Cine stăpânește inteligența artificială și biologia sintetică va fi stăpânul lumii, crede șeful Forumului Economic Mondial

Klaus Schwab, președintele Forumului Economic Mondial (WEF), a făcut apel, în timpul unui eveniment din Dubai, ca guvernele din întreaga lume să colaboreze și să controleze noile tehnologii, precum inteligența artificială (AI), pentru a decide soarta omenirii, contrazicând prin aceasta avertismentul recent al lui Elon Musk, lansat în cadrul aceluiași eveniment, potrivit ZeroHedge.com.

În 2015, Schwab a scris o carte intitulată The Fourth Industrial Revolution (A patra revoluție industrială), în care a enumerat peste 20 de tehnologii care vor schimba lumea. „Toate aceste tehnologii au devenit realitate”, a declarat el la Summit-ul Guvernelor Lumii din Dubai, săptămâna trecută, avertizând, totodată, că omenirea a pășit în „faza exponențială” a transformării tehnologice.

Schwab a enumerat tehnologii precum inteligența artificială, metaversul, criptomonedele, tehnologia spațială și biologia sintetică, printre cele care vor schimba lumea. „Viața noastră peste 10 ani va fi complet diferită, foarte mult afectată de aceste tehnologii. Iar cine ajunge să le stăpânească în vreun un fel va fi stăpânul lumii”, a opinat Schwab.

Modificarea organismelor pentru a atinge scopuri și abilități unice, care nu sunt disponibile în mod inerent, este cunoscută sub numele de biologie sintetică. Aceasta implică modificarea codului genetic al organismului respectiv prin infuzarea ADN-ului unei alte ființe, ceea ce reprezintă un mare pas înainte față de editarea genomului. Forumul Economic Mondial este unul dintre susținătorii acestei metodologii.

„Nu puteți recupera decalajul față de noile tehnologii. Trebuie să fiți în frunte, pentru că, altfel, vă veți afla de partea învinșilor.” Una dintre principalele preocupări este formularea „politicilor necesare” pentru a avea garanția că aceste tehnologii „servesc” omenirii.

„Schimbarea se produce atât de repede în lumea noastră, iar noi ne mișcăm și mai repede. Cum putem să ne asigurăm că individul, fiecare cetățean, nu se simte copleșit de schimbare din cauză că nu poate înțelege cu adevărat ce se întâmplă?” s-a întrebat Schwab, adăugând totodată că, dacă oamenii nu înțeleg schimbarea, pot să devină temători și să reacționeze negativ.

Președintele Forumului Economic Mondial a făcut apel la guvernele lumii „să aibă ambiția și viziunea de a le demonstra cetățenilor că aceste tehnologii pot servi binelui comun”.

Schwab a exprimat, de asemenea, temeri legate de scăparea de sub control a noilor tehnologii. „Dacă nu acționăm coordonat la scară mondială, dacă nu formulăm și nu modelăm împreună politicile necesare, ele (tehnologiile) ne vor scăpa de sub control.”

Prea multă cooperare inter-guvernamentală strică

Apelul șefului WEF la o cooperare strânsă a guvernelor la nivel mondial pentru a trasa viitorul omenirii contrastează puternic cu cel al industriașului Elon Musk, care, miercuri, în cadrul Summit-ului mondial al guvernelor, a ridicat semne de întrebare în privința unui „guvern mondial unic”.

Ar trebui să ne îngrijoreze puțin faptul că, de fapt, s-ar putea să ne asemănăm prea mult cu un guvern mondial unic… Ca să spun așa, vrem să evităm crearea unui risc civilizațional prin faptul de a avea – sincer, ar putea suna puțin ciudat – prea multă cooperare între guverne”, a declarat Musk.

Visează Musk la o lume multipolară?

El a subliniat că, de-a lungul istoriei, mai multe civilizații s-au ridicat și au decăzut. Cu toate astea, colapsul lor nu a determinat sfârșitul întregii omeniri, deoarece era vorba de civilizații separate, aflate la mare distanță una de alata.

„Deși poate suna cam ciudat, vrem să avem o anumită diversitate civilizațională, astfel încât, dacă ceva merge rău într-o parte a civilizației, să nu se prăbușească întregul mapamond și omenirea să continue să meargă înainte”, a avertizat antreprenorul.

În orice caz, Schwab ia drept „model” comunismul digitalizat din Republica Populară Chineză

Deși în discursul său de la Summit-ul Guvernelor Lumii, Schwab nu a detaliat ce sistem de guvernare crede el că ar trebui să adopte lumea pe viitor, în noiembrie, într-un interviu acordat televiziunii chineze de stat CGTN, Schwab a numit China un „model de urmat” pentru alte națiuni, chiar dacă regimul comunist de la Beijing este cunoscut pentru suprimarea libertății de exprimare, comiterea de abuzuri flagrante și generalizate împotriva drepturilor omului și reprimarea libertăților fundamentale. „Modelul chinezesc este cu siguranță un model foarte atractiv pentru un număr destul de mare de țări”, a declarat el la acea vreme.

La Dubai, Schwab a promovat, de asemenea, ideologia „părților interesate”, în cadrul căreia guvernele aduc „puterea directivelor”, întreprinderile aduc „puterea inovativă”, societatea civilă aduce „puterea implicării”, mediul academic aduce „puterea adevărului”, iar mass-media aduce „o dimensiune critică în acest dialog”, toți acești feudali de tip nou acționând coordonat pentru a „modela împreună viitorul”.

Într-un comentariu publicat în septembrie 2021 în The Epoch Times, John Mac Ghlionn, cercetător și eseist, a subliniat că impulsul pentru ideologii precum „capitalismul părților interesate” sună asemănător cu ideea de „prosperitate comună” a președintelui chinez Xi Jinping, care pretinde că are ca scop rezolvarea diferențelor de bogăție.

„Ambele sisteme pretind să aducă beneficii societății în sens mai larg, în special claselor mai vulnerabile, și ambele pretind să fie vectori ai unei schimbări pozitive. În realitate, ele nu aduc beneficii nimănui, în afară de cei care au deja prea multă putere. Deși e de la sine înțeles, vă reamintesc că puterea este o resursă limitată”, a scris Ghlionn.

„Cu cât guvernele dețin mai mult din această resursă, cu atât mai puțin dețin cetățenii din ea. Același lucru este valabil și pentru control. Capitalismul părților interesate, similar cu „prosperitatea comună”, implică acordarea unui control mai mare celor care deja exercită controlul asupra societății.”

Pe același subiect:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *