Sfânta Treime, hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. În Ardealul secolelor anterioare, TREIMEA simboliza și idealul unirii celor 3 provincii române
La praznicul Sfintei Treimi, credincioşii din Sibiu au venit în număr mare la Catedrala Mitropolitană din oraş pentru a participa la sărbătoarea hramului. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de cinci arhierei: Înaltpreafinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfințitul Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei și Preasfințitul Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu Vicar al Devei şi Hunedoarei. De asemenea, în soborul slujitor s-au aflat vicarul-eparhial, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopi și consilieri eparhiali, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, diaconi slujitorii ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva, dirijat de Paul Kladni, împreună cu membrii Coralei „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a vorbit despre importanţa hramului Catedralei Mitropolitane ”Sfânta Treime”, despre istoria acesteia și lucrările de înnoire a lăcașului de cult:
„Se cuvine ca acum să ne aducem aminte de cei care au stat la temelia acestei lucrări dumnezeiești și la această biserică drept locaș de închinare. Dumnezeu, prin mâinile noastre, clădește și lasă în lume aceste zidiri, de aceea, biserica, locaș de închinare, este un loc sfințit și sfințitor. E sfințit, pentru că se urmărește o întreagă procedură, de la punerea pietrei de temelie, până la sfințirea picturii, a icoanelor bisericii, dar este sfințitor, pentru că aici se săvârșesc Sfintele Taine prin care lucrează harul Duhului Sfânt, pe care ucenicii l-au primit la Cincizecime și care se continuă în lucrarea aceasta”, a explicat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, citat de Mitropolia-Ardealului.ro. (continuarea, dedesubt)
V-ar mai putea interesa și…
2 thoughts on “Sfânta Treime, hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. În Ardealul secolelor anterioare, TREIMEA simboliza și idealul unirii celor 3 provincii române”