STUPOARE: Pagina web a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din 2018 a ajuns un site cu jocuri de noroc. VIDEO

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) îi aduce laolaltă timp de câteva zile pe tineri din parohiile de pe tot cuprinsul României, dar și din diaspora română sau din comunitățile din jurul granițelor statului român. Ea are loc la începutul anului bisericesc (în luna septembrie), anual în câte un alt mare oraș, începând din 2013 – 2014, cu o pauză de 3 ani în timpul pandemiei (2020-2022). În 2023, reuniunea tineretului ortodox se va ține chiar la Timișoara, în contrapondere la manifestările nu totdeauna decente ale Capitalei Culturale UE. Un moment important din istoria acestui eveniment s-a consumat la Sibiu în Anul Centenar al Marii Uniri, orașul de pe malul Cibinului fiind o fostă capitală a Transilvaniei în perioada ocupației austro-ungare, dar și sediul Mitropoliei Ortodoxe Române a Ardealului. ITO 2018 a avut o semnificație cu atât mai mare cu cât s-a desfășurat cu o lună înaintea Referendumului pentru Familie și cu 3 luni înainte de împlinirea a 100 de ani de la Unirea Ardealului cu Țara-Mamă. Ei bine, la 5 ani de-atunci, căutând întâmplător pe Internet site-ul ITO2018 pentru a revedea arhiva foto-video-audio a evenimentului, precum și o colecție de texte ale cântecelor creștine și/sau patriotice fredonate cu acea ocazie, nu mică mi-a fost uimirea să descopăr că site-ul s-a transformat într-un portal de jocuri de noroc, o patimă contra căreia preoții Bisericii duc o luptă acerbă în catehizarea credincioșilor. Deși destinația site-ului s-a schimbat, denumirea lui a rămas aceeași, existând suspiciunea că actualii deținători, de la adăpostul anonimatului, se folosesc de renumele ITO pentru a dobândi câștiguri necuvenite în sfera lor de activitate – ITO 2018 Casino, „Toate drepturile rezervate 2022”, după cum se precizează pe actualul site.

Cum a fost posibil așa ceva? Ei bine, cel mai probabil Mitropolia Ardealului sau structurile conexe acesteia, după ce a(u) ținut o vreme în viață site-ul evenimentului și după consumarea sa, a(u) decis să nu mai plătească găzduirea online, dar nici numele domeniului, acesta putând fi închiriat oportunistic de o altă entitate, care a investit imediat în acapararea lui. Chiar dacă numele unei persoane, instituții sau manifestări ar trebui să fie restricționate de la utilizarea de către terțe părți fără acordul titularilor, pe Internet numele propriu e una, iar numele de domeniu (adresa web), e alta, și acela poate fi rezervat doar atât timp cât posesorul îl plătește furnizorului. O lipsă de clarificare / reglementare care lasă loc persoanelor rău-intenționate să se folosească online de numele și prestigiul unor persoane sau instituții reale. Este ceea ce bănuim că s-a întâmplat și în cazul ITO, deși nu avem certitudinea că asta a fost, putând exista și alte explicații.

Scopul acestui articol nu este de a denigra Biserica Ortodoxă sau Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, pe care le considerăm părți vătămate în această chestiune regretabilă. Cu atât mai mult cu cât autorul articolului s-a implicat ca voluntar în buna desfășurare a ITO2018, intenția publicării prezentului material este de a exprima mâhnirea față de derapaje la care titularii denumirii au fost expuși probabil fără voia lor, precum și de a conștientiza publicul utilizator de servicii online să nu cadă în „ispita” unor situații similare. Pe scurt: dacă vă deschideți un site cu numele vostru sau al asociației voastre, chiar și atunci când renunțați la găzduire, continuați să vă plătiți numele de domeniu, pentru că, în caz contrar, în prima zi în care numele respectiv devine liber, ar putea să fie luat de altcineva și s-ar putea să nu vă convină să constatați în ce s-a transformat brand-ul vostru. Paza bună trece primejdia rea!

VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

DESPRE ITO 2018

„Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu va marca începutul toamnei anului 2018, fiind un eveniment cu caracter național și internațional, ce va reuni în frumoasa cetate transilvană un număr de peste 3000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu va avea loc în perioada 6-9 septembrie 2018.

În cele patru zile ale evenimentului sunt așteptați la Sibiu tineri ortodocși din toate regiunile României, dar și din numeroase alte țări, dintre care amintim Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveția, Turcia, India și altele.

Reuniunea din septembrie 2018 se încadrează în seria întâlnirilor de tineret organizate la Baia Mare în 2013 și 2014, la Cluj în 2015, la București în 2016 și la Iași în 2017.

Întâlnirea de la Sibiu are ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să se bucure de experiențe formatoare, să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale țării sau din străinătate, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin.”

Citatul de mai sus este singurul articol despre ITO2018 care a mai rămas pe site-ul „www.ito2018.ro”, dar cu ilustrația schimbată, având, probabil, drept scop să atragă toate căutările de pe Google referitoare la întâlnirea de tineret pe portalul unei firme de jocuri mecanice. L-am repostat pe site-ul nostru doar ca să multiplicăm mesajul, zădărnicind astfel planul unor oameni fără frica lui Dumnezeu.

One thought on “STUPOARE: Pagina web a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din 2018 a ajuns un site cu jocuri de noroc. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *