Eco-activista Greta Thunberg, deținută timp de 4 zile după ce a protestat împotriva evacuării satului Lutzerath pentru o exploatare minieră. Presa din țara care a făcut jocurile Germaniei și și-a închis minele o face pe Greta putinistă căci pune la îndoială decizia Berlinului de a reveni la cărbuni în lipsa gazului rusesc

Activista ecologistă radicală Greta Thunberg a fost arestată sâmbătă împreună cu alți 10 demonstranți de Poliția Germană în cea de a patra zi a unui protest masiv împotriva extinderii unei mine de cărbune în zona satului Lutzerath din landul Renania de Nord-Westfalia (la 32 de km. vest de Dusseldorf, în Germania de Vest). Manifestanții s-ar fi ciocnit cu forțele de ordine, rupând cordoanele polițienești și unii intrând chiar în interiorul minei, ceea ce a determinat poliția să disperseze manifestația din motive de securitate. Protestatara de 20 de ani ar fi fost eliberată marți, 17 ianuarie 2023, potrivit unor surse polițienești citate de CNBC. Mina Garzweiler a primit încă din 2013 aprobarea unei instanțe federale pentru a-și mări aria de exploatare, ceea ce implică raderea de pe fața pământului a satelor învecinate și strămutarea câtorva sute de localnici. Iar asta, deși, prin Pactul Verde UE și Agenda 2030, Germania se angajase să renunțe până la sfârșitul acestui deceniu la energia obținută din arderea combustibililor fosili. Din acest motiv, activista suedeză acuză guvernul german de „trădare” a cauzei ecologiste. Cărbunele a revenit însă printre prioritățile Germaniei, care încearcă să-și diversifice opțiunile în urma sabotării conductelor de gaz Nord Stream 1 și 2 și a impunerii sancțiunilor economice anti-rusești pe fondul războiului din Ucraina. Ce este halucinant în acest caz e atitudinea Germaniei, care a revenit fără remușcări și fără fasoane ideologice la atât de blamatele exploatări miniere, în timp ce în România, chiar în anul începerii războiului din Ucraina, politicienii au fost mai fideli diktatului ecologist de la Bruxelles decât interesului național și au închis cu brutalitate generatoare de energie pe bază de cărbune / lignit / huilă precum CEH Valea Jiului , CET Paroșeni, minele Lupeni și Lonea, dar au și înstrăinat la aproape jumătate din prețul investiției Termocentrala Mintia. În timp ce modelul cel mai des fluturat în colonia România, Germania, nu numai că nu-și închide propriile exploatări de combustibili fosili, ci și le extinde. Germania nefiind învecinată cu Ucraina și conflictul rusesc, dar având de tras ponoase economice de pe urma sancțiunilor anti-rusești și încercând cu disperare să compenseze cumva renunțarea la gazele naturale livrate în trecut de Gazprom.

Una din victimele acestei politici de întoarcere încă nu în epoca de piatră, dar cel puțin în urmă cu două secole, este cătunul Luetzerath, a cărui curățare de pe fața pământului a început săptămâna trecută cu buldozerele, degajându-se terenul pentru exploatarea de cărbune Garzweiler 2. Deși majoritatea locuitorilor au acceptat despăgubirile de la stat și s-au mutat de bunăvoie, un proprietar de fermă pe nume Eckardt Heukamp a refuzat să se mute până la o hotărâre judecătorească din martie 2021, cauza acestuia fiind în același timp preluată de activiștii ecologiști, care au început să se adune pentru a protesta în Luetzerath în ultimii circa doi ani. Unii dintre aceștia s-au și mutat în casele abandonate de foștii proprietari, de unde au fost scoși cu forța afară începând de miercurea trecută, pentru a face loc excavatoarelor și utilajelor de demolare, potrivit CNN.

Cu toate acestea, localitatea a fost evacuată în mod violent săptămâna trecută de poliția antirevoltă și de buldozere, în timp ce peste 10.000 de activiști, majoritatea tineri, au mărșăluit pentru a-și arăta nemulțumirea față de demolarea satului și de extinderea minei de cărbune, devenită emblematică pentru tensiunile legate de politicile Germaniei în fața crizei energetice, potrivit MSN.com. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Istoricul clipei Ion Cristoiu a comentat în jurnalul său video de luni, 16 ianuarie, despre protestul ecologiștilor împotriva extinderii minei de cărbune din vestul Germaniei:

„Greta Thunberg a venit din Suedia în Germania și acolo a fost un mare protest într-un sat în legătură cu decizia autorităților de a-l evacua pentru ca să extindă o mină de exploatare a cărbunelui. Ea, fiind o activistă de mediu, împreună a demonstrat și chiar au fost și incidente cu poliția. Ia să vedem cum arată demonstrația Gretei:

Câteva mii de persoane au participat la o mare adunare sâmbătă într-un sat învecinat (cu mina de cărbuni, n.trad.). Activista suedeză Greta Thunberg, care vizitase deja localitatea adeseori în ultimii doi ani, s-a alăturat protestului. Lutzerath a devenit un simbol pentru activiștii din întreaga Germanie. Mai devreme în cursul săptămânii, poliția s-a deplasat la fața locului pentru a degaja terenul, dar a fost întâmpinată de protestatari. Unii dintre aceștia au aruncat cu pietre și artificii, cu toții nesocotind un ordin judecătoresc care le interzicea accesul în zonă. Germania s-a angajat să elimine treptat folosirea energiei provenite din arderea cărbunelui până în 2030, dar protestatarii „climatici” susțin că nu este de ajuns. (știre video)

Eu nu am fost un admirator și nu sunt (al Gretei Thunberg, n.r.). Mă rog, e tema ei! Ce s-a scris în presa noastră? Greta Thunberg face jocul Rusiei, că ea, fiind împotriva proiectului care ajută la reducerea dependenței de gaz rusesc, înseamnă că e pusă de Putin! Stimați telespectatori, m-am săturat până-n gât de tot felul de tâmpiți, de imbecili, de nătărăi, de puturoși care, când vor să dea (în tine), orice justifică prin faptul că ești omul lui Putin. Bă, n-ai dreptate că ești omul lui Putin! Ce treabă are? Greta este o activistă de mediu și ea protesta împotriva unei extinderi de mine de cărbune care afectează mediul. Chiar Germania și Uniunea Europeană ne-au tocat la creieri până acuma împotrivă! Păi nu, zice, Germania în felul ăsta luptă împotriva Rusiei și cine pune la îndoială aceste hotărâri ale Germaniei de a polua atmosfera, atunci este omul lui Putin!”, a comentat Ion Cristoiu. VIDEO: (de la min. 37:12)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *