Cum se poate ca o clasă politică străină de educație să-i înțeleagă pe profesori? Opinia profesorului universitar Ionuț Cojocaru. VIDEO

Profesorul, istoricul și scriitorul Ionuț Cojocaru, invitat al Cristoiu TV, a făcut marți, 6 iunie 2023, o analiză necruțătoare a situației politice care a dus la criza din învățământ, acutizată pe fondul intrării grevei profesorilor în cea de-a doua săptămână consecutivă, într-o perioadă în care anii terminali au de susținut examene naționale.

„Educația se degradează constant și treptat, iar dialogul care este clamat de unii dintre politicieni sună ceva de genul: păi, atâta putem să vă dăm, reveniți la masa negocierilor și discutăm, dar trebuie să vă reîntoarceți pentru că dau copiii BAC-ul ș.a.m.d. Dincolo de toate cele, problema nu cred că este la profesori și nu cred că este la zona aceasta de educație, ci este la factorul politic. Poate că societatea ar trebui să se solidarizeze cu profesorii pentru că există părinții, unii dintre ei lucrează și în alte domenii decât Educația, acești părinți poate că nu conștientizează și nu știu că sunt deja catedre întregi care nu mai sunt ocupate, este o lipsă din ce în ce mai mare de profesori de matematică, de profesori de fizică, de profesori de chimie, de biologie ș.a.m.d. Este o scădere a calității actului educațional pe de altă parte, pentru că la aceste salarii și la aceste „strategii” ale unor oameni incompetenți cum este Klaus Iohannis, cum este Ligia Deca, cum este Monica Anisie, cum sunt ceilalți din comisia de Educație din Parlament, nu pot să facă anumite legi care să vină în ajutorul și să fie centrate pe securitatea și siguranța generației de mâine.

Pur și simplu nu-i interesează ce se va întâmpla mâine cu această țară, nu investesc în viitorul copiilor. Și mai crunt este că generațiile de azi nu au o șansă la educație și la un viitor mai bun decât dacă sunt în orașele mari din această țară. Ceilalți, de pe la sate, cum era înainte, cum s-a construit în perioada interbelică sau perioada socialist-totalitară, în care și oamenii de la țară aveau o șansă la educație și puteau să ajungă cineva într-o anumită profesie, acuma cei care se nasc la țară nu mai au șansa aceasta de a ajunge la o facultate iar facultățile par, așa, foarte-foarte departe.

Constat că și dascălii, și clasa politică, nimeni nu s-a gândit la posibilitatea să ceară demisia lui Iohannis, nu s-a gândit nimeni din această coaliție abramburită – nici Ciucă, nici Ciolacu – să facă un pas în spate, să se retragă, să spună că nu înțeleg evenimentul sau că pur și simplu sunt depășiți sau să accepte aceste condiții ale dascălilor și să le ofere acele salarii care nu sunt foarte mari nici chiar cu acele măriri și să rezolve problema. Așa că partidele politice susținute de mass-media, de exemplu, în loc să-i ajute pe dascăli, îi condamnă. (…)

Le recomand profesorilor să nu renunțe pentru că statul acesta, România, este într-un picaj constant. Nu mă aștept de la Klaus Iohannis să înțeleagă pe ce lume trăiește. El se plimbă bine,mersi. Ai grevă în Educație, stau să pornească și alte greve, ai făcut acel program de România Educată, pas cu pas, ultimul pas sau cum naiba cu pasul le face el, în care își ia soția peste tot, se duce să ridice anumite premii, de parcă asta contează într-o societate și-așa divizată cum este societatea românească. Și, în loc să meargă către anumite strategii sau să-i cheme pe oameni sau să iasă în stradă lângă ei sau să discute sau să găsească soluții sau, pur și simplu, să arate o anumită empatie, se comportă mai ceva ca Nicolae Ceaușescu cu „O lume minunată”, cu copiii aceia care au fost puși să-i cânte lui Iohannis când se duce la Sibiu cu președintele Germaniei, după care se mai duce în Germania să-și mai culeagă niște premii. Nu? Avem o politică externă destul de interesantă. Vine, după aceea, la summit-ul acesta unde s-a dus la formatul acela de la Bratislava cu formatul București 9 în care vorbește de securitate pe flancul estic al NATO, în care spune ce trebuie să facă cu securitatea, spune că ne vom apăra, neînțelegând, practic, că, până la urmă, în ceea ce înseamnă acest echilibru de putere și aceste forțe foarte mari, dacă e să se extindă conflictul acesta sau nu nu ține neapărat, de exemplu, de România sau de Slovacia sau de care mai sunt pe acolo, ci pur și simplu aceste state ar trebui să vină mai mult cu idei inteligente pe care celelalte mari puteri ale lumii să le dezvolte dacă s-ar putea. Pentru că România nu este un stat atât de mare și faptul că suntem sub umbrela NATO, cel puțin pe mine, nu mă liniștește, pentru că, așa cum am spus, în istorie totdeauna alianțele care funcționează pe timp de pace nu funcționează pe timp de război și Doamne-ferește să ajungem în acel punct!

Mă uitam la Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj de Ziua Învățătorului în care vorbește de Gheorghe Lazăr. Mă mir că știe cine a fost sau ce-a făcut Gheorghe Lazăr, dacă-l întreba cineva ceva de Gheorghe Lazăr sunt convins că nu mai știa. Spune că greva din învățământ a pornit de la o realitate, poate fi corectată, este el alături de profesori ș.a.m.d.

Iar celălalt „lider”, Marcel Ciolacu visează la patriotism economic ș.a.m.d. Deci, problema nu este la sistemul de educație, ci este la oamenii politici, pentru că oamenii politici sunt din ce în ce mai slabi, nu înțeleg ce înseamnă domeniul Educație. Din păcate, cred că nici foarte mulți părinți nu înțeleg foarte bine acest lucru și, atunci, nu vom avea o șansă reală în viitorul apropiat și mediu, pentru că profesorii care pot să se descurce mai bine vor pleca din învățământ, cei care vor să vină către învățământ, știind ce condiții sunt în învățământ, vor evita acest domeniu. Și cu 25% salariu în plus și fără situația tot nu se va schimba. Nimeni nu-i spune lui Klaus Iohannis că această Românie Educată este o fumigenă, nimeni nu-i spune lui Klaus Iohannis sau acestei doamne ministru care cred că nici ea nu înțelegea ce caută pe acolo și ce vrea. N-o să vedeți o asumare din partea lui Nicolae Ciucă pentru că nu are mandat din partea lui Klaus Iohannis să rezolve această situație. Faptul că Marcel Ciolacu pune condiții să vină la guvernare, să se termine întâi cu grevele și apoi să vină, arată că nu este matur politic, pentru că, până la urmă, puterea politică se câștigă, nu se dă, dar se pare că la noi se dă și nu se câștigă. Dacă ești un om asumat și vrei să conduci România ai întotdeauna soluții, că de aia ești cel mai mare partid politic al țării. Dacă aștepți să se termine cu grevele, o să tot aștepți, dar, dincolo de aceasta, o să ajungi în spatele lui Ciucă pentru că, până la urmă, Ciucă știe că n-o să mai fie vreodată prim-ministru în viața lui și atunci își permite să încaseze aceste proteste și blamări din partea societății, pentru că, până la urmă, ăsta a fost rolul lui, ca și al lui Viorica Dăncilă și al lui Tudose și al altora, să vină să preia o parte din nemulțumirile oamenilor. Iar speranța în ceea ce privește cultura, educația, diplomația, viziunea, proiectul de țară sunt atât de îndepărate de acești oameni încât e foarte complicat în momentul de față să găsim o anumită speranță că lucrurile se vor putea îndrepta către o direcție mai bună.

Deci, din punctul meu de vedere, în privința Educației, cred că există bani și mă mir că nu se cere 6% din PIB așa cum este în Constituție (…) Nu mai avem profesori universitari, academicieni, în funcțiile importante, nu mai avem niște capacități, niște lideri care să ocupe anumite domenii-cheie în societatea românească, iar atunci lucrurile se răsfrâng asupra societății. Ce e cu această Educație? Normal că nu poate să înțeleagă un Ciucă, un Ciolacu, un Iohannis ce este cu această Educație, ce-i cu acești profesori care vor și ei salarii decente”, atrage atenția prof. univ. dr. Ionuț Cojocaru.

Urmăriți emisiunea, integral, mai jos: (VIDEO)

V-ar mai putea interesa și:

One thought on “Cum se poate ca o clasă politică străină de educație să-i înțeleagă pe profesori? Opinia profesorului universitar Ionuț Cojocaru. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *