După greva profesorilor vine protestul lucrătorilor sanitari. Deocamdată în spitalele din toată țara, dar pe 12 iulie vor ieși în Piața Victoriei din București. Greva generală, chiar de Sfântul Pantelimon!

Greva profesorilor n-a fost singura mișcare majoră de protest a bugetarilor de la începutul acestei veri, mai sunt și alte categorii profesionale care și-au ridicat glasul pentru a-și face cunoscute revendicările. Una dintre acestea este breasla lucrătorilor sanitari, fie că vorbim de medici, asistente, infirmiere sau personal auxiliar (TESA). Prima dată când am remarcat manifestarea sindicaliștilor în curtea spitalelor din județul Sibiu a fost joi, 15 iunie, la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Oamenii au ieșit la miezul zilei în fața instituției în care lucrează pentru a formula cereri concrete față de guvernanți, în contextul rotației guvernamentale, de la care sperau să aducă și îmbunătățiri salariale. Deocamdată, protestul nu presupune o întrerupere a activității, el desfâșurându-se în pauza de masă. (articolul continuă dedesubt)

Oamenii sunt nemulțumiți din cauza sporurilor mici calculate la salariile stabilite în urmă cu mulți ani, de faptul că există posturi blocate și sunt prea puțini angajați pentru un volum de muncă prea mare, după cum relata publicația „Turnul Sfatului” pe 15 iunie. Printre formele de protest s-a numărat și „Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare”. Este vorba despre gărzile pe care medicii le fac, suplimentar, față de cele două gărzi obligatorii din contract, în special din cauza lipsei de personal. La nivel național, potrivit sindicaliștilor, 1.000 de medici (10%) și-au exprimat intenția de a demisiona din aceste gărzi. În județul Sibiu, doar 5 medici s-au arătat dispuși să renunțe la gărzile suplimentare, ca formă de protest. Este vorba de un medic de la Spitalul Municipal din Mediaș și de 4 medici ai Spitalului Județean de Urgență din Sibiu, după cum relata „Turnul Sfatului” pe 26 iunie.

Cum vocea sindicaliștilor n-a fost auzită pe deplin, Guvernul încercând să le închidă gura printr-o ordonanță de urgență socotită neacoperitoare, membrii Sindicatului „Solidaritatea Sanitară Sibiu”, alături de colegi care au protestat în orașe din toată țara, au repetat protestul pe plan local și joi, 6 iulie, amenințând că vor merge la București pentru o manifestație națională miercuri, 12 iulie, în fața Palatului Victoria. În afară de angajații Spitalului de Psihiatrie, de data asta au mai protestat și lucrătorii din Spitalul Județean Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie și cei de la Spitalul de Copii, secția Boli Infecțioase, după cum se poate observa în fotografiile postate pe pagina de Facebook a sindicatului. (articolul continuă dedesubt)

Protestul din 6 iulie a avut deja un caracter național, pe pagina de Facebook a Federației “Solidaritatea Sanitară” din România fiind încărcate fotografii de la protestele din unități sanitare din mai multe orașe ale țării, printre care amintim Slobozia, Ploiești, Vaslui, Iași, Bârlad, Buzău, Cluj-Napoca, Tulcea, Giurgiu, Câmpeni, Piatra Neamț, București, Mangalia, Constanța, Călărași, Brașov, Prahova, Galați, Botoșani ș.a.

Cu acțiunea de protest de la Cluj-Napoca s-au solidarizat mai multe unități spitalicești: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, Institutului Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. Niculae Stăncioiu Cluj-Napoca, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. (articolul continuă dedesubt)

De asemenea, angajați ai mai multor spitale din București-Ilfov au manifestat în aceeași zi: Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, Institutului Clinic Fundeni, Spitalul Sfântul Ioan București. (articolul continuă dedesubt)

Galați este singurul oraș de la care ne-au parvenit înregistrări video. Și aici s-a protestat în mai multe unități spitalicești, precum: Spitalul Clinic Județean de Urgentă Galați, Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galați ș.a. (articolul continuă dedesubt)

Cadrele sanitare din Slobozia au avut și pancarte personalizate, cu mesaje precum: „Cerem doar egalitate pentru toți din Sănătate!”, „Pichetăm și nu cedăm! Ne priviți și ne mințiți, cu doi lei ne amăgiți!”, „Vrem să fim tratați corect, nu cu lipsă de respect!”, „România, țara mea: vreau un trai decent în ea!”, „Sănătatea fără bani e ca viața fără ani”, „CCM-ul nu-l semnați, alte drepturi anulați?!”. (articolul continuă dedesubt)

„Joi, 6 iulie, Federația „Solidaritatea Sanitară” pichetează din nou unitățile sanitare din țară

Nemulțumită de indiferența Guvernului față de adevăratele revendicări ale angajaților din Sănătate, Federația ”Solidaritatea Sanitară” continuă programul acțiunilor cu un nou protest național ce se va desfășura în curtea spitalelor, îndreptat împotriva refuzului guvernului de a negocia (în sensul propriu al cuvântului) și rezolva revendicările ce privesc interesele tuturor categoriilor de angajați din sectorul public de sănătate.

Protestul se va desfășura joi, 06 iulie în intervalul 12.00 – 12.30, fără întreruperea activității unităților (detalii pot fi găsite urmând link-urile din comentarii).

Acțiunile de proteste sunt motivate de faptul că nici guvernul anterior, nici guvernul recent instalat nu au luat cu adevărat în considerare doleanțele angajaților din sănătate. Ceea ce a fost stabilit prin ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută este departe de a satisface așteptările angajaților din sănătate și departe de a însemna o creștere reală a puterii de cumpărare. Nemulțumirea angajaților din Sănătate este cu atât mai mare cu cât aceasta este o ordonanță a amăgirilor, infimele drepturi salariale prevăzute în ea neputând fi de fapt acordate (detalii în link-urile din comentarii).

Pichetarea unităților sanitare, ce se desfășoară mâine, nu este singurul protest al Federației ”Solidaritatea Sanitară” din această perioadă, acesta fiind completat de alte două proteste aflate în desfășurare:

-Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare, 1.373 medici care efectuează gărzi comunicând până la acest moment unităților intenția de a demisiona;

-Protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității, 6.386 salariați atenționând public și comunicând unităților asupra intenției/posibilității de a renunța la lucrul în ture și în zile libere/de sărbători legale.

Dacă intenția guvernului este într-adevăr de a rezolva problemele salarizării în sectorul public de sănătate atunci o poate face foarte simplu: modificând ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută, în sensul aplicării în integralitate a actualei legi a salarizării pentru toți angajații din sănătate și acordând o creștere a salariului din noua lege pentru toți angajații din Sănătate.
Această soluție determină rezolvarea actualelor disfuncționalități salariale (acestea afectând sporurile pentru condiții de muncă, tură și zile nelucrătoare, tariful orar al gărzilor medicilor, indemnizația de hrană – toate blocate la nivelul anului 2018), respectiv majorări salariale efective raportat la ceea ce a fost legiferat în urmă cu o săptămână prin OUG nr. 63/2023 și crearea posibilității de-a acorda aceste drepturi salariale.

Atenționăm Guvernul că protestul organizat mâine, joi, 6 iulie va fi urmat de un miting organizat în data de 12 iulie în Piața Victoriei. Acestea fac parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate (decizia în privința grevei urmând să fie luată în funcție de numărul de angajați care vor semna până atunci pentru grevă și de situația juridică a conflictului colectiv de muncă.) Demn de reținut este faptul că în paralel ajung la scadență formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulți angajați, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare și refuzul angajaților care participă la asigurarea continuității serviciilor medicale/funcționării unității de a mai efectua ture.

Toate aceste proteste exprimă nemulțumirea în continuă creștere față de atitudinea Guvernului, riscând să aibă ca efect blocarea funcționării normale a sistemului public de sănătate. Acțiunile de protest au ca scop satisfacerea revendicărilor Federației ”Solidaritatea Sanitară”.”, se arată într-un comunicat postat pe Facebook de Comitetul Director al Federației.

Decalogul revendicărilor Federației ”Solidaritatea Sanitară”

1.Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
*Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
*Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
*Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
*Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

2.Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.

3.Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.

4.Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5.Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

6.Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

7.Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:
*Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
*Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
*Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.

8.Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:
*Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură
*Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.

9.Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănătate.

10.Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială”, se arată pe pagina web a Federației ”Solidaritatea Sanitară”.

După ce joi, 6 iulie, au pichetat toate spitalele din țară, sindicaliștii se pregătesc ca, dacă nu li se vor îndeplini revendicările, să organizeze un miting național al angajaților din Sănătate în Piața Victoriei miercuri, 12 iulie. Dacă nici așa nu vor fi ascultați de guvernanți, o săptămână mai târziu, pe 19 iulie, vor declanșa greva de avertisment. Totul va culmina cu greva generală de joi, 27 iulie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctorul fără de arginți, ocrotitorul tuturor medicilor și bolnavilor.

Pentru a înțelege subiectul mai în amănunt, puteți citi pe pagina Federației „Solidaritatea Sanitară” prezentarea sintetică a principalelor revendicări ale cadrelor sanitare, proiectul de modificare a legii salarizării (forma modificată de Ministerul Sănătății comparativ cu varianta negociată cu cele două federații sindicale reprezentative) și criticile aduse de sindicaliști OUG nr. 63/2023, adoptate de Guvern în pripă pentru a le domoli nemulțumirile, dar fără a le satisface așa cum s-ar fi dorit.

V-ar mai putea interesa și…

One thought on “După greva profesorilor vine protestul lucrătorilor sanitari. Deocamdată în spitalele din toată țara, dar pe 12 iulie vor ieși în Piața Victoriei din București. Greva generală, chiar de Sfântul Pantelimon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *