Încă o încercare samavolnică de damnatio memoriae. Schimbarea denumirii Liceului Mircea Vulcănescu din Capitală a fost amânată

ACTUALIZARE 17.02.2023: Surse apropiate liceului „Mircea Vulcănescu” afirmă că s-a amânat o hotărâre în cazul schimbării denumirii unității de învățământ. În urma unei ședințe maraton, de peste 3 ore, profesorii nu s-au înțeles cu privire la o decizie. În timpul dezbaterii, câteva sute de persoane au participat la un protest împotriva unei eventuale schimbări a numelui liceului, informează R3media.

ȘTIREA INIȚIALĂ: După ce între Crăciun și Anul Nou s-a încercat eliminarea bustului filosofului-martir Mircea Vulcănescu din sectorul 2 al Capitalei, inițiativă care a căzut la vot în Primărie, același Institut „Elie Wiesel”, care și-a făcut o datorie din extirparea imaginii marelui luptător anticomunist din conștiința publică sub falsa acuză de antisemitism, a pus presiune încă o dată pe liceul bucureștean care îi poartă numele pentru a se dezice de patronul său spiritual. Alerta a fost dată de oameni de cultură din mediul civic și politic românesc, existând și un apel la proteste contra unei eventuale decizii nedrepte și nedemne:

„Mi-a parvenit o știre potrivit căreia Consiliul profesoral al „Liceului tehnologic Mircea Vulcănescu” din sectorul 4 al Capitalei va pune în discuție joi, 16 februarie 2023, schimbarea denumirii liceului, pe același motiv prin care s-a cerut și înlăturarea bustului lui Mircea Vulcănescu, situat în sectorul 2.
Dacă în ce privește bustul, votul de abținere al consilierilor locali a evitat decizia de înlăturare, în ce privește denumirea liceului, lucrurile s-ar putea să stea altfel, căci conducerea școlii este mai vulnerabilă la presiuni și amenințări. Faptul că, în 2019, Curtea de Apel București a respins solicitarea de revizuire a sentinței date împotriva lui Mircea Vulcănescu e de natură să complice lucrurile.
Legea 217/2015 interzice cultul persoanelor ce au fost condamnate pentru crime de război. Cred , totuși, că a încadra denumirea unui liceu tehnologic în categoria cultului personalității, în condițiile în care vorbim de o sentință dată în 1946, în condițiile injuste de atunci, evocăm memoria unei personalități care a avut o contribuție notabilă în cultura română interbelică, a negociat cu tenacitate în favoarea interesului național și a suferit martiriul în închisorile comuniste, este excesiv.
Până la urmă, decizia va aparține tot Consiliului local, de data asta al sectorului 4, care decide asupra solicitării Consiliului de administrație al liceului.” – Varujan Vosganian, Facebook.

„Joi 16 februarie ora 12:30, va avea loc ședința Consiliului profesoral în cadrul Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, în care se va cere schimbarea denumirii Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, sector 4 -București, pe motiv mincinos că se încalcă legea din 217/2015.În adresa primită de la Ministerul Educației, prin care se solicită Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu „, schimbarea denumirii școlii, se face referire la sesizarea Institutului Elie Wiesel, fiind citată legea 217/2015.
De la bust au trecut la liceu. Dacă nu ne strângem la liceu, îl vom pierde pe Vulcănescu.
Răspândiți va rog mesajul.” – Aida Gelati, Facebook.

Liceul Tehnologic “MIRCEA VULCĂNESCU” a fost înființat în anul 1992 și este singurul liceu de profil situat în sudul Bucureștiului. În acest moment liceul are un număr de 800 elevi, majoritatea provenind din sectoarele 4 și 5 și din suburbiile municipiului.

LICEUL TEHNOLOGIC “MIRCEA VULCĂNESCU“ este și dorește să rămână printre cele mai prestigioase instituții de învățământ economic din București și să se califice printre primele licee de profil din România, prin conținutul și modernitatea procesului de învățământ, dinamismul inovării, implicarea în raporturi strategice de parteneriat cu mediul economic și social, național și international, se arată pe pagina web Vulcanescu.ro.

One thought on “Încă o încercare samavolnică de damnatio memoriae. Schimbarea denumirii Liceului Mircea Vulcănescu din Capitală a fost amânată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *