ÎPS Teodosie la Academia Oamenilor de Știință din România: Dacă Eminescu ar fi trăit 80 de ani ca scriitor, cu adevărat ar fi fost cel mai mare om al culturii universale!

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a participat joi, 12 ianuarie 2023, la simpozionul științific „Cultura, mijloc de acces în Spațiul Valorilor Universale”, organizat, la București, de către Academia Oamenilor de Știință din România, cu prilejul Zilei Poetului Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Naționale.

„Aș putea să spun două repere din opera lui Eminescu pentru a mă referi la tema de astăzi. În creația sa cu valoare universală remarcăm două repere: Maica Domnului, căreia i-a închinat nu doar o rugăciune, ci chiar mai multe; și Logosul. Nimeni n-a scris despre Logos cum a scris Eminescu! Nimeni n-a pus la nivelul înalt al literaturii Logosul divin, dovadă că (Eminescu) a studiat și a cunoscut cea mai înaltă dintre evanghelii, Evanghelia a IV-a a Sfântului Evanghelist Ioan, cel mai apropiat apostol de Mântuitorul, care a scris și Apocalipsa și încă trei epistole ale Iubirii și care, în prologul Evangheliei sale, vorbește de Logosul care este exponentul Luminii necreate.

De aceea, Eminescu nu se compară în opera sa cu nici un alt poet universal. În toate părțile, Logosul are doar o anticameră și la Goethe și la ceilalți gânditori, pe când Eminescu pătrunde la Logosul suprem pentru că el înțelegea spiritul Evangheliei Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan. Poezia sa este o poezie a Luminii. Dincolo de rațiune, el (Eminescu) pătrunde în Iubirea supremă, pentru că rațiunea are limitele ei, dar iubirea inundă omul și iubirea care izvorăște din versurile eminesciene, iubirea aceasta are o valoare infinită. Noi știm că spiritualitatea din Apus suferă în privința acestei cunoașteri. Nu există în religiozitatea apuseană cunoașterea prin trăire religioasă, ci doar cunoaștere rațională, numită teologie catafatică care, prin diferite exemple, prin diferite rațiuni omenești, limitate… Cunoașterea suprarațională prin trăire intensă este numai în Ortodoxie și Eminescu surprinde această cunoaștere ce este numai în Ortodoxie. (…)

Eminescu a avut cea mai curată viziune despre credință pentru că el vizita mănăstirile, mătușile sale erau călugărițe și îl invitau la mănăstire, a trăit slujbele, a scris poezii religioase atât de frumoase și, mai ales, din opera sa ar trebui făcută o exemplificare a spiritului său religios, atât de autentic și nealterat de nici o gândire… pentru că el a studiat spiritualitatea popoarelor din jur, dar nu s-a lăsat contaminat de nici o spiritualitate străină. A crescut în spiritualitatea ortodoxă din mănăstirile pe care le-a vizitat și a avut convorbiri cu preoți, cu teologi și a fost atât de autentic și n-a deviat nici măcar cu o literă de la spiritualitatea ortodoxă. Spiritualitatea ortodoxă este universală (…)

De aceea, Eminescu a fost și rămâne un spirit atât de bogat, exponent al culturii și spiritualității noastre. Românul și-a făcut cultura din cult, de aceea este o atât de strânsă legătură între cultură și cult pentru că și școala a început în Biserică… Cine sunt autorii primelor scrieri valoroase, decât mitropoliții și alți părinți din Biserică sau creștini din Biserică. În Biserică s-a dezvoltat cultura noastră. Iată, poezia, versificarea: Psaltirea (în versuri) aparține Mitropolitului Dosoftei și este o operă literară de excepție.

Eminescu a cunoscut aceste opere, acestea l-au hrănit și a dat o operă literară s-o poată citi orice laic, să-ndrăznească s-o citească. Nu toți o înțeleg, dar, măcar, citind din ea, ceva tot le rămâne și, iată, Eminescu este în abordarea tuturor oamenilor de cultură și a scriitorilor. Dacă Eminescu ar fi trăit 80 de ani ca scriitor, cu adevărat ar fi fost cel mai mare om al culturii universale! Și trebuie să spunem că ar fi trăit mai mult dacă nu era împiedicat să trăiască și aceste adevăruri trebuie puse în evidență”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului în cadrul comunicării științifice pe care a susținut-o joi la București. VIDEO

În dimineața aceleiași zile, ÎPS Teodosie și-a cinstit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, în cadrul Sfintei Liturghii pe care a oficiat-o la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. VIDEO:

One thought on “ÎPS Teodosie la Academia Oamenilor de Știință din România: Dacă Eminescu ar fi trăit 80 de ani ca scriitor, cu adevărat ar fi fost cel mai mare om al culturii universale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *