pe urmă, prin muceniceasca lui plecare din lumea aceasta.
Avea o astfel de curăție sufletească, încât cu adevărat poate fi numit mai lesne înger decât om muritor, precum Îl numește și Sfânta Scriptură. Sfântul Ioan se deosebește de ceilalți proroci mai vârtos prin aceea că s-a învrednicit a arăta cu mâna sa lumii pe Acela despre Care a prorocit.
Se spune că, în fiecare an, la această prăznuire a Sfântului, episcopul Antiohiei aducea mâna Sfântului Ioan înaintea norodului. Uneori mâna se arăta deschisă, alteori se arăta închisă. În cea dintâi împrejurare vestea un an roditor și îmbelșugat, în cea de-a doua, vestea un an lipsit de roade și foamete.
2.Pomenirea Sfântului Mucenic Atanasie
Acest mucenic al lui Hristos era un om simplu și sărac, dar bogat în credință și înțelepțit de Duhul lui Dumnezeu. Odată, Atanasie a intrat fără să vrea într-o gâlceavă asupra credinței cu un oarecare turc. Turcul era învățat și cu grai meșteșugit, dar Atanasie s-a străduit din toate puterile să scoată la iveală și să întărească adevărul credinței creștinești și înălțimea ei mai presus decât cea a islamului. După aceasta s-au despărțit. A doua zi, Atanasie a fost chemat înaintea judecătorului. Turcul stătea înaintea lui, învinuindu-l. Atunci când judecătorul l-a silit pe Atanasie să se lepede de credința în Hristos, după cum ar fi făcut, chipurile, înaintea tovarășului său cu o zi înainte, și să îmbrățișeze islamul, Atanasie a strigat: „Mai lesne voiesc a muri de mii de ori decât a mă lepăda de credința în Hristos”. Pentru aceea a fost osândit la moarte prin tăierea capului în anul 1700, la Smirna. Trupul său a fost îngropat în biserica Sfintei Parascheva din aceeași cetate.
Sursa: Sfântul Nicolae Velimirovici: Proloagele de la Ohrida, vol. I, ed. Egumenița, p. 32-33.
One thought on “7 ianuarie: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Pomenirea Sfântului Mucenic Atanasie, decapitat de turci la 1700 pentru că nu a vrut să treacă la islam”