Război dincoace de Nistru: Pod avariat de o dronă acvatică la Zatoka, Insula Șerpilor bombardată de avioane rusești. La o zi după trecerea rachetelor rusești prin spațiul aerian ROMÂNESC de dincolo de Prut. FOTO/VIDEO

Canalele rusești de Telegram relatau sâmbătă, 11 februarie 2023, despre două operațiuni militare desfășurate de armata rusă în „regiunea Odesa”, mai precis dincoace de Nistru, în Basarabia istorică și Insula Șerpilor. Patru locuri de pe insulă au fost bombardate de aviația militară rusească, iar un pod feroviar de la Zatoka, între limanul Nistrului și Marea Neagră, a fost avariat după detonarea unei drone subacvatice de către ruși. Sursele românești afirmă că podul era folosit pentru livrarea în Ucraina de armament occidental prin România și sudul Basarabiei. Cu o zi înainte, vineri, 10 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pretins că rachete de croazieră rusești ar fi intrat în spațiul aerian al României, fapt negat de Ministerul Apărării Naționale de la București, care a precizat că rachetele au survolat Republica Moldova și Ucraina (cel mai probabil, cele două Basarabii – R.M. și Bugeacul, n.r.) și că nu au intrat în nici un moment în spațiul aerian actual al României. (articolul continuă mai jos)

Să ne reamintim: Zeci de rachete rusești au bombardat capitala și orașe importante din Ucraina, în replică la detonarea unui camion cu explozibil pe podul ce leagă Rusia de Crimeea. Trei rachete lansate din bazinul Mării Negre au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova

Sursa: Telegram @zatoka

„În regiunea Odesa, noaptea trecută (10-11 februarie 2023, n.r.), forțele armate ruse au efectuat primul atac maritim cu drone împotriva unui pod mobil din Zatoka de la începutul „operațiunii militare speciale”. Nu se cunoaște încă amploarea pagubelor suferite de pasajul rutier peste calea ferată”, se arată la finele unei informări de pe canalul de Telegram @rybar. VIDEO: (articolul continuă mai jos)

Bombardamente rusești pe Insula Șerpilor

„Potrivit unui comunicat de presă al comandamentului operațional Yug al Forțelor Armate ale Ucrainei, avioane rusești Su-24M au lansat patru bombe aeriene pe Insula Șerpilor din Marea Neagră.

O decizie aparent ieșită din comun, dat fiind că Forțele Armate Ruse au părăsit Insula Șerpilor ca „gest de bunăvoință” în cadrul „acordului grânelor” din toamna anului 2022 (de fapt, motivul păstrării/părăsirii insulei era unul exclusiv militar). Într-adevăr, Insula Șerpilor este o poziție extrem de incomod de controlat, deoarece se află în raza de bătaie a artileriei ucrainene din regiunea Odesa.

În contextul loviturii de ieri de către o dronă navală asupra podului din Zatoka, pagubele provocate de bombardamentul de pe Insula Șerpilor par… ciudate. Și oferă cel puțin o imagine timidă, dar plină de speranță (pentru partea rusă, n.r.), a reluării operațiunilor (militare rusești, n.r.) în zona Mării Negre în direcția regiunii Odesa.” (Sursa: Telegram rybar channel )

Reamintim cititorilor noștri că ceea ce Ucraina numește „regiunea Odesa” cuprinde în partea de dincoace de Nistru fosta provincie românească Bugeac (cele 3 județe din sudul Basarabiei), bombardarea podului cu o dronă subacvatică având loc cel mai probabil în zona denumită de hărțile interbelice „Limanul Nistrului” (la marginea sud-estică a fostului județ Cetatea-Albă). Totodată, Insula Șerpilor este un străvechi teritoriu românesc, confiscat României de URSS la finele celui de-al Doilea Război Mondial și rămas în componența Ucrainei după 1991.

În timpul primului mandat al președintelui Băsescu, România a dat în judecată Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga pentru delimitarea platoului continental și a zonei economice exclusive. Bogdan Aurescu a anunţat la 2 februarie 2009 că, în urma procesului deschis de ţara noastră împotriva Ucrainei, decizia Curţii a fost de a acorda României 9700 de kilometri pătraţi de zonă economică exclusivă şi platou continental. Toate acestea reprezintă 79,34% din suprafaţa aflată în dispută, bogată în resurse de gaze și petrol, însă Insula Șerpilor, pe care partea românească a prezentat-o ca o bucată de rocă nelocuibilă, a rămas în partea de platou continental aferent Ucrainei.

Doamna Rosalyn Higgins, preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga – din acea perioadă -, a declarat, citată de Tribuna.ro, că, în stabilirea liniei de delimitare, Insula Şerpilor nu poate fi considerată un punct de bază şi, deci, nu poate avea nici un rol în stabilirea liniei de delimitare.

Citiți și: Dreptul de a ne pune întrebări. Vreți să muriți în război nuclear? Atunci înrolați-vă acum! Luați-vă copiii și nevestele cu voi si înrolați-vă tot neamul!

Sursa: Telegram @rybar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *