De 1 Decembrie Părintele Teologos ne vorbește despre unitatea națională: „Fără o ortodoxie smerită și înțeleaptă, nu am fi putut ajunge al șaselea neam ca mărime din Europa. VIDEO de la O Chilie Athonită

Neamul românesc a fost dăruit de Dumnezeu cu mari și multe harisme, pe care a reușit să le păstreze mai mult sau mai puțin – se pare, însă, că harisma unității nu o mai avem și asta constituie una din problemele principale ale neamului nostru.

Ascultați o analiză a situației unității neamului românesc astăzi, în care încercăm să arătăm cauzele și modurile de rezolvare ale uneia dintre cele mai mari probleme cu care românii s-au confruntat și se confruntă în istorie. Analiza este făcută de Părintele Theologos de la O Chilie Athonită.

Vizionare plăcută! (după videoclip aveți și transcriptul)

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin

Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin

Trăim un război ideologic

Primul lucru care apare pregnant pentru mine când mă gândesc la situația neamului românesc astăzi este că este în război. Trebuie să avem conștiința faptului că suntem în război, însă nu un război armat – slavă lui Dumnezeu! – ci într-un război ideologic feroce. Trebuie să știți că un neam nu poate să fie cucerit din punct de vedere armat dacă nu este cucerit din punct de vedere ideologic, religios. Înțelegeți?

Lucrurile sunt foarte periculoase pentru că în cazul ortodoxiei nu este vorba de o religie oarecare sau de o ideologie care să fie subiect de alegere.

Ortodoxia este știința medicală corectă care are ca rezultat vindecarea sufletului și depășirea morții. Viața veșnică, fericirea veșnică și depășirea chinului veșnic. Ortodoxia este într-adevăr o problemă de viață și de moarte și nu o problemă de alegere. 

Alegerea este posibilă în clipa în care vorbim de exemplu de o ideologie mai liberală sau o ideologie mai conservatoare. Atunci se poate discuta. În clipa în care vorbim de viață și de moarte, în clipa în care vorbim despre păcat și virtute, atunci nu mai putem discuta. 

De fapt, eu prin formarea mea și prin caracterul meu sunt un progresist, însă un progresist în adevăratul sens al cuvântului, un progres în Dumnezeu, care este singurul progres real. Din păcate astăzi distorsiunea este atât de mare în afara ortodoxiei încât aproape orice progres este un progres în distorsiune, în păcat, un progres în chin. Înțelegeți?

Problema cea mare este faptul că cei care se chinuie doresc să-i facă și pe alții ca să se chinuie, crezând că astfel vor scăpa de chinul lor. Nu scapă pentru că fiecare își poartă păcatul. Înțelegeți?

Fraților, să stăm tari și să nu cedăm în fața războiului ideologic care încearcă să ne inducă frica și complexul de inferioritate față de alte popoare de obicei și după aceea, față de conducerea proprie. Nu este așa, fraților. NU avem de ce să fim complexați față de alte popoare.

La ce să fim atenți. O istorisire reală

Aveți grijă că doresc să vă despartă de Biserică și de Hristos și atunci s-a terminat cu libertatea voastră! Un neam nu poate fi învins, însă un neam poate să comită suicid. Ortodoxia este deranjantă pentru că ortodoxia are pe Adevărul Hristos și Adevărul vă va face liberi după cum a spus Domnul.

Se vede, fraților, că numai virtutea îi menține omului libertatea și echilibrul. Țin minte o întâmplare care la greci este foarte cunoscută: când revoluționarii greci se pregăteau pentru revoluția de eliberare de la 1821, nu ajungeau la niciun acord relativ la modul de a acționa. Se certau încontinuu până când făceau cu nervii și nu ajungeau la niciun rezultat. Preocupat de tema asta, conducătorul lor, Theodoros Kolokotronis, se plimba pe malul mării, fumându-și pipa îngândurat. La un moment dat, îl luminează Dumenzeu și zice: „ia, stai puțin! Eu doresc să eliberez Grecia și nu mă pot elibera de patima fumatului”. A aruncat pipa în mare și așa a început de fapt eliberarea din Grecia. Înțelegeți?

Ortodoxia este calea salvatoare și vindecătoare

De fapt, se vede astăzi că ortodoxia nu apare în primul rând ca și drumul către sfințenie – cu toate că este – ci apare ca și singura modalitate să ne eliberăm de patimi și să nu ne pierdem mințile, fraților. Adică să mai rămânem cu mintea întreagă. În societățile depărate de ortodoxie sunt mari pandemii – întâi de toate pandemia bolilor de nervi, în principal depresie, după care pandemia singurătății, agorafobiei… Românii cu câțiva ani în urmă nici nu știau ce e aia depresie. Tot legat de asta, în general, în România nu există nici agorafobia, adică frica de a ieși în public cu ceilalți, chiar dacă influențele din afară încet, încet o aduc.  Vedeți că în afara ortodoxiei a dispărut noțiunea de prietenie, de prieten, rămânând cel mult termenul de socializare care este mult mai rece, nu are atâta dragoste.

Despre omenie și neamul românesc

În neamul românesc însă, avem cuvântul omenie, un cuvânt intraductibil în alte limbi, care arată importanța comportamentului uman, adică a comportamentului virtuos. Noi, românii, nu vedem pe om ca o grămadă de celule și nu vedem zâmbetul mamei ca rezultatul a 27 de mușchi care se mișcă pe față. Din contră, fraților! După cum spunea Sf. Dumitru Stăniloae, neamul românesc are sentimentul tainei, al valorii nețărmurite a persoanei. Vedem persoana în toată frumusețea sa și nu încercăm să supra-analizăm, că știm că nu e bine.

Această grijă pentru iubirea tainei persoanei provine din faptul că în neamul românesc există o învățătură de credință de succes. Înțelegeți? De fapt, acesta este lucrul esențial care a ținut acest neam care este un miracol al istoriei, cel mai mare neam din sud-estul Europei, fraților, singurul neam latin ortodox care face parte și din occidentul latin și din orientul bizantin. Fără o ortodoxie smerită și înțeleaptă, nu am putut ajunge al șaselea neam ca mărime din Europa, având o identitate distinctă într-o mare de neamuri foarte diferite față de noi cum sunt slavii, ungurii și popoarele germanice pe care le avem chiar și în țară – sașii, secuii și așa mai departe.

La ora aceasta, suntem cel mai important neam ortodox, fraților, singurul punct de echilibru în ortodoxie și aș zice că suntem singura țară care poate să organizeze un festival de genul ITO – adică „Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși”. Poate că o să spuneți că și Grecia poate să organizeze, însă, fraților Grecia este o țară europenizată în care doar 2-3% din greci mai merg la biserică. Pe greci nu i-a distrus foametea de la sfârșitul celui de-al 2-lea război mondial, ci scandalurile și huzurul de la începutul secolului 21. Să luăm aminte! Desigur că se poate organiza și în Serbia sau în Georgia unde ortodoxia este mult mai aproape de stat, însă aceste țări sunt mici. Nu zic că e bine. Dimpotrivă. 

Sfânta Tradiție a fost lovită de-a lungul istoriei. Urmările

Revenind la noi, problema cu ortodoxia română este faptul că Sfânta Tradiție, adică modul sfințirii a fost zdrobit de către comuniști. Elitele în care via modul sfințirii au fost închise și cele mai multe s-au sfințit și au murit acolo și noi astăzi nu mai avem modul lor de comportament, modul lor de gândire, modul lor de sfințire, chiar dacă unii dintre ei au supraviețuit până în zilele noastre. Cei care au venit la conducere după căderea comunismului nu au promovat aceste valori, ci au încercat să manipuleze poporul în interesele lor egoiste.

Din păcate, astăzi, din cauza acestui război informațional, nu ne mai concentrăm pe valorile noastre, care sunt multe și mari, nu ne cinstim sfinții neamului și, mai ales, nu ne cinstim sfinții contemporani, având ca nucleu Sfinții Români din închisori care să știți că fac multe minuni. Neștiind asta, foarte mulți dintre români se gândesc să plece în societatea decadentă din afara granițelor țării pentru a face bani, neștiind că dacă aleargă după bani și banii vor alerga de la ei. Fraților, trebuie să alergăm după Dumnezeu, după virtute, după iubire, discernământ și calitate, să alergăm de bani și atunci și banii vor alerga după noi. Să avem grijă, fraților, să nu devenim atât de săraci încât să nu avem nimic nimic în afară bani. Fraților iubirea de avere aduce însingurare și război. Pacea și iubirea vin prin unitatea de neam.

Da, ok, există un plan care se execută de mai mulți ani pentru distrugerea neamului, pentru micșorarea populației României, pentru amestecarea cu alte neamuri, care însă nu sunt emigranți, ci cuceritori, fiind purtători ai unor ideologii nocive pe care doresc să le impună. În general, vorbesc. Slavă lui Dumnezeu că Dumnezeu nu ne lasă! Să nu ne lăsăm nici noi, fraților!

Continuarea o găsiți pe pagina chilieathonita.ro

De interes, pe teme similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *