DIN VOLUPTĂȚILE CENZURII: Ion Cristoiu, suspendat în trecut pe YouTube, acum este subminat de Google Search pentru „suspiciuni” nefondate decât pe reclamații anonime! VIDEO

Jurnalistul Ion Cristoiu a semnalat marți, 21 noiembrie 2023, un nou abuz de putere al Google împotriva activităților sale literare și/sau oratorice, dezvăluind totodată mecanismele orwelliene de cenzurare pe care această platformă le pune în aplicare de multe ori chiar automat. Două articole originale ale sale care conțineau pentru exemplificare 1- 2 citate din Ionel Brătianu, personaj politic de secol XIX/XX, și Mihai Neațu, un autor contemporan care îi dăduse cu mâna lui cartea semnată de el maestrului Cristoiu, au fost acuzate în mod tendențios de persoane anonime că ar viola drepturile de autor, fiind prin urmare plagiate. Cristoiu este el însuși autor de cărți nenumărate și articole zilnice, nefiind genul de scriitor care să-și însușească munca altora, dar mai produce ocazional și recenzii, prefețe, analize care, inevitabil, se fac și cu „materialul clientului”.

În primul rând, în lumea reală, nici o autoritate nu primește o reclamație care nu e semnată, iar persoana reclamată are dreptul să cunoască cine este autorul plângerii. Vorbim de un principiu juridic vechi de mii de ani – nici măcar creștinii din timpul persecuțiilor romane nu puteau fi cercetați de autoritățile ostile dacă plângerile împotriva lor nu erau semnate de un denunțător. În lumea virtuală, însă, Google primește și acționează în baza unor reclamații „anonimizate”. În al doilea rând, dreptul la un proces echitabil, un alt principiu juridic din lumea reală, care statuează că o acuzație trebuie întâi demonstrată cu dovezi înainte ca presupusul vinovat să fie pedepsit, iar în lipsa dovezilor chiar și un infractor notoriu e prezumat nevinovat, de asemenea nu se aplică în lumea Google, care pedepsește pe temeiul unor „suspiciuni”, reclamantul fiind prezumat din start ca infailibil, iar ținta, eliminată „preventiv”, cu foarte puține căi de atac, majoritatea preluate și analizate tot de un algoritm, nu de un om.

Astfel, cel puțin două articole inofensive, chiar benigne, publicate de Ion Cristoiu pe blogul său, au fost scoase din motorul de căutare Google Search pentru presupusa vină de a fi încălcat drepturi de autor, conținând de fapt doar câteva citate reprezentative pentru efectuarea unei recenzii sau demonstrarea unui punct de vedere. Este puțin probabil ca autorii sau urmașii lor să fi făcut astfel de plângeri, cel mai probabil acest truc fiind folosit de persoane rău-voitoare, foarte puțin prietene cu libertatea de exprimare, dar inițiate în hachițele sistemului cibernetic al platformelor de tehnologie a informației.

„Ei, cu instrumentele moderne, cu Google, cu WikiPedia, cu YouTube, cu rețelele sociale, numai bătăi de cap! Eu, cel mult, am avut bătăi de cap și iată una din dimineața de astăzi:

Am primit de la Google Search Console notificare privind eliminarea din căutarea Google în conformitate cu DMCA. Hai să citim împreună:

Către webmaster-ul site-ului https://www.cristoiublog.ro – către mine! O dată mi-au trimis și ei e-mail…

Compania Google a fost notificată, în conformitate cu termenii din Digital Millenium Copyright Act (DMCA) că se presupune că unele materiale de pe site-ul d-voastră încalcă drepturile de autor ale altor utilizatori. Suntem în curs de eliminare din rezultatele căutării Google a materialelor despre care se presupune că sunt ilegale.

Deci mi se spune că a fost notificat că unele articole scrise de mine și publicate pe CristoiuBlog.ro sunt ilegale deoarece eu le-am furat de la alții! Nu mai e nevoie de Emilia Șercan, vă imaginați? Adică, deja am plagiat!

Notificarea primită, din care au fost eliminate toate informațiile de identificare personală – adică să nu văd cine m-a pârât – este disponibilă pe site-ul Lumin, un agregator terță parte a notificărilor în baza reclamațiilor de natură juridică și este vorba … de un articol „Ionel Brătianu are umor” CristoiuBlog.ro care a fost scos din motorul de căutare Google. Dacă dvs. puneți acuma „Ionel Brătianu are umor” pe Google n-o să găsiți nimic!

Deci m-au pedepsit pentru că în acest articol scris de mine, un eseu, de fapt două eseuri, eu, cum să spun, am plagiat, am copiat pe cineva… fără să obțin drepturi de autor. Nu mai țin minte când am scris eu acest articol. Hai să vedem, să mergem la articolul de pe site-ul meu: „Ionel Brătianu are umor” a fost publicat 16.10.2023. Deci din 16 octombrie! Și are două note, două gânduri în care dau un citat pe larg din Ionel Brătianu dintr-o cuvântare ținută la o conferință la Atheneu, „România și chestiunea Orientului”, am luat-o dintr-o carte nici măcar publicată acuma, publicată în perioada interbelică, nu văd nici o plagiere! Am dat un citat în care am arătat că Ionel Brătianu avea umor. Și, apoi, un alt articol, „Predica poate fi ținută”, … am citat eu dintr-o carte în două volume a profesorului, preotului Mihai Neațu, care a publicat în două volume Predici la duminici și sărbători. Eu nu cred că preotul a făcut (reclamație la Google, n.r.)… Eu am scris pozitiv, am făcut o cronică! (…)

Deci, vedeți dvs., sunt pedepsit degeaba! Adică n-am copiat pe nimeni care să ceară drepturi de autor. Sunt uneori site-uri unde spune: dacă luați mai mult de nu știu câte rânduri… Ionel Brătianu a murit și nu cred că-i vreun moștenitor care să-i ceară drepturi de autor, cartea nu era scoasă acuma și, chiar dacă era, era un citat din ea, iar profesorul Mihai Neațu mi-a dat cărțile scoase în regia lui proprie, deci…

Și m-am interesat și am aflat că există acest site la care poți să faci o plângere, oricare din noi, și aici a făcut cineva, un necunoscut – că nu mi-a dat numele -, în care a spus: în articolul cutare, autorul a plagiat, m-a copiat pe mine sau a copiat în general, deci scoateți-l de pe căutare Google! Dar ei în notificare nu spun cine, deci oricare poate să fie: dumneavoastră, cineva TFL-ist de pe-aicea sau poate fi unul de prin Australia…

Ce-nseamnă? Deci ți se cășună pe unul, te uiți pe un site și vezi un articol, nu știu, în Libertatea și zici: da? Ia lasă, fac eu o plângere că acel articol nu a respectat drepturile de autor și, automat, Google ți l-a scos din căutare!

Am făcut o contestație, nu cred că se va rezolva! Deci, este o foarte mare problemă, cum a fost și la YouTube, că 99% din plângeri sunt preluate de un automat. E plângere? Gata, automat te suspendăm. Băi, stai puțin! Repet: oricare din dușmanii mei, prietenii mei – sau d-voastră! – pot face o plângere și te trezești că dacă pui pe Google titlul articolului ăluia nu există!

Așa, din când în când, primesc – dar Adrian mă liniștește – câte o notă din asta: articolul cutare a violat regulile comunității. Mă uit și văd, n-am violat cu nimica! Articol, nu gen YouTube! Și descopăr că unul a făcut o plângere anonimă și, automat, aparatul ăla a zis băi, gata, e plângere, îl scoatem!”, a mărturist Ion Cristoiu la începutul jurnalului său video din 21.11.2023.

Google nu se află la primul abuz contra gazetarului cu peste jumătate de veac de experiență. Platforma sa de videoclipuri YouTube a suspendat timp de aproape o săptămână canalul YouTube cu numele Ion Cristoiu pe motiv că acesta a comentat critic, cu argumente, atitudinea politicianului israelian Benjamin Netanyahu față de populația civilă a Fășiei Gaza. La acea vreme Google România și-a reevaluat decizia după câteva zile, neașteptând să se împlinească săptămâna. Nu mult după aceea, lui Ion Cristoiu i-a fost spart contul, infiltrații postând un videoclip care ar fi încălcat regulile YouTube, moment în care Google și-a luat revanșa, desființând în totalitate canalul reputatului jurnalist. Din fericire, acesta a putut face recurs și canalul său a fost restabilit.

Iată că acum încercările unor persoane rău-voitoare sau grupuri de interese de a cenzura pluralismul de gândire în România s-au îndreptat către partea scrisă a producțiilor lui Ion Cristoiu, fiind luate în cătare articole de pe blogul său personal, pe care Google nu are cum să le șteargă, dar le poate ascunde din rezultatele căutărilor pe motorul Google Search, ceea ce tot un fel de cenzură este, pentru că nu toți urmăritorii sunt obișnuiți să caute un articol direct în site, majoritatea căutându-l întâi pe Google. Scăderea numărului de accesări de pe motoarele de căutare poate avea ca efect și micșorarea veniturilor provenite din publicitate online și din Google Ads pentru site-uri care obțin câștiguri pe această cale – nu știm dacă e și cazul blogului maestrului Ion Cristoiu, a cărui activitate online se desfășura gratuit, fără vreo monetizare fățișă.

Vestea bună este că, în ceea ce-i privește pe urmăritorii săi fideli, aceștia nu pierd nimic, ei putându-se învăța să caute articolele direct în site-ul autorului sau folosind alte motoare de căutare (DuckDuckGo, Microsoft Bing, Yahoo Search și altele). În acest caz, doar Google va fi afectat, prin politicile lui paranoice putând să piardă încrederea utilizatorilor și să devină mai puțin frecventabil, la fel cum a dovedit-o cu vârf și îndesat pe anumite subiecte în perioada stărilor de urgență / alertă. Oricine favorizează cenzura în capitalism va ajunge, inevitabil, să piardă clienți și, prin urmare, bani. Cât despre publicul românesc, el știe că nu pot unii cenzura cât putem noi căuta și disemina informații! VIDEO:

De interes, pe teme conexe:

One thought on “DIN VOLUPTĂȚILE CENZURII: Ion Cristoiu, suspendat în trecut pe YouTube, acum este subminat de Google Search pentru „suspiciuni” nefondate decât pe reclamații anonime! VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *