TRĂDARE? România, la un pas de a renunța la dreptul ei de veto în Consiliul UE pe Externe și Securitate. Tomac, Negrescu, Aurescu susțin așa-zisa majoritate calificată, Terheș și Tîrziu doresc păstrarea unanimității la vot. Opinia lui Chiazna
România, prin euro-deputații și miniștrii săi, este gata să se auto-castreze în fața diktatului UE, renunțând la dreptul de veto pe care îl are în Consiliul Uniunii Europene, în domenii sensibile precum securitatea și politica externă a UE, unde tratatele existente prevăd că nu se pot lua decizii fără UNANIMITATE din partea statelor membre. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu (PNL), pledează pentru utilizarea „votului cu majoritate calificată” (QMV) – adică fără unanimitate, pierzând astfel dreptul de veto al României – în domeniile care țin de Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) a U.E. Mai mulți euro-deputați susțin necondiționat această idee, punând drept pretext războiul ruso-ucrainean și nevoia ca UE să poată lua rapid decizii pentru Ucraina. Dacă se poate, chiar peste capul românilor, cei mai apropiați și, totodată, prejudiciați vecini ai statului kievean. Astfel de poziții „pro-europene” dar antiromânești îmbrățișează basarabeanul Eugen Tomac (PMP/EPP) și Victor Negrescu (PSD/PASD). Împotrivă s-au pronunțat euro-deputatul Cristian Terheș (PNȚCD/ECR) și senatorul Claudiu Târziu (AUR), care acuză trădarea interesului național.
„În ultimul an, UE a fost obligată să ia o serie de decizii rapide și de reacție care să poată fi implementate imediat tocmai pentru că mecanismul de decizie este complex, iar unele state UE, pentru că au o politică externă complet opusă majorității statelor membre, au încercat să utilizeze dreptul de veto ca să blocheze o serie de decizii strategice”, a declarat Eugen Tomac pentru DC News. El a evitat abil să precizeze că de multe ori statele occidentale sunt cele care au luat de fapt decizii privind întreaga UE în detrimentul intereselor statelor membre centrale și/sau răsăritene sau poate chiar sudice.
Poziția gregară, dar pretins solidară. Cu străinii, nu cu românii
„Din aceste motive, consider că poziția noastră de a ne alătura statelor fondatoare ale Uniunii Europene este mai mult decât o poziție corectă deoarece UE, pentru a fi eficientă și relevantă în contextul noii dinamici de politică externă și de securitate din Europa, trebuie să fie capabilă să ia decizii. Cred că inițiativa aceasta de a dezbate mult mai accelerat acest mecanism este una binevenită și mai consider că realitatea obligă statele membre să își ajusteze politica în cele două domenii și rămâne de văzut cum va fi pusă în aplicare”, a zis Tomac, adept al „dezbaterii accelerate” în detrimentul „dezbaterii democratice” la nivel european.
„Să m-aplec, ca să mă laude că m-am integrat!”
„Motivul subliniat chiar și de MAE este că se încearcă identificarea unei soluții care să permită implementarea acestei măsuri fără a fi modificat Tratatul și rămâne de văzut cu ce propunere va veni Consiliul și Comisia în ceea ce privește acest subiect”, a mai spus europarlamentarul Eugen Tomac, pentru DC News.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, cele 9 state inițiatoare au lansat la data de 4 mai 2023 o pledoarie pentru această schimbare majoră în UE, iar autoritățile din România nu au discutat public, în Parlament sau în alte foruri, poziția României pe această temă. Însă, invitat de omologul german, Annalena Baerbock, ministrul de externe Bogdan Aurescu, a afirmat luni, 22 mai 2023, în marja CAE, după ce a reprezentat România în calitate de membru la prima reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Grupului de Prieteni privind utilizarea votului cu majoritate calificată (QMV) în domeniile care țin de Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) a Uniunii Europene, că „România, susținătoare a consolidării proiectului european, este pregătită să contribuie activ la procesul de reflecție – pe care grupul își propune să-l lanseze – privind eficientizarea procesului de adoptare a deciziilor în domenii din sfera PESC a UE, inclusiv prin explorarea modalităților de utilizare a majorității calificate în cadrul oferit de Tratatele UE. Astfel, grupul se va limita la domeniul PESC și nu va urmări modificarea Tratatelor”.
Suntem curioși cum va reacționa România, castrată de dreptul ei de veto în domeniul politicii externe a UE, când politicieni precum Annalena Baerbock, care a spus fără perdea la 24 ianuarie 2023 în Parlamentul UE că „europenii se află în război cu Rusia”, vor trece și la fapte dure în politica externă, aruncând România în focul confruntărilor. Pentru că România este vecină cu regiunea Odesa pe care o bombardează Rusia, nu Germania care n-a avut alt reprezentant mai calificat la Externe decât pe dna. Baerbock.
Contactat de DC News, europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a declarat, de asemenea, că se poziționează în favoarea renunțării la unanimitate în deciziile Consiliului UE privind securitatea și politica externă a Uniunii.
„Susțin scoaterea unanimității și a vetoului pentru majoritatea deciziilor europene, de exemplu Schengen, dar înlocuirea sa cu un sistem de vot majoritar clar și reprezentativ care să asigure promovarea legitimă a intereselor României”, a pledat europarlamentarul Victor Negrescu.
Pe de altă parte, adevăratele forțe de dreapta se opun renunțării României la dreptul de veto în probleme de securitate și politică externă, pe care îl are în calitate de stat membru al UE. Decizii în domenii atât de sensibile și care îngrijorează momentan mai mult Estul Europei, vecin cu războiul, decât Occidentul, nu ar trebui să se ia decât cu unanimitate, iar nu cu „majoritate calificată” care, dacă nu sună a diktat, sună măcar a „furt calificat”.
Cristian Terheș (PNȚCD/ECR): „Acești trădători trebuie schimbați urgent din toate funcțiile publice!”
„Cine susține eliminarea dreptului de veto în Consiliu e complet iresponsabil. Va însemna pierderea suveranității României pe chestiuni de politică externă și securitate. În aceste condiții, vor decide alții peste noi. Actuala clasă de politruci nu poate negocia în numele României nici când poate avea drept de veto, cum ar putea-o face, atunci, fără el? Acești trădători trebuie schimbați urgent din toate funcțiile publice până nu rămânem fără țară”, a declarat europarlamentarul Cristian Terheș (PNȚCD, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), în exclusivitate pentru cerulcodrulsiparaul.ro.
Claudiu Tîrziu (AUR): „Este o trădare pe față a interesului național!”
„România renunță la dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene! Prin decizia ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, acceptată, fără îndoială, de președintele statului, Klaus Iohannis.
Este o trădare pe față a interesului național.
Protestez vehement față de actul de a alătura, în secret, România la grupul țărilor care solicită vot majoritar, și nu unanimitate, în Consiliul Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate a forului comunitar.
Iohannis și Aurescu n-au niciun drept să transfere asupra României lipsa lor de utilitate și de relevanță.
Prin votul cu unanimitate în Consiliul Uniunii, conferit de Tratatele fondatoare, România are o voce în arena europeană, are putere de negociere și de decizie egală cu a oricărui alt stat membru. Cum să renunți, și încă de bună voie, la aceste avantaje? Există doar un singur răspuns posibil: trădarea intereselor țării tale este prevăzută în fișa postului pe care ți-au scris-o alții.
Această decizie, de maximă importanță în materie de politică europeană, a fost ascunsă românilor.
Subiectul n-a existat pe agenda publică, deci nici nu s-a pus problema vreunei dezbateri pe această temă. Iar Parlamentul României n-a avut habar despre această inițiativă.
Procedând așa, ne putem trezi mâine integrați în CSI de Iohannis și Aurescu, iar asta o vom afla din presă la o lună de la comitere!
Cer celor responsabili să retragă imediat România din lista țărilor care susțin eliminarea dreptului de veto al statelor membre în domeniul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene”, a afirmat senatorul AUR într-o conferință de presă difuzată pe Facebook.
Opinia lui G. Chiazna: Toată Europa de est este favorabilă acestui veto, doar delegații României, în loc să ne apere drepturile, le cedează de bună voie!
„Eliminarea dreptului de VETO înseamnă eliminarea cortinei care ascunde putreziciunile din interiorul UE și recucerirea finală a teutonilor.
Pe scurt pentru melteni, nemții pot decide formarea unei armate UE din țările de frontieră și trimiterea acestora să lupte cu Putin pentru 100 de ani de acum înainte.
Troaca goală din poză pun pariu că nici măcar nu e vândut, ci măcăne din prostie alături de țările mari care evident că doresc de mult să scape de piedicile puse de minioni.
Toată Europa de est este favorabilă acestui veto, doar Romania are cei mai proști și trădători delegați la marile puteri care, în loc să ne apere drepturile, le cedează de bună voie”, a reacționat bloggerul Chiazna la știrea despre poziționarea europarlamentarului Eugen Tomac pe acest subiect.
V-ar mai putea interesa și…
One thought on “TRĂDARE? România, la un pas de a renunța la dreptul ei de veto în Consiliul UE pe Externe și Securitate. Tomac, Negrescu, Aurescu susțin așa-zisa majoritate calificată, Terheș și Tîrziu doresc păstrarea unanimității la vot. Opinia lui Chiazna”