Duminica Floriilor: Biserica de lemn în stil maramureșean de la Borșa-Complex a ars în totalitate

Credincioșii Parohiei Ortodoxe Borșa Complex din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au rămas fără lăcaș de cult tocmai înainte de Săptămâna Patimilor, o perioadă cu o densitate liturgică aparte. Biserica din lemn păstorită de părintele Ioan Constantin Pop a ars din acoperiș până la temelii, nemaiputând fi salvate decât foarte puține obiecte religioase.

„Cu profundă îngrijorare pentru comunitatea credincioșilor ortodocși din Parohia Borșa Complex, am aflat de tragedia care tocmai a avut loc prin izbucnirea unui devastator incendiu la biserica lor de lemn în stil maramureșean.

Biserica a ars în totalitate și nu au mai putut fi salvate multe lucruri.

Biserica este nouă, a fost construită în ultimii 30 de ani, deci nu este monument istoric!

Din informațiile primite de la părintele protopop al Vișeului, Mihai Chira, am aflat că biserica a fost asigurată, ceea ce înseamnă că pagubele vor fi în mare parte acoperite.

Protopopul Vișeului, din îndemnul Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, s-a deplasat de îndată la fața locului pentru a-i fi alături Părintelui Paroh Pop Ioan Constantin, Consiliului Parohial și credincioșilor în aceasta situație grea prin care trec într-o zi de mare sărbătoare creștină, de Praznicul Floriilor, urmând să se facă evaluarea situației și să informeze Sfânta Episcopie despre cele constatate.

Totodată, Protopopul Vișeului, Pr. Mihai Chira, se va implica, în parteneriat cu Primăria, spre a identifica un loc potrivit pentru săvârșirea Sfintelor Slujbe în Săptămâna Sfintelor Pătimiri și a slujbelor legate de Sărbătoarea Învierii Domnului și a tuturor celorlalte slujbe, până la construirea unui nou locaș de cult.
Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Protopopiatul Vișeu, Parohiile și Mănăstirile vor fi solidare cu situația grea prin care trec tocmai in preajma sărbătorii Învierii Domnului, preotul și credincioșii din Borșa Complex și vor sprijini construcția noii biserici.

Rugând pe Dumnezeu să dea putere tuturor, păstorului și credincioșilor, să depășească acest eveniment tragic, mulțumind Domnului că nu au fost victime umane și pierderi de vieți omenești, vă asigurăm de toată susținerea și solidaritatea noastră fraternă.

Dumnezeu și Maica Domnului să vă întărească și liniștească, dăruindu-vă pacea și liniștea necesară să puteți cinsti, trăi și simți creștinește sărbătoarea Învierii Domnului! Amin!”, a transmis, pe 9 aprilie 2023, în Duminica Floriilor, Biroul de presă al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Ne întrebăm, retoric, desigur, ce mai fac propagandiștii anti-Catedrala Națională care au răspândit sloganul „Dumnezeu iubește LEMNUL și spațiile mici”? Din păcate, bisericuța maramureșeană de la Borșa-Complex, care a ars ca o torță, e dovada vie a faptului că lemnul e un material mai perisabil decât piatra. Iar Dumnezeu, Care ne-a creat și ne iubește pe toți, cu siguranță merită un locaș mai bun și mai trainic din daniile și strădaniile noastre.

One thought on “Duminica Floriilor: Biserica de lemn în stil maramureșean de la Borșa-Complex a ars în totalitate

  1. Foarte trist ca in epoca digitala, unele persoane fara scrupule mai incearca sa faca propaganda anti-credinta si anti-Biserica. Atata timp cat stim – drepturile si obligatiile noastre – si atata timp cat aceasta comunitate de credinciosi ramane unita si sustinuta in credinta si in dragostea frateasca, gandul si faptele noastre sunt mai puternice decat orice ar putea fi atacate de impotrivitorii credintei. Dam slava Domnului ca, cu ajutorul lui Dumnezeu si al oamenilor buni, vom rezista si vom trece peste aceasta tragedie.” Va doresc tuturor multa pace si speranta in Hristos, Izbavitorul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *