Prea naționalist pentru capitala Unirii lui Cuza? Cenaclul Flacăra, interzis la Iași de aceeași cenzură „liberală” ca și la Corbu. Replica lui Andrei Păunescu: Nu ascuțim topoare, ci acordăm chitare!

Poetul și chitaristul Andrei Păunescu, liderul „Cenaclului Flacăra” (posesorul mărcii înregistrate) și componentul nr.1 al trupei „Totuși”, a dezvăluit la începutul lunii mai că, la fel ca anul trecut, concertele Cenaclului sunt cenzurate sub diverse pretexte. De data asta în Iași, capitala Moldovei, dar și la Corbu. Fiul poetului Adrian Păunescu a anunțat noul turneu Flacăra în preajma zilei sale de naștere, pe care și-a sărbătorit-o miercuri, 3 mai 2023, când a împlinit 54 de ani (Mulți înainte!). Vestea proastă este că la Iași nu va putea cânta cu Cenaclul, din cauza cenzurii de la Teatrul Național, dar îi așteaptă pe ieșeni împreună cu Vanghele Gogu la Helix Pub duminică, 21 mai, în formație (mai) restrânsă.

Luni, de ziua muncii, A.P. a fost invitatul publicației Impact.ro, unde a anunțat noul turneu național al Cenaclului, precum și dezamăgirea că nu va mai cânta la Teatrul Național din Iași, dar nici din nou la plaja Corbu, din cauza piedicilor care i s-au pus. Sperăm că nu din partea aceluiași nomenclaturist de la PNL Iași, teleportat la București, Daniel Șandru, care voia să interzică în iulie 2022 și concertul „Flacăra” pe plaja de la Corbu pe motive de „comunism”, la fel cum un alt analfabet (aparent) funcțional, Alexandru Muraru, milita pentru etichetarea busturilor poetului Ocravian Goga pe motiv de „nazism”! În Iașii conduși de primarul ex-PSDist, actual PNList, Mihai Chirica, orice derapaj neo-marxist e postibil! Cu atât mai mult cu cât Șandru, fostul consilier județean de Iași, numit politic de PNL la conducerea ICCMER, fusese în perioada ieșeană coordonator al Programului Centenar al Primăriei Iași, iar în pandemie, director general interimar al Operei Naționale Române din Iași, nefiind exclus ca tot el sau grupul lui de interese să fi tras sforile pentru anularea concertului „Flacăra” de la Teatrul Național – dar nicidecum naționalist – din Iași. Mai modest și imparțial, Andrei Păunescu spune că oficial nu există motivații, doar presupusa invidie pentru amploarea unui fenomen capabil să renască sentimentele naționaliste inclusiv în rândul tinerei generații.

Astfel stând lucrurile la Iași, urmașul poetului Adrian Păunescu va cânta fără Cenaclu (dar împreună cu Vanghele Gogu) într-un local, numit „Helix”, duminică, 21 mai 2023, contra unui bilet care costă doar 30 de lei.

Andrei Păunescu: ”Ni se bagă bețe-n roate!”

Luni, 1 mai 2023, Andrei Păunescu a explicat pentru Impact.ro cum stă treaba cu spectacolul Flacăra programat pe 20 mai la Iași, dar cenzurat în ciuda sutelor de bilete deja vândute: „Ni se bagă bețe-n roate!”

„Nu există motivații oficiale, ci doar presupuneri din partea noastră. Poate că nu le-a convenit succesul pe care cenaclul l-a înregistrat anul trecut la Iași, la Amfiteatrul Palas, sau în alte locuri din țară. Fiindcă nu doar în Iași nu mai putem cânta anul acesta, ci și pe plaja de la Corbu. Anul trecut s-a putut pe plaja respectivă, anul acesta, nu se mai poate!”, a constatat Andrei Păunescu.

Ieșenii nu vor mai avea parte de Cenaclul Flacăra weekendul acesta, dar îi pot asculta duminică pe Andrei și Vanghele în Helix Pub

„Asta e, noi nu facem chestii ilegale și vom încerca să găsim o soluție. Cel mai probabil, pe 21 mai, voi fi în Iași, eu și chitara mea. Voi cânta doar eu, fiindcă pentru restul membrilor cenaclului nu a fost posibil.

Există o ofertă a cluburilor private, care au reacționat după ce a circulat știrea anulării concertului nostru, și, cel mai probabil, voi alege să cânt într-unul dintre acestea!”, a mai spus fiul lui Adrian Păunescu, potrivit sursei citate.

Este vorba de localul „Helix” din Iași, unde Păunescu fără Flacăra, dar cu Vanghele, va cânta duminică, bilete putând fi cumpărate online de pe platforma iabilet.ro cu doar 30 de lei.

În localitățile unde nu este cenzurat pe motiv că mizează „prea mult pe latura naționalistă”, Cenaclul Flacăra, care împlinește jumătate de secol, va concerta după următorul calendar (la care, probabil, se vor adăuga și alte evenimente):

Gura Humorului, 19 mai 2023
București, Berăria H, 25 mai 2023
Timișoara, Teatru, 30 mai 2023
Mireșu Mare, 1 iulie 2023
Putna, 2 iulie 2023
Cluj (Pune mâna pe chitară), 8 iulie 2023
Oravița, 15 iulie 2023
Craiova, 21-23 iulie (Festival Păunescu)

În anunțul privind calendarul concertelor, postat de Andrei Păunescu în seara zilei de 16 mai, alături de o fotografie surprinsă de profesionistul Gabriel Miron, solistul a citat și o poezie compusă de el, care ar trebui să le sune și urechilor cenzorilor „liberali” neo-marxiști din România:

Nu ascuțim topoare, ci acordăm chitare

„Noi credem fiecare
În forța noastră mare:
Nu ridicăm topoare,
Ci acordăm chitare.

Adevărata forță
E să păstrăm o torță
De fapte și de lege
Ce mintea s-o dezlege.

O mie de oițe,
Popoare-fărâmițe
Sunt condamnate-n grupul
Spre care vine lupul.

Un singur vultur tare,
Străcoborând din zare,
Cu doar un clonț e-n stare
Șeptelul să-l omoare.

Pragmatică, urâtă,
Ajunge doar o bâtă
La carul plin de oale
Făcute-n lut prea moale.

Natură ne-a dat Domnul,
Dar ne apucă somnul
Prea des, cedarea-i mare
În lene și trădare.

Furata Românie
Nu-i de periferie,
Condusă rău acum e
De șmecheri și huidume.

Și plouă în averse
De apatii perverse,
Finalul ne apare
Prin proști și prin trădare.

Ce îi ținea în Sparta
Să își păstreze harta?
Erau puțini – o mână,
În mit o să rămână.

Credința naște forță,
Nici viețuind, nici mort să
Nu-ți pierzi din libertate,
În lanțuri nu se poate!

Puterea noastră este
În spirit și-n poveste,
În crezurile sfinte,
În muncă și-n cuvinte.

Să credem fiecare
În forța salvatoare:
Mai mult decât topoare,
Să ridicăm spre zare
Cuvinte și chitare!”

ANDREI Păunescu (Nu ascuțim topoare, ci acordăm chitare, 2018-2023)

Cei care nu pot ajunge în localitățile unde cântă Cenaclul Flacăra, dar doresc să-și arate susținerea, se pot abona la revista săptămânală „Flacăra lui Adrian Păunescu” (prin Poșta Română sau, la bucată, în chioșcurile Inmedio din supermarketuri), editată exclusiv pe hârtie de Ana-Maria Păunescu, sprijinită de mulți colaboratori, precum fiica regretatului Nicolae Dabija de la Chișinău, Doina, și alții precum Ovidiu Ionițoaia, Tudor Nedelcea, Emil Antoniță, Cristiana Crăciun, Ovidiu Marian, George V. Grigore, Andrei Păunescu, Ion Predoșanu, Mihai Sultana Vicol, Petru Mărculescu, Ilie Rad, Dumitru Constantin, Dorel Vidrașcu, Dimitrie Sorin Pană, Dumitru Avram, Ștefan Mitroi, Tudor Nedelcea, Geo Ciolcan, Mihai Maxim etc.

V-ar mai putea interesa și…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *