
Pr Constantin Sturzu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: Un film de (ne)văzut? Pr Ciprian Mega: 21 de rubini este o mărturie teologică despre necesitatea pocăinței și despre fragilitatea sufletului omenesc
După ce filmul regizat de preotul Ciprian Mega a ajuns din 3 noiembrie să fie proiectat în cinematografele din toată țara, cu o poveste care deplânge corupția, ingerințele străine, dar și unele practici „neortodoxe” ale Bisericii din România ultimilor 30 de ani, iată că apare și un punct de vedere al unui reprezentant al B.O.R. Părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, citează o recenzie făcută pe facebook de Părintele Constantin Prodan, moderatorul unei emisiuni religioase de la TVR Iași, pentru a da de înțeles că proaspăt-lansatul film al preotului din Oradea nu prea este de văzut, cel puțin din punctul de vedere al Arhiepiscopiei Iașilor. E drept, purtătorul de cuvânt pune această afirmație sub semnul întrebării, lăsând decizia la latitudinea fiecăruia, dar, într-un alt paragraf, compară pelicula cu o „foarte bine realizată” producție a unui regizor rus, dar pe care pr. Sturzu mărturisește că nu și-ar dori s-o mai revadă. Este, deci, lesne de înțeles care sunt sentimentele preotului ieșean și față de „21 de rubini”.
„Un film de (ne)văzut?
Când un preot ortodox român scrie și regizează un film artistic cu o distribuție internațională (Mickey Rourke, Anthony Delon, Elisabetta Pellini), cu actori români sau vedete de calibru (Dorel Vișan, Răzvan Vasilescu, Magda Catone, Daniel Buzdugan), nu poți decât să-ți dorești să vizionezi o astfel de peliculă. Asta, ca prim imbold. Personal, nu știu când și dacă voi face acest lucru. Reacțiile celor care au văzut filmul mai degrabă m-au descurajat. Pare o pastișă după filmul rusesc „Leviathan” din 2014 al excepționalului regizor Andrei Zviaghințev. Un film foarte bine realizat, dar pe care nu l-aș mai revedea.
Dintre toate reacțiile, mi-a atras atenția un text postat de Părintele Constantin Prodan pe contul personal de Facebook. Un preot cu multă experiență pastorală și, de ceva timp, moderatorul emisiunii „Pridvoarele credinței”, emisiune realizată de TVR Iași în colaborare cu Arhiepiscopia Iașilor. Cu îngăduința sa, preiau în spațiul acestei rubrici comentariul său la filmul „21 de rubini”. Veți decide fiecare dacă merită sau nu vizionat”, a scris pr. Constantin Sturzu într-un punct de vedere publicat de portalul Doxologia.ro.
Pr. Constantin Prodan: „21 de rubini” – coaja amară a unui fruct
„Aseară am văzut filmul „21 de rubini” realizat de părintele Ciprian Mega. Of, ce film! M-am întors acasă cu câteva gânduri apăsătoare, generate de sentimente intense. Enumăr aici doar o parte dintre ele:
1.Sunt profund recunoscător lui Dumnezeu pentru că în viață, pe calea aceasta a Bisericii, am cunoscut oameni de o valoare greu de exprimat în cuvinte. Am convingerea lăuntrică a sfințeniei unora dintre ei. Deși este ușor să găsești imperfecțiuni în orice instituție umană, Biserica noastră are oameni de o frumusețe sufletească ce te odihnește duhovnicește și care sunt o reflectare a Bunului Dumnezeu în umanitate. Filmul „21 de rubini” prezintă alte zone ale Bisericii decât cele pe care le-am cunoscut eu.
2.Precum în filmul recent despre Sfântul Nectarie, și în acesta ai impresia că oamenii devotați slujirii lui Dumnezeu sunt marginalizați în cadrul Bisericii și lipsiți aproape în totalitate de posibilitatea de a-și împlini vocația. Dar ceea ce am cunoscut eu (în cei peste 30 de ani de lucrare în Biserică, dacă adaug și anii formării teologice) este că, deși pe unii slujitori, precum părintele Alexie (cred că ales simbolic „omul/ pâinea lui Dumnezeu”), viața îi încearcă mai mult decât pe alții, aceasta le sporește virtuțile și le conferă un plus de înțelegere duhovnicească. Și, dacă este voia lui Dumnezeu, până la urmă, se așază în locul în care frumusețea slujirii și a caracterelor lor nasc comunități euharistice de o strălucire aparte. Dumnezeu nu este neputincios în a-Și împlini planul în această lume.
3.Deși traumele societății de după Revoluție îți lăsa impresia că nu se poate reuși fără atitudini „balcanice”, îi dau dreptate părintelui Alexie din film, că necazurile cu care ne întâlnim în viață, chiar și acolo unde nu te aștepți, adesea sunt roadele propriilor demersuri greșite. Dacă apelăm la păcat (mită), să nu ne mirăm când acesta ne va zdrobi mai târziu. Avem alternativa eludării păcatului. Întotdeauna există în viață căi, uneori doar poteci înguste, pe care poți merge în condiții de siguranță morală. Când alegi calea compromisului, să nu te miri că pe acel drum te întâlnești cu oameni care au sau cultivă opțiuni similare. Cum spune românul: ceea ce cauți, aceea găsești.
4.Da, seminarul teologic este un spațiu al fragilității și formării profunde a tinerilor, iar grija pentru modelarea caracterelor acelor suflete cred că trebuie să fie mai mare decât a altor etape ulterioare ale dezvoltării lor. Un fir de nisip așezat în conștiință în acea perioadă poate deveni un laitmotiv al întregii vieți.
5.Ar fi multe de spus despre acest film. Deși filmul mi-a lăsat impresia că Biserica este doar o instituție umană, mai bine zis românească, totuși, ea este spațiul Liturghiei, unde omul se întâlnește cu Dumnezeu. Aici sunt foarte mulți oameni frumoși sufletește. Pentru mine, ei sunt majoritatea. Am plecat, după vizionarea acestui film, cu o anumită apăsare în inimă. Am avut sentimentul că dintr-un fruct aș fi valorificat doar coaja lui, cea expusă la intemperii și soluții de stropiri sezoniere. Dar miezul fructului, cel pentru care a fost plantat pomul, nu m-a hrănit, pentru că nu era vizibil. Biserica adevărată nu înseamnă nici măcar un sfânt prigonit, ci o comunitate care își trăiește toate bucuriile și încercările ei împreună cu Dumnezeu.
Cred că părintele regizor, om fain, se bucură de o astfel de Biserică și abia aștept să ne invite și pe noi să o vizităm, prin intermediul unei viitoare reușite cinematografice”, a comentat Pr. Constantin Prodan, potrivit aceleiași surse.
În schimb, preotul și regizorul Ciprian Mega își apără proaspăt-lansatul film printr-o postare critică la adresa reprezentantului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, datată 4 noiembrie 2023:
„Nu obișnuiesc să-mi apăr filmele. Când gândesc un film, mă străduiesc să-i creionez calea către sufletul spectatorului, încât el să se descurce, printre oameni, fără mine. De aceea, nu-mi va fi niciodată teamă de reacțiile ulterioare vizionării.
21 de rubini nu este doar un film bun, nu este doar o poveste profundă, ci este un film mare! Dacă n-aș fi avut această convingere, nu aș fi ieșit în lume cu o creație care să mă expună atât de mult. Am participat la proiecțiile în avanpremieră din țară. Au fost șapte orașe, cincisprezece spectacole, peste trei mii de spectatori, cu care am discutat, pe care i-am privit în ochi și de la care am primit răspunsul sufletesc în privința Rubinilor.
Când, însă, prind glas fariseii, nu vreau să tac. Vocile lor viclene, determinarea cu care demolează, prin minciună, orice urmă de onestitate, fardând ipocrizia cu mizeria falselor pudori, pietismul antievanghelic și bănuitoarea grijă de ”a nu sminti” îmi sunt atât de cunoscute! Am citit pe doxologia.ro, interfața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cum purtătorul lor de cuvânt aruncă un text după măsura staturii sale de ”pelerin iberic”, așa cum îl numește un prieten. Se codește. Ar îndemna la boicot, după cum l-a delegat Chiriarhul său. Fără încredințare, astfel de oameni nu fac nimic.
De-ar avea puterea, ar interzice filmul, cu siguranță. N-are curaj, însă, decât să-și dosească pantalonada la umbra propriei bărbi. El nu a văzut filmul, dar știe că e o ”pastișă după filmul rusesc Leviathan”, că 21 de rubini e un ”film de (ne)văzut”. Oricine a văzut cele două filme poate da mărturie că nu există nicio asemănare între ele, că, din punct de vedere stilistic, nu am vreo legătură cu Zviaghințev, care, deși cineast talentat, n-aș zice ”genial”, cum susține semnatarul misivei de pe doxologia.ro, nu corespunde căutărilor mele în cinema. Iar eu n-am copiat niciodată pe nimeni! Apoi, pentru a descuraja spectatorul evlavios, purtătorul de impresii preia un text apărut pe facebook.
Eu le înțeleg teama. Au scris întotdeauna la comandă, au apărat iluzii, tot la comandă și, desigur, într-un mod absolut interesat, au primit aprecieri pentru prestațiile lor jalnice, s-au amăgit că pot acoperi un sistem corupt, în care imoralitatea și lașitatea dau tonul marasmului.
Am decis să răspund acelui articol pentru că el reprezintă prima poziție oficială a Bisericii în privința filmului meu. Este, de fapt, vocea care l-a apărat pe demonizatul care a condus Episcopia Hușilor, care a ascuns suferințe și violuri în acea mitropolie, vocea lașității și a falsității cu mireasmă de tămâie.
21 de rubini, dragi ierarhi care vă scandalizați, nu este împotriva Bisericii, ci pentru Biserică! Domniile voastre, însă, poate nu înțelegeți acest lucru pentru că ați ajuns să confundați Biserica lui Hristos cu aceste morminte văruite, care mutilează nu doar trupuri, ci, mai ales, suflete!
21 de rubini este o mărturie teologică despre necesitatea pocăinței și despre fragilitatea sufletului omenesc.
E despre noi, cei în care Dumnezeu crede!”, a scris Pr. Ciprian Mega pe pagina de facebook „21 de rubini”.
De interes, pe aceeași temă:
One thought on “Pr Constantin Sturzu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: Un film de (ne)văzut? Pr Ciprian Mega: 21 de rubini este o mărturie teologică despre necesitatea pocăinței și despre fragilitatea sufletului omenesc”