Poliția Locală Sibiu a făcut recurs împotriva anulării în instanță a amenzii uriașe primite de Calea Neamului pentru că ar fi lezat memoria baronului Samuel von Brukenthal. E grav că o instituție a statului român ține să fie de partea unui fost ocupant, guvernatorul Transilvaniei de sub Imperiul Habsburgic, arată Mihai Tîrnoveanu

Urmare a protestului organizat de Asociația „Calea Neamului” condusă de dr. Mihai Tîrnoveanu în octombrie 2021 în Piața Mare de la Sibiu, ocazie cu care sute de români veniți din toate colțurile țării și-au manifestat indignarea față de inaugurarea de către Klaus Iohannis, președintele României, a statuii baronului Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei și reprezentant al ocupației austro-ungare opresoare din Ardeal (în condițiile în care eroul român Avram Iancu nu a putut avea un bust în parcul ASTRA din Sibiu nici măcar cu ocazia Anului Centenar al Marii Uniri, iar statuia din Piața Mare a pedagogului Gheorghe Lazăr este mereu ocultată de festivalurile „culturale”), asociația care a organizat manifestația românească s-a trezit amendată cu 1500 de lei pentru apariția unor mesaje precum „Jos Criminalul” și ,,Brukenthal, ucigaș de români”. Reporterul nostru a fost prezent la acea manifestație și își amintește că respectivele mesaje fuseseră improvizate de participanți (scrise cu spary-ul pe niște cearșafuri), nefăcând parte din arsenalul de lozinci ale Asociației (tipărite pe carton și plastifiate). Cu toate astea, Asociația a fost făcută răspunzătoare și, ulterior, a precizat că și le asumă chiar dacă nu-i aparțin. A contestat amenda și a obținut anularea ei în instanță, însă, surpriză, Poliția Locală Sibiu a contestat decizia judecătorească, cerând menținerea amenzii pe motiv că mesajele ar leza memoria, onoarea și reputația defunctului baron Samuel von Brukenthal – întâmplător, cel mai mare exponent în teritoriu al politicii anti-românești duse de ocupantul austriac din secolul al XVII-lea. Atitudinea unei autorități românești de a apăra „onoarea” persecutorilor în detrimentul memoriei victimelor acestora i se pare halucinantă lui Mihai Tîrnoveanu, organizatorul protestului:

„Noi apărăm jertfa, onoarea și demnitate lui Horea, Cloșca și Crișan, Poliția Locală Sibiu apără ”onoarea” și ”reputația” lui Brukenthal! Recent, Poliția Locală Sibiu a contestat decizia Tribunalului Sibiu de anulare a amenzii de 1500 lei aplicată Asociației Calea Neamului în 2020 pentru folosirea unor așa-zis lozinci jignitoare la adresa lui Samuel von Brukenthal în cadrul manifestației noastre. Argumentul este că înscrisurile respective ,,Jos Criminalul” și ,,Brukenthal ucigaș de români” lezează memoria persoanei decedate, onoarea și reputația sa (vedeți în comentarii). Grav este că o instituție a statului român ține morțiș în pofida unei hotărâri judecătorești să fie de partea unui fost ocupant, al fostului Guvernator al Transilvaniei însărcinat de Imperiului Habsburgic să mențină atât ocupația cât și politica de anulare a identității naționale românești prin încălcarea celor mai elementare drepturi istorice ale românilor: cele religioase, lingvistice, sociale, educaționale și economice.

Pentru instituția statului român este mai importantă colecția de artă deținută de baron decât răspunderea acestuia în calitatea atribuită de austrieci de Guvernator al Transilvaniei în timpul căruia Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan a fost crunt reprimată? Umilirea și anularea drepturilor istorice și elementare ale românilor pe întreaga perioadă a ocupației nu contează? Contează doar colecția de tablouri? Oasele frânte ale lui Horea și Cloșca contează mai puțin decât ”cultura” și ”civilizația” von Brukenthal? Ce fel de cultură și civilizație au fost acelea care i-au ținut cu forța armelor sclavi pe români? O civilizație străină care a ocupat o civilizație autohtonă, cu mult mai veche și mai profundă. O ”civilizație” care le interzicea românilor să intre în orașe, să-și construiască biserici din piatră, să învețe în limba maternă, să facă comerț, să aibă orice fel de proprietate. Săracul român nici cizme sau pantofi nu avea voie să poarte în ”civilizația” von Brukenthal, acesta era tabloul umilinței naționale de atunci, un tablou fără culori, doar cu noroi și suferință și sânge și oase rupte atunci când poporul autohton s-a răsculat.

Iar acum ce face o instituție a statului român? Se duce în tribunale pentru a apăra ”memoria”, ”onoarea” și ”reputația” unuia care a întruchipat această ”civilizație” și ține morțiș ca niște oameni să fie amendați pentru faptul că au spus adevărul, pentru faptul că demnitatea noastră națională este mai presus decât orice.

Mergem cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!” – Mihail S. Târnăveanul

3 thoughts on “Poliția Locală Sibiu a făcut recurs împotriva anulării în instanță a amenzii uriașe primite de Calea Neamului pentru că ar fi lezat memoria baronului Samuel von Brukenthal. E grav că o instituție a statului român ține să fie de partea unui fost ocupant, guvernatorul Transilvaniei de sub Imperiul Habsburgic, arată Mihai Tîrnoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *