Prin binoclul lui Cristoiu: Iohannis pregătește un nou guvern PNL+USR, fără PSD?

Cu ocazia participării lui Klaus Iohannis pe 9 și 10 februarie 2023 la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, președintelui i s-a pus o întrebare de politică internă: va semna el numirea lui Marcel Ciolacu (PSD) la cârma Guvernului în luna mai când, conform protocolului alianței PSD-PNL-UDMR, funcția de premier și portofoliile mai multor ministere ar trebui schimbate între PNL și PSD? Iohannis nu numai că nu a schițat nici o intenție de a-l învesti pe Ciolacu în fotoliul lui Ciucă, dar a mai și lăsat de înțeles că, la o eventuală schimbare de guvern, va lua în calcul „toate părțile interesate” și el o va alege pe cea care i se va părea „cea mai bună pentru România”. Or, protocolul care a făcut posibilă actuala coaliție de guvernare nu stipula nici un concurs de proiecte pentru schimbarea „eventuală” a guvernului, ci o rocadă punctuală a PNL cu PSD în câteva portofolii-cheie (printre care și cel de prim-ministru) la împlinirea unui an de împreună-guvernare. Mirosind trădarea care se pregătește din tabăra PNL cu girul Cotroceniului, gazetarul Ion Cristoiu se întreabă: pregătește Klaus Iohannis un nou guvern PNL+USR, fără PSD?

Iată întrebarea și răspunsul care l-au făcut pe Cristoiu să intuiască urzeala lui Iohannis de a mazili PSD-ul din coaliția de guvernare:

„Pentru că ați vorbit de rocadă, se prefigurează ca la această rocadă să fie propus Marcel Ciolacu, președintele PSD, ca premier din partea coaliției. D-voastră veți semna desemnarea președintelui PSD? Vă întreb asta pentru că, de curând, a făcut o declarație conform căreia anii d-voastră de mandat au fost ani pierduți din cauza rachiunii” – Florentina Peia, Agerpres.

„Câteodată unii politicieni merg la televizor și-i ia gura pe dinainte, ca să zic așa. Dar nu cred că cineva a uitat sau nu a înțeles că această coaliție a apărut dintr-o nevoie: țara trebuie să fie guvernabilă și țara trebuie să aibă un guvern stabil în aceste vremuri tulburi. Și, atunci, trebuie să avem puterea interioară să trecem, cu mai multă sau mai puțină lejeritate, peste anumite declarații mă-runt-te, și să vedem care este, în realitate, interesul României. Și, atunci când coaliția va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părțile interesate, îmi vor prezenta toate punctele de vedere și, în conformitate cu Constituția, voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România” – Klaus Iohannis, președintele republicii.

Comentariul gazetarului Ion Cristoiu

„Răspunsul lui Klaus Iohannis este net anticonstituțional și arată încă o dată că el este, în mod surprinzător, jupânul României. Repet, în 2021 s-a realizat o nouă majoritate în urma unui acord între PNL și PSD, cele două partide adversare, prin care s-a stabilit că vor avea un program comun, că la Parlament vor vota același lucru împreună cu UDMR și că în mai 2023 va avea loc o rocadă: o rocadă în sensul că, deocamdată, în prima parte, în primii 2 ani, premier e de la PNL, apoi va veni premier de la PSD. Bun! Deci acesta este un acord, un protocol care n-are nici o legătură cu președintele, nici una! Este un acord între două-trei partide. dacă d-l Klaus Iohannis respecta cât de cât Constituția și nu o batjocorea cum face de când a ajuns președinte, ar fi spus: este un acord între cele două partide, dacă cele două partide sunt decise să respecte acest acord și facem rotația, va veni premierul potrivit acordului și eu o să semnez că așa scrie acordul între partide.

Nu, el spune așa: se vor prezenta toate părțile interesate când coaliția va decide să facă o schimbare de guvern. Păi stați puțin, coaliția nu va decide să facă o schimbare de guvern, nu va decide deoarece este un acord între partide. Dacă se decide respectarea acordului – care nu schimbă nimic, doar se înlocuiesc niște miniștri și premierul -, în acel moment, din punct de vedere constituțional, Nicolae Ciucă trebuie să-și dea demisia, se va merge la Cotroceni, dar mai mult formal pentru că, potrivit acordului, (premier) va fi d-l Ciolacu sau cineva de la PSD. Klaus Iohannis, care știe despre acest acord, dar nu-l mai invocă și care a și fost nașul, a patronat această coaliție, nu face decât să semneze – nu trebuie să-i prezinte nici părțile punctele de vedere ca să ia „decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”. Decizia trebuie s-o ia (partidele de coaliție) potrivit acordului!

Deci, d-l Klaus Iohannis ne-a anunțat aici, fără s-o spună direct, că nu există nici un acord între cele două partide și că rotația nu va avea loc. Ba, mai mult, după părerea mea, d-l Klaus Iohannis a anunțat ruperea coaliției. El știe ce știe: în ultima vreme există deja atacuri reciproce între PNL și PSD la care se uită UDMR, un dezastru pentru guvernare, deoarece întotdeauna administrația centrală nu merge bine în momentul în care simți că nu va dura mult! Poate că durează, dar, până în mai, dacă o țin așa, s-a terminat cu administrarea țării. Știți foarte bine, imaginați-vă că e un minister și trebuie să muncească cei din minister, în frunte cu ministrul. Păi dacă vede că coaliția asta și-a mai dat un ghiont și Klaus Iohannis…, ce rost are să muncească?

Eu cred, din câte se vede până acuma, că se va forța o rupere a coaliției. (…) Faptul că el (Iohannis) răspunde așa și, mai ales, că nu invocă acordul, arată că nu se va ajunge la (rocadă) în mai. După părerea mea, PSD-ul va fi forțat să plece și se va face un guvern PNL-USR-UDMR-REPER așa, la limită, în Parlament, PSD-ul trecând în opoziție. De ce? Pentru că PNL-ul este atacat violent dinspre USR, aceste atacuri permanente mușcă din electoratul PNL chiar dacă (el) nu merge la USR, el devine nehotârât sau zice că nu se mai duce la vot, pe teme: plagiat, numiri în funcție, nepotisme… Criticile PSD la adresa PNL, din acest punct de vedere, nu-l afectează, pentru că criticile PSD sunt de pe pozițiile PSD și electoratul PNL este puțin sensibil la ce spune PSD-ul. Dar, la ce spune USR-ul și mai ales, mașinăria de presă a USR-ului, este foarte atent!

Deci, cred că pentru ca USR-ul să-și înghită limba, adică să nu mai critice (PNL-ul) nici el, nici presa USR-istă, se va face această coaliție „de dreapta” și poate să-i critice PSD-ul cât o vrea el, că nu-i va afecta, ba cred că, reconfirmați, ștabii de la Parchet, de la DNA abia așteaptă să devină niște bulane cu care (noua coaliție guvernamentală) să administreze PSD-ului niște anchete în cap. O să vedeți!”, avertizează Ion Cristoiu în jurnalul său video de joi, 9 februarie 2023. VIDEO:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *