Putiniștii de la UCMR l-au picat pe anticomunistul Nicu Covaci, dovedind încă o dată că se află în umbra marelui URSS. Sau a Marelui Licurici? Poanta tristă a săptămânii
A auzit cineva de Nicolae Gheorghiță? Dar de Nicu Covaci? Știrea e că anonimul Gheorghiță și „uniunea” lui l-au examinat la mișto pe legendarul membru al trupei Phoenix și i-au dat nota șapte (7,60) din opt cât era minimul, refuzându-i intrarea în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Statul român nu vrea să dea o pensie unui român care a făcut țara noastră cunoscută pe mapamond. Nu-i nimic, legendele n-au nevoie de pensie, doar de posteritate!
În decembrie 2022, Nicu Covaci anunța că, în vârstă de 75 de ani, este nevoit să treacă un examen de atestat profesional, ca orice neica-nimeni, pentru a deveni membru al UCMR și a putea beneficia de o pensie de artist, evaluată de cunoscători la aprox. jumătate din valoarea unei pensii normale:
„Eu nu am o pensie, deși am adus țării ăsteia milioane. Sunt umilit, trebuie să mă duc zilele astea la Uniunea Compozitorilor, să dau examen de compozitor. După 50 de ani în care am compus atâtea piese și în care au încasat bani de urma lor, mi-au dat și mie o mică părticică, este drept. Dar ei nu-și pun întrebarea că atâta timp au încasat niște bani de la mine, pe piese compuse de mine, iar acum vor să mă pună să demonstrez că sunt compozitor. Nu-i nimic, o să mă duc să dau examen, poate o să pic”, declara legendarul solist al trupei Phoenix acum 3 luni la Realitatea.net, potrivit Viva.ro.
Previziunea pesimistă avea să i se împlinească – semn că și pereții au urechi – pe 13 martie 2023, când o adresă iscălită de vicepreședintele UCMR – nici măcar de președinte! – îl informa pe marele artist că a fost picat cu o diferență de punctaj de doar… 40 de sutimi. N-o fi „uns” pe cine și pe unde „trebuia”?
„Stimate domnule Nicolae Covaci,
Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz / pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR.
În conformitate cu Statul și Regulamentele UCMR, Biroul Executiv a dispus informarea dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR.
Nicolae Gheorghiță,
Vicepreședinte UCMR”, se arată în documentul nr. 177 emis de UCMR la 13.03.2023. Zi cu ghinion, cum s-ar spune! Dar rămâne de văzut pentru cine.
În subsidiar, această entitate plătită din bani publici ne arată încă o dată că nu contează cine ești, ci dacă un grup strâmt de interese meschine te recunoaște sau nu la masa privilegiilor pe care acesta le gestionează vremelnic. Adică cineva care a compus probabil mai mult decât toată adunătura de stipendiați ai UCMR la un loc nu poate fi recunoscut compozitor decât dacă aduce o diplomă de studii superioare în muzică sau dacă dă un mic examen înlocuitor în fața comisiei UCMR. Un geniu fără școală nu valorează cât o nulitate cu patalama, în ochii birocraților acoperiți de hârtii! N-ai certificat, nu exiști! – cam acesta e mesajul transmis de culturnicii României (ne)libere. În subsidiar, nu-i exclus ca decizia să aibă și vreun substrat politic sau pecuniar, având în vedere că instituțiile sunt infiltrate de cumetrii politice care nu pot ierta unui autor de geniu biografia sa de om dintr-o multitudine de pricini, de la fuga din România ceaușistă și până la concertul de la nunta liderului partidului „AUR”. Însă genul acesta de mentalități nu fac decât să readucă în actualitate versurile cântecului „În umbra marelui URSS”, compuse de Nicu Covaci:
„M-ați judecat, condamnat,
Dar cine sunteți voi?
Căci timpul vostru s-a scurs
În umbra marelui URSS
Iar ghearele v-au rămas în orice-mbrățișare,
Astăzi doare
Sărutul pe obraz!”
Un fel de-a spune, parafrazându-l pe Luceafărul lui Mihai Eminescu: „Trăind în cercul vostru strâmt, / Norocul vă petrece, / Iar eu, în lumea mea, mă simt / Nemuritor și rece!”.
Comentariile indignate nu au întârziat să apară:
Gheorghe Zamfir: Fruntea sus! Și pe mine m-au respins inițial
„Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”, a comentat naistul Gheorghe Zamfir într-o postare pe Facebook.
Iulian Capsali: „RUȘINE!
Am crescut pe muzica lui Phoenix, pe care o ascult cu plăcere și acum. Și copiii mei știu câteva melodii, ceea ce nu se întâmplă cu nicio altă formație din sec. XX.
Era un fel de Jethro Tull la meridian local; o consider cea mai importantă formație românească de rock alternativ și singura care a preluat elemente arhaice din muzica populară sau târgovețească și le-a forjat, grație și textierilor de geniu Foarță și Ujică, într-un stil unic. Se cânta din ei inclusiv la orele de muzică din școli chiar și după ’76, data când au fost interziși. Discurile Phoenix erau vândute la prețuri enorme.
Au fost nu o formație, ci un fenomen. Puteau umple stadioane. Cred că singura greșeală a lor a fost că au fugit din țară (cu excepția lui Baniciu), dar Nicu Covaci, liderul grupului, a făcut-o ca în filme, ascunzându-i în boxe.
Fără el, fără Nicu Covaci, nu ar fi existat Phoenix: e fondatorul, liderul, compozitorul multor piese, instrumentist și unul dintre vocaliști.
Să-l pui să dea examen la 75 de ani tu, de care nu a auzit nimeni niciodată, e un scandal. Cum ar fi să-i dai lui Ian Anderson note, după o carieră de vârf? Sau lui David Gilmour (Pink Floyd)? Și să-i și pici la examenul de intrare într-o uniune de breaslă?!
Uniunile de breaslă artistice în România au devenit găști în care își protejează interesele între ei. Absolut mizerabil să supui un om care a făcut istorie în muzică la asemenea umilință!”, a scris regizorul Iulian Capsali pe Facebook.
ACTUALIZARE: Comunicat UCMR din 16.03.2023
„Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) este o instituție întemeiată de George Enescu în 1920 și este compusă din profesioniști în domeniul compoziției muzicale și muzicologiei. Ea funcționează pe baza unui statut și a regulamentelor.
Cu privire la neadmiterea în UCMR a domnului Nicolae Covaci, facem următoarele precizări:
1.Se face o regretabilă confuzie între Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și UCMR-ADA, Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, între drepturile patrimoniale de autor ale compozitorilor și apartenența la o uniune profesională. Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România nu gestionează drepturi patrimoniale de autor. Această din urmă activitate este desfășurată de către o altă entitate, UCMR-ADA, Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, al cărui membru este și domnul Nicolae Covaci, și care-și valorifică toate drepturile de autor în calitate de titular prin această instituție.
2.Dincolo de recunoașterea calității de compozitor sau de succesul înregistrat de acesta, cooptarea ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România este supusă exigentelor profesionale statutare, convenite prin libera asociere a membrilor acestei uniuni și votate în cadrul Adunării Generale. În cazul tuturor candidaților care nu au absolvit o instituție de învățământ superior muzical, dobândirea calității de membru al UCMR este supusă condiției statutare constând în promovarea unui examen de admitere. În cazul domnului Nicolae Covaci, examentul a fost organizat și notat ca atare în cadrul Biroului de muzică jazz/pop.
3.Apartenența sau nu la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România nu privește și nu afectează existența sau recunoașterea calității domnului Nicolae Covaci de autor și de titular de drepturi de autor”, se arată în comunicatul transmis de UCMR după escaladarea scandalului declanșat de neadmiterea lui Nicolae Covaci în Uniune.
Facem precizarea că, deși această respingere într-adevăr nu afectează calitatea reală de compozitor a d-lui Covaci și nici primirea unor sume provenite din drepturi de autor de către acesta, scopul pentru care candida solistul Phoenix la statutul de membru al UCMR era obținerea unei pensii de compozitor. Pensia e una, drepturile de autor sunt alta (în general, reprezentând venituri mai mici și mai inconstante).
Referitor la suspiciunea de „putiniști” ce ar plana asupra conducătorilor UCMR, ea ar trebui citită în cheia de „poanta tristă a săptămânii”, expusă în titlu. Ne-am permis să exagerăm spre ridiculizare aceeași logică prin care cei care nu susțin acțiunile ostile ale Ucrainei față de vecinii din UE sunt catalogați „pro-ruși” doar pentru că nu sunt pro-ucraineni, tot astfel cei care nu îl susțin pe un compozitor ca dl. Covaci care a cântat împotriva „marelui URSS”, de bună seamă că țin cu URSS! O glumă face cât o mie de cuvinte. (Nota Redacției)
V-ar mai putea interesa și…