23 aprilie 2023: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, sărbătorit la parohia ortodoxă păstorită de Pr Sabău din Sibiu. FOTO EXCLUSIVE

Parohia Ortodoxă Calea Poplăcii II din Sibiu, păstorită de Părintele Gheorghe Sabău, și-a sărbătorit duminică, 23 aprilie 2023, pe sfântul ocrotitor: Marele Mucenic Gheorghe, fiu de mare comandant de oști din Imperiul Roman, el însuși ostaș, martirizat de prigonitorul împărat Dioclețian din cauză că a refuzat să se închine împăratului zeificat și a mărturisit pe Unul Dumnezeu într-o lume politeistă idolatră.

Biserica „Sfântul Gheorghe” se află într-un cartier mărginaș al Sibiului, învecinându-se cu calea ferată care iese din oraș în direcția Alba Iulia și alte destinații vestice. Motiv pentru care multă vreme s-a slujit într-o bisericuță de lemn nu mai mare decât o baracă. Dar, treptat, sprijinită de micile donații ale oamenilor simpli, s-a putut ridica alături o biserică de zid – inițial doar subsolul, apoi și incinta supraterană, care astăzi este complet finalizată, inclusiv turla și acoperișul, putându-se ține sfintele slujbe înăuntru. Cu toate acestea, lăcașul de cult este înțesat de stâlpi din lemn. Dar nu pentru că ar mai exista schele de șantier, ci deoarece a fost demarat amplul proces de pictare interioară, adevărata înveșmântare finală a bisericii. De altfel, majoritatea credincioșilor care au donat în ziua praznicului fie pentru că purtau numele Sfântului Gheorghe, fie în memoria vreunui părinte adormit care se numea „Gheorghe”, au specificat că banii sunt destinați picturii interioare. La predică, părintele Gheorghe a vorbit despre viața și martiriul Sfântului Gheorghe, dar și despre Duminica Tomii, deoarece în 2023 ziua de 23 aprilie a nimerit în cea de-a doua duminică după Paști. (articolul continuă sub foto)

După Sfânta Liturghie de praznic, cele câteva sute de credincioși, dintre care unii veniți din alte parohii pentru această ocazie, au înconjurat biserica de zid, preotul Gheorghe Sabău purtând în brațe icoana Sfântului Mucenic cu o mică părticică din moaștele acestuia. Ulterior, icoana a fost expusă spre închinare, în timp ce parohienii mergeau la miruit. La ieșire, micuța comunitate i-a cinstit pe oaspeți și pe casnicii ei cu o felie de cozonac și un pahar de suc sau vin.

Le adresăm și noi toate urările de bine cititorilor noștri care poartă nume precum Gheorghe, George, Georgeta, Geta, Georgiana, Gherghina, Gina, Gigi, Gigel ș.a.m.d. Potrivit statisticilor, numele Sfântului Gheorghe este purtat de peste un milion de români. Pentru credință și mântuire, la mulți ani să ne trăiască!

FOTOGRAFII EXCLUSIVE:

V-ar mai putea interesa și…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *