Olarul Ion Rătezeanu din Găleșoaia, Gorj, deschide seria de ateliere interactive Școala în satul tradițional, desfășurate de Muzeul ASTRA în Dumbrava Sibiului din iunie până în septembrie. VIDEO

Meșterul popular Ion Rătezeanu din Găleșoaia, județul Gorj, s-a aflat vineri, 6 iunie, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, unde a făcut o demonstrație de măiestrie meșteșugărească la roata olarului. Fără curent electric, mâinile lui dibace au dat naștere unui vas din lut, în timp ce olarul învârtea cu piciorul roata cea grea care pune în mișcare discul pe care lutul căpăta formă la masa lui de lucru. Cei care nu l-au întâlnit vineri mai au o șansă duminică după Sfânta Liturghie, când îl vor putea cunoaște și pe un alt meșter care modelează ceramică de Horezu. (articolul continuă dedesubt)

În curtea unei gospodăriii din zona bisericii din Dretea a Muzeului ASTRA, soția meșterului avea expusă o tarabă încărcată și înconjurată de obiecte din lut: căni, străchini, cănuțe pentru țuică, clopoței, ulcioare, vase de gătit ciorba lângă foc, ghivece sau vaze de flori, unele smălțuite, altele nu. Fiecare obiect are atât un aspect estetic cât, mai ales, unul practic, după cum explică femeia. (articolul continuă dedesubt)

Cei care doresc să îl întâlnească pe meșterul olar și să cumpere eventual din roadele muncii sale sunt așteptați la acest sfârșit de săptămână în muzeul civilizației populare ASTRA din Dumbrava Sibiului.

„Duminică, 11 iunie, în Poiana Nedeii din Muzeul ASTRA, vom modela lutul alături de meşteri olari din Găleşoaia şi Horezu şi vom găti ciorbă de găină acrită cu zeamă de varză, varză călită cu şunculiță afumată, turtă de mălai şi cozonac. Vom bea socată şi ceaiuri reci.

Meșterul Ion Retezeanu din județul Gorj este deja aici și vă poate face demonstrații live într-ale olăritului”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Muzeului ASTRA.

Proiectul „Școala în satul tradițional” vă învață meserii străvechi din iunie până în septembrie

Atelierele interactive pentru învățarea diverselor meșteșuguri vor continua pe parcursul întregii veri, până în luna septembrie, grație programului „Școala în satul tradițional”. Acesta își propune să organizeze ateliere meșteșugărești, spectacole de teatru interactiv și muzică simfonică. Muzeul promite că cel puțin inițierea în tainele vechilor meserii cu ajutorul meșterilor populari va fi accesibilă vizitatorilor din iunie până în septembrie, zi de zi, între orele 10.00 și 18.00. Astfel, doritorii, atât adulți cât și copii, vor putea învăța ceva util, care le-ar putea aduce câștig sau măcar pricepere în viață. VIDEO:

De interes, pe aceeași temă:

One thought on “Olarul Ion Rătezeanu din Găleșoaia, Gorj, deschide seria de ateliere interactive Școala în satul tradițional, desfășurate de Muzeul ASTRA în Dumbrava Sibiului din iunie până în septembrie. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *