Rusaliile, sărbătorite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. ÎPS Laurențiu: Cincizecimea este evenimentului unic săvârșit de Mântuitorul Iisus Hristos când, după Înălțarea la Cer, a trimis de la Tatăl pe Duhul Sfânt, Care rămâne împreună cu noi în mod practic, permanent

Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) a fost sărbătorită duminică la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, ale cărei porți au fost împodobite cu ramuri verzi ce simbolizează darurile Duhului Sfânt care s-au revărsat peste Sfinții Apostoli și, prin Biserică, peste întreaga lume.

Sfânta Liturghie din ziua de praznic a fost oficiată de Înaltprea­sfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul-eparhial, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, preotul Constantin Necula, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și slujitori ai Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a locașului de cult, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre marea sărbătoare a Cincizecimii, despre lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică şi despre șapte rugăciuni de la Vecernia plecării genunchilor:

„Harul Duhului Sfânt peste ucenici, ei sunt primii care au vorbit acea limbă duhovnicească pe înțelesul tuturor. S-a ridicat acea pedeapsă lăsată de Dumnezeu pentru amestecarea limbilor într-o posibilitatea unității, ca îndată, după predica Sfântului Apostol Petru au întrebat toți: «Ce să facem?» Iar ucenicii le-au spus: «Credeți în Hristos!» Este elementul esențial de bază, ca un act practic, să se boteze fiecare în numele lui Hristos, în numele Sfintei Treimi și veți primi Harul.

Prima Biserică din Ierusalim, prima unitate văzută aici pe pământ, prima instituție care ne cheamă pe toți într-o unitate de credință, într-o unitate de iubire, într-o unitate de împlinire a voii lui Dumnezeu. Biserica este instituție Dumnezeiască și omenească, adică nu mă refer la clădire, ci la comunitatea credincioșilor care se împărtășesc din același potir este cea mai simplă definiție a Bisericii ca instituție Dumnezeiască și omenească. Este dumnezeiască, pentru că este condusă de Hristos. Hristos ni Se împărtășește nouă prin Trupul și Sângele Său după ce am săvârșit Sfânta Liturghie, dar mai există încă o biserică, este Biserica din Ceruri și-a tuturor Sfinților, unde este Dumnezeu în Treime, unde este Maica Preacurată, unde sunt Sfinții Apostoli, unde sunt toți Sfinții care au trăit asemenea nouă, unde sunt toți credincioșii care și-au câștigat Viața Veșnică și au trecut în nemurire, au trecut dincolo.

De aceea i-am pomenit aici pe cei care sunt acum plecați la Domnul. Nu mai pot face nimic pentru ei, noi însă putem face nu numai pentru noi, ci și pentru ceilalți, pentru că faptele bune făcute în numele celor plecați dincolo, prima faptă bună este pomenirea. Pomenirea nu este doar un act, o datorie spirituală, o datorie firească să îți pomenești părinții sau să pomenești pe cei dragi, ci este un act de binefacere pentru ceilalți, se bucură atunci când numele lor (este pomenit), (când) noi Îl rugăm pe Dumnezeu să-Și aducă aminte de ei. În amintirea Sa Dumnezeiască ne-am rugat să-i aibă permanent în memoria Sa. […]

Cincizecimea este evenimentului unic săvârșit de Mântuitorul Hristos când a trimis pe Duhul Sfânt de la Tatăl, L-a trimis pe Duhul Sfânt Care de la Tatăl purcede și Se sălășluiește în Fiul, a rămas și rămâne împreună cu noi în mod practic, permanent la îndemâna noastră” a subliniat ierahul, citat de Mitropolia-Ardealului.ro.

V-ar mai putea interesa și…

2 thoughts on “Rusaliile, sărbătorite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. ÎPS Laurențiu: Cincizecimea este evenimentului unic săvârșit de Mântuitorul Iisus Hristos când, după Înălțarea la Cer, a trimis de la Tatăl pe Duhul Sfânt, Care rămâne împreună cu noi în mod practic, permanent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *