Vloggerul americano-chilian Gonzalo Lira, săltat pentru crimăgândit din apartamentul său din Harkov cu doar două zile înainte de Ziua Mondială a Libertății Presei. E a doua oară când SBU, KGB-ul ucrainean, îl arestează pentru opiniile lui nealiniate propagandei Kievului. VIDEO

1 Mai muncitoresc, ora 9 dimineața, agitație mare în blocul de apartamente moderne din Harkov în care locuia vloggerul, scriitorul și cineastul chilian, trăit în SUA și căsătorit în Ucraina, Gonzalo Lira, un bărbat în vârstă de 55 de ani care avea peste 300.000 de urmăritori pe YouTube, Twitter, Telegram și Patreon, având opinii diferite de cele ale propagandei ucrainene și occidentale, ba chiar și de cele ale culturii woke sau ale partidului „democrat” al lui Joe Biden, președintele în funcție al SUA. Se auto-intitulase „The Red Pill Coach” (antrenorul pentru alegerea pilulei roșii – referință la filmul The Matrix) și își încheia fiecare filmare prin îndemnul „Understand what is going on!” (Înțelegeți ce se întâmplă!).

Vreo 10 bărbați înarmați și încaschetați, purtând uniforme militare ucrainene și legitimându-se ca lucrând pentru SBU (serviciul de securitate ucrainean, descendent al fostului KGB sovietic), au bătut la ușa apartamentului „inculpatului” de „propagandă rusă”, programat pentru deja a doua „săltare” cu doar două zile înainte de 3 Mai, Ziua Mondială a Libertății Presei. Gonzalo Lira le-a deschis vizibil mirat, fiind îmbrăcat în pijama. Prima reacție a mascaților a fost să-l întoarcă cu fața la perete și mitraliera între coaste și să-l palpeze, pentru a vedea dacă nu cumva ascundea material explozibil prin izmene. Apoi, l-au lăsat mai liber, i-au adus la cunoștință acuzațiile și l-au pus să-și facă bagajul, în timp ce-i răvășeau locuința, inclusiv baia.

Toată percheziția a fost filmată de organizatorii intervenției, care au avut grijă să-i planteze vloggerului pe masa din bucătărie câteva reviste cu Putin pe copertă (deși în aceeași filmare masa respectivă era goală cu câteva momente înainte) și să-i filmeze telefonul mobil, un LG dual-sim retro care afișa pe fundal o fotografie cu copiii pe care Gonzalo Lira i-a avut în ultimii ani, de când s-a căsătorit cu o ucraineancă pe care a întâlnit-o în Germania, precum și data de 01-05-2023, ora 09:32. Acțiunea în forță se bazează oficial pe o nouă lege ucraineană de limitare a „propagandei ruse”, dar bate la ochi momentul ales, când rușii aproape au terminat de cucerit fortăreața Bahmut (Artiomovsk, pe rusește) și se pregătesc de parada de Ziua Victoriei (9 Mai), în timp ce forțele armate ucrainene tot amână de mult anunțata contraofensivă de primăvară.

Oricare ar fi motivațiile, „Red Pill Coach” Gonzalo Lira pare mai degrabă a fi persecutat pentru modul non-conformist în care gândea și-și răspândea ideile, reușind să batjocorească jovial și non-violent toate dogmele Imperiului American post-Trump, de la efectele vaccinării obligatorii, propaganda homosexualilor și înarmarea sau dezmembrarea Ucrainei și până la atitudinea avută de Kiev în reprimarea pluralismului, partidelor, libertății religioase și presei libere. El a mai tratat teme incomode și pentru regimul de la Washington, cum ar fi sabotajul conductelor Nord Stream II, pus pe seama americanilor în ciuda aliaților lor germani, dedolarizarea țărilor BRICS, criza economică, confiscarea bunurilor rusești în Occident, războiul America – China, războiul Israel – Iran, înlocuirea lui Biden de către Kamala Harris, cenzura practicată în patria libertății și chiar efectele recentei maziliri a kharismaticului jurnalist Tucker Carlson de la Fox News. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Reținerea lui Gonzalo Lira: Încă o lovitură pentru libertatea presei în Ucraina

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) l-a reținut la 1 mai 2023 pe Gonzalo Lira, un cetățean americano-chilian care locuiește în Harkov, sub suspiciunea că nutrește sentimente pro-rusești. Aceasta este a doua oară când Lira este arestat de SBU. Scriitorul și cineastul mutat la Harkov în urmă cu câțiva ani, în urma căsătoriei cu o ucraineancă, a fost săltat inițial în aprilie 2022, dar a fost eliberat după o săptămână, fără a fi pus sub acuzare. Ulterior, i s-a ordonat să nu părăsească orașul și i s-a interzis să discute despre arestarea sa, relevă HelsiniTimes.fi.

După cum a relatat presa ucraineană, comunicatul SBU îl acuză pe Lira de justificarea publică a agresiunii armate a Rusiei, de negarea sau glorificarea presupuselor crime de război rusești și de subminarea conducerii militare și politice de vârf a Ucrainei și a Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

ACTUALIZARE: Analistul australian Brian Berletic de la The New Atlas demonstrează falsitatea acuzațiilor de rusofilie puse pe seama lui Gonzalo Lira. Înainte de 2022, o sumă de organizații și autorități occidentale gândeau la fel ca chilianul din Harkov

ȘTIREA INIȚIALĂ: La 5 mai, site-ul SBU a publicat un comunicat în limba ucraineană intitulat „SBU a reținut un blogger străin în Harkov care a negat crimele Federației Ruse și i-a insultat pe apărătorii ucraineni”. În comunicat se susține că Lira a fost printre primii care i-au susținut pe invadatorii ruși și au glorificat crimele de război ale acestora. De asemenea, documentul îl acuză de discreditarea conducerii politico-militare și a forțelor de apărare ale Ucrainei. SBU susține că Lira ar fi filmat videoclipuri provocatoare în care apăreau soldații ucraineni, insultându-i. Însă, pentru oricine urmărește arhiva video a creatorului de conținut latino-american, acuzațiile respective par cel puțin tendențioase, dacă nu chiar intenționat denaturate politic.

SBU l-a notificat pe Lira că e suspectat de comiterea unor infracțiuni în temeiul părților 2 și 3 ale articolului 436-2 din Codul penal al Ucrainei (fabricarea și distribuirea de materiale care conțin justificări ale agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, comise în mod repetat).

În martie 2022, parlamentul ucrainean a adoptat 14 legi sub pretextul contracarării agresiunii ruse, inclusiv două care modifică legislația privind activitatea de informare, aducând și posibile atingeri libertății presei, libertății de exprimare și pluralismului într-o societate care se pretinde democratică. Aceste legi interzic mass-mediei să justifice sau să legitimeze negarea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina și ocuparea teritoriilor sale. De asemenea, ele interzic glorificarea persoanelor implicate în agresiune sau în administrarea zonelor ocupate. Există însă suspiciunea că aceste legi pot fi folosite ca pârghie politică pentru eliminarea vocilor incomode – lucru care se vede clar în cazul lui Gonzalo Lira, un bonom care nu reprezenta nici un pericol pentru securitatea Ucrainei, în afară de spargerea „consensului oficial” sau a unanimității de gândire, guvernamental dirijate.

Codul penal ucrainean conține în prezent articolul 435-1, care stabilește răspunderea pentru amenințarea sau insultarea personalului militar și a familiilor acestora, și articolul 436-2, care se referă la justificarea sau negarea agresiunii militare rusești, la ocuparea teritoriilor ucrainene și la glorificarea persoanelor implicate în agresiune sau ocupație. Pedepsele pentru aceste infracțiuni variază de la arest de până la 6 luni la închisoare de până la 8 ani, în funcție de circumstanțe.

Filmul (ne)artistic și propagandistic al arestării

SBU a filmat arestarea lui Lira, în timpul căreia au fost implicați agenți înarmați din greu. Fețele tuturor participanților, cu excepția lui Gonzalo Lira, au fost estompate. Un prim-plan al unui smartphone care afișa o imagine a copiilor lui ca screensaver a fost, de asemenea, lăsat neblurat. Probabil că scopul filmării a fost de a arăta ora și data percheziției, dar a ignorat total necesitatea protejării vieții private în cazul minorilor din imaginea folosită ca fundal de ecran al telefonului.

În prezent, Lira este reținut sub suspiciunea de a fi produs și difuzat materiale care justifică agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Videoclipul editat, realizat de cameramanul SBU, arată cum agenți ai forțelor speciale, puternic înarmați, bat la ușa chilianului în vârstă de 55 de ani și îl țintesc cu o mitralieră, după ce acesta le deschide ușa îmbrăcat doar în pijamale. Coloana sonoră de metal music de la Override Spedup este estompată suficient cât să se audă cuvintele unui mascat care îi spune lui Gonzalo Lira, în timp ce îi bate brațul: „Bine ați venit în Ucraina!”.

Acuzații puternic ideologizate

Deși, într-adevăr, Gonzalo Lira a criticat regimul Zelenski și bombardarea timp de opt ani a locuitorilor din Donbas de către regimul de la Kiev, el nu a fost implicat în activități altele decât exercitarea dreptului său la liberă exprimare în calitate de cetățean și jurnalist respectat. Indiferent că suntem sau nu de acord cu opiniile lui Lira, libertatea de exprimare nu trebuie să fie restricționată, mai ales în perioadele de conflict, deoarece acestea sunt valorile pe care pretindem că le apărăm.

Atunci când ești liber să exprimi doar ceea ce convine regimului, de fapt nu mai ești liber să te exprimi

Recenta punere în aplicare de către Ucraina a unor legi care incriminează disidența, interzicând partidele politice de opoziție, naționalizând mass-media și chiar persecutând Biserica Ortodoxă Ucraineană pentru menținerea comuniunii canonice cu Moscova a stârnit îngrijorare în rândul susținătorilor libertății de exprimare. Aceste acțiuni au fost criticate pentru subminarea valorilor democratice și pentru că au ca efect înăbușirea libertății de exprimare.

Mai multă securitate – mai puțină libertate!

Reținerea lui Gonzalo Lira este o dovadă clară a cât de fragil este echilibrul dintre securitatea națională și libertățile individuale, în special în perioadele de conflict. De asemenea, aceasta ridică semne de întrebare cu privire la devotamentul administrației Zelenski față de principiile democratice și la obligația susținătorilor săi occidentali de a aborda aceste preocupări. Pe măsură ce situația din Ucraina continuă să evolueze, este esențial ca arena internațională să rămână vigilentă în a pleda pentru protecția libertății de exprimare, precum și a altor drepturi fundamentale, în același timp trăgând la răspundere guvernele pentru acțiunile lor.

De la începutul conflictului din Ucraina, mass-media și guvernele occidentale au trecut cu vederea sau chiar au cenzurat în mod sistematic știrile și informațiile despre orice activități nedemocratice, criminale ori corupte sau chiar crime de război comise de partea ucraineană a conflictului, punând în același timp accentul pe cele din partea rusă.

Cine este Gonzalo Lira?

Gonzalo Lira este un scriitor, cineast și analist financiar chiliano-american. Născut la 29 noiembrie 1972, la Santiago, Chile, și-a petrecut o mare parte din viață în Statele Unite. Este cunoscut pentru activitatea sa de romancier, scenarist și regizor, precum și pentru contribuțiile sale în sectorul financiar, în special în domeniul economiei și al strategiei de investiții.

Lira este autorul mai multor romane, precum „Counterparts”, „Acrobat” și „Gegenspieler”. Este prezent pe YouTube, unde își împărtășește părerile despre politică și probleme sociale. De asemenea, este un invitat regulat al apreciatei emisiuni „Mother of All Talk Shows (MOATS)”, prezentată de George Galloway. Totodată, el realiza în regie proprie filmări doar cu sine însuși (vlogurile obișnuite) sau emisiunea „The Roundtable” (Masa Rotundă săptămânală, cu invitați diverși).

Lira este recunoscut pentru stilul său polemic și direct, care a atras și respins, deopotrivă, diverse categorii de public. În ciuda naturii polarizante a opiniilor sale, și-a dezvoltat un public loial de oameni care îi apreciază franchețea și priceperea. Lira este activ pe Twitter, YouTube, Telegram și Patreon, având peste 300.000 de urmăritori.

Se aștepta că va fi arestat și a lăsat un mesaj de adio: „Dacă vreți să aflați adevărul despre regimul Zelenski, căutați pe Google o listă cu numele unor dizidenți uciși. Iar dacă nu mai auziți nimic despre mine timp de peste 12 ore, adăugați în listă și numele meu!”

Într-o postare evidențiată de pe Twitter, datând din 22 aprilie 2022, probabil în perioada primei sale rețineri de către SBU, Gonzalo Lira a făcut o listă cu numele mai multor dizidenți ucraineni care au fost uciși sau arestați de regimul Zelenski de la Kiev. Pomelnicul îi include pe Volodimir Struk, un politician ucrainean care a fost răpit și ucis în martie 2022, la începutul invaziei rusești în Ucraina, și pe Denis Kireev, un oficial ucrainean executat în stradă la scurt timp după ce a participat la prima rundă de negocieri de pace dintre Rusia și Ucraina, desfășurate la acea dată în Belarus.

Ultimul video la care participase Gonzalo Lira înainte de arestarea sa fusese difuzat pe 27 aprilie 2023: The Roundtable ep. 56 alături de istoricul Tarik Cyril Amar și vloggerul Alexander Mercouris (de la „The Duran” Show).

De interes, pe aceeași temă:

4 thoughts on “Vloggerul americano-chilian Gonzalo Lira, săltat pentru crimăgândit din apartamentul său din Harkov cu doar două zile înainte de Ziua Mondială a Libertății Presei. E a doua oară când SBU, KGB-ul ucrainean, îl arestează pentru opiniile lui nealiniate propagandei Kievului. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *