Ion Cristoiu despre presa de azi: e ușor de manipulat prin lenevie! A dispărut concurența, a dispărut dependența de piață. VIDEO de la Marius Tucă Show

De mulți acuzat că ar fi un „comunist”, deși jumătate din viață a activat în presa postdecembristă, jurnalistul și scriitorul Ion Cristoiu crede că tocmai lipsa de capitalism/concurență pe piața liberă este cauza decăderii presei actuale, în condițiile în care pandemia a făcut din ziariști un fel de clienți ai guvernului, iar majoritatea site-urilor de presă și televiziunilor erau oricum controlate de ONG-iști sau politicieni, securiști, „cârnățari”, afaceriști fără nici o legătură cu meseria de jurnalist.

Decăderea presei vine din dispariția concurenței pe o piață liberă

„Decăderea aceasta a presei a venit din faptul că din presă a dispărut capitalismul, a dispărut concurența, a dispărut dependența de piață. Nu pot să existe 8 televiziuni de știri, n-au cum! Dispărând concurența, dispărând dependența de piață, apare acest fenomen: în timp ce eu și tu îl hrăneam pe patron, adică le aduceam eu bani și făceam ce voiam, acuma jurnaliștii sunt hrăniți de patron și atunci el nu mai depinde de piață. (…) Nu înțeleg din ce trăiesc, cine-i cumpără? (…)

În anii 1990, jurnalistul îl hrănea pe patron, acuma e invers! Ce independență mai poate avea un angajat-ziarist?

Presa era o afacere. (…) În anii 90, 91, 92, a investi în presă era una din marile afaceri: dovadă Express-ul Magazin, Zig-Zag-ul… și, atunci, cel care investea se gândea la Tucă, la Cristoiu, la ăla, la ălalalt, domnule, trebuie să aduc niște jurnaliști care să-mi aducă bani!

Cârnățarii: acești făcători de cârnați care vor să facă și televiziuni

Acum, ce înțeleg eu prin „cârnățari”? Cârnățarul este cel care face cârnați și-și face și o televiziune de știri. Deci, statul și partidul îi dă la cârnați înlesniri și cu aia ține televiziunea de știri. Dacă te uiți acuma la mogulii din presă, unii din ei habar n-au de presă! Eu nu pot să investesc mâine în pantofi că nu mă pricep la pantofi! Ei nu au nici o treabă (cu presa, n.r.).

Poate exista presă din filantropie sau din ideal, dar nu dintr-o aflare în treabă a cuiva fără legătură cu profesia

Mai poți să investești în următorul fel: ajungi multimiliardar și, la un moment dat, zici: băi, trebuie să fac și eu un ziar pentru popor! Aia e posibil. Sau: sunt jurnalist, am câștigat suficient și, la un moment dat, pun deoparte ca să fac și eu asta. Or, ei (cârnățarii, n.r.) nu fac!

Unii dintre ei sunt interfețe, unii dintre ei n-au nici o treabă nici măcar cu afacerile! Au venit niște băieți șmecheri, le-au zis: băi, fii atent, tu iei ziarul ăla!

Cum se face dintr-un bișnițar un mogul de presă

Foarte important: pe vremuri, presiunea era în felul următor: era cârnățarul și venea partidul și spunea „băi, fii atent, să scrie în ziarul tău așa!”. A fost destul de greu. Acuma face în felul următor, zice: băi, găsim un X-ulescu care, nu știu, e bișnițar și-i zicem: băi, vrei să fii mogul? Bun, îți dăm un ziar, noi îl cumpărăm și tu angajezi 7 inși, atâția! Ăia care sunt oamenii lor. (…) Deci, puterea s-a perfecționat în aceste șmecherii! (…)

Performanța unui jurnalist se contabiliza în mândria de a face rating sau de a avea tiraj mare

Pe vremea mea, era o mândrie că eu fac rating! Nu mai există, a dispărut mândria de rating. A dispărut mândria de a avea cât mai multe cărți vândute. În momentul în care Evenimentul Zilei a avut succesul ăla uriaș, el a influențat toată presa. Iar cei care intrau în concurență cu el încercau să copieze. Acum, spune-mi și mie o televiziune la care sunt mândri că lucrează la ea! Cei care lucrau la Evenimentul Zilei erau mândri că aveau tiraj! (…)

Presa e ușor de manipulat prin lenevie! Ăștia care schimbă televiziunile ca pe șosete nu mai sunt ziariști, ei își fac meseria doar ca să câștige bani

Cei mai mulți (jurnaliști din zilele noastre, n.r.) sunt leneși. Presa e ușor de manipulat prin lenevie! (…) încă de când eram tânăr, eu am considerat meseria de jurnalist cea mai frumoasă din lume. Ăștia nu mai sunt ziariști. (…) Ei nu sunt jurnaliști, ei nu cred… Au lucrat la toate televiziunile. În 1990 era greu de crezut că, dacă lucrezi la România Liberă, dintr-o dată treci la… Vocea României! Mercenari e mult spus! De fapt, jurnalismul a devenit o meserie la fel ca și bătutul cuielor. (…) Mai proastă decât cea de cizmar. Ei își fac meseria ca să câștige! (…)

Scrisul de acasă nu-i ca scrisul din redacție. Nu mai e presă!

Dispariția redacției! Scrisul de acasă nu e totuna cu redacția! (…)
Ea rămâne, dar nu mai e presă!”, a explicat scriitorul Ion Cristoiu în emisiunea lui Marius Tucă din 19 septembrie 2023 de la Gândul.ro. VIDEO:

One thought on “Ion Cristoiu despre presa de azi: e ușor de manipulat prin lenevie! A dispărut concurența, a dispărut dependența de piață. VIDEO de la Marius Tucă Show

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *