Gonzalo Lira, cetățean american deținut politic în țara lui Zelenski, despre care ni se spunea că apără democrația. Tucker Carlson și Elon Musk ceartă Administrația Biden pentru că nu se implică în eliberarea acestuia. VIDEO

Jurnalistul american Tucker Carlson a arătat lumii întregi cum scriitorul și regizorul Gonzalo Lira, cetățean american de origine chiliană stabilit în Bahmut, a fost închis și maltratat în pușcăriile ucrainene din cauza atitudinii sale critice față de administrațiile Biden și Zelenski. În monologurile sale publicate pe Youtube sau în postări pe Twitter, Lira ironizase și atitudinea isterică a UE în relație cu Federația Rusă, contrazicând aserțiunile mediatice occidentale privind impactul sancțiunilor economice față de economia rusă și subliniind că cea care are de pierdut de pe urma decuplării de gazele rusești ieftine e Germania în primul rând și întreaga UE, în general. Cu toate că au fost intens contestate, convingerile lui Gonzalo Lira s-au verificat în timp.

După o percheziție domiciliară în luna mai 2023 urmată de reținerea sa, Lira a fost pentru scurtă vreme eliberat, încercând astă-vară să treacă granița în Ungaria pentru a cere azil politic. Evident, evadarea lui anunțată pe social media a eșuat în vama ucraineană, de unde chilianul a fost arestat, pierzându-i-se ulterior urma. În ultima lui filmare, el susținea că a fost maltratat în arestul ucrainian și că, dacă va fi prins din nou, se teme pentru viața lui. Principala sa postare pe Twitter era o listă de dizidenți care au fost eliminați fizic de ucraineni, Lira avertizând că, dacă nu mai dă semne de viață mai mult de 48 de ore, poate fi și el adăugat acelei liste.

Toate interpelările jurnaliștilor americani pe lângă Departamentul de Stat al SUA privind protejarea sau extrădarea acestui posesor de cetățenie americană au rămas fără răspuns. Nu e de mirare că Administrația Biden nu dă doi bani pe un cetățean care spunea în videoclipul dinaintea arestării că doamna Kamala Harris e o „proastă beată” și că lui Joe Biden i se pregătește o „aruncare de la fereastră”.

Jurnalistul american Tucker Carlson, epurat de la Fox News pentru a se lansa ca independent pe rețeaua X (fostă Twitter), a afirmat recent că scriitorul și regizorul american Gonzalo Lira este deținut politic într-o închisoare din Ucraina. Lira a fost un critic vocal al Administrației Biden și al sprijinului acordat de aceasta lui Volodimir Zelenski în războiul cu Rusia, relevă publicația „Times of India”.

Carlson a prezentat în emisiunea lui secțiuni din înregistrările lui Lira unde, printre altele, acesta afirma că acțiunile și sancțiunile occidentale vor avea un impact infim asupra economiei Rusiei, care va continua să funcționeze. Constatările lui Lira erau contrarii aserțiunilor mass-mediei occidentale, care decretase că sancțiunile vor da o teribilă lovitură economiei Moscovei.

Fostul crainic al televiziunii Fox News a prezentat cum, de exemplu, unii oameni din Marea Britanie au murit de hipotermie în absența energiei ieftine provenite din Rusia.

„Rusia nu e pe punctul de a pierde războiul din Ucraina, ci pe punctul de a-l câștiga, iar economia rusească se descurcă”, a continuat Carlson în asentimentul afirmațiilor lui Lira.

Carlson a deplâns faptul că Lira a fost discreditat de unii americani și de presă, sub pretext că ar fi „o marionetă a Moscovei, un mincinos și un propagandist”.

„Însă, de fapt, acum putem recunoaște că el avea dreptate”, a spus Carlson, adăugând că Lira fusese inițial eliberat din închisoare, însă următoarea și, totodată, ultima actualizare video făcută de el pe 21 iulie 2023 a înfățișat o imagine sumbră.

„Voi fi cu siguranță trimis într-o închisoare-lagăr de muncă silnică unde, cel mai probabil, voi muri. Așa stând lucrurile, m-am decis că cel mai bun lucru pe care pot să-l fac e să-mi încerc norocul și să trec granița la unguri”, spunea Lira astă-vară, citat în emisiunea lui Carlson. Timp de două zile, chilianul străbătuse circa 1300 de km fugind din Harkov și îndreptându-se spre frontiera vestică a Ucrainei, pe care spera să o poată trece pentru a solicita azil politic în Ungaria. Ce ignora dizidentul e faptul că la graniță se fac două controale, primul, din partea polițiștilor de frontieră ai țării din care pleci și al doilea, din partea polițiștilor din țara vecină. Astfel că nu putea ajunge în Ungaria fără a trece mai întâi prin mâinile vameșilor ucrainieni, fiind probabil deja dat în consemn la frontieră, căci eliberarea sa fusese una temporară, în perioada procesului intentat de oamenii Kievului, care n-aveau nici un interes să-l piardă.

„Așadar, fie voi trece frontiera în următoarele câteva ore, fie voi fi arestat și numai Dumnezeu știe ce voi mai păți”, mai spunea Gonzalo Lira în ultimul său mesaj video. El a adăugat că are 55 de ani, probleme cu inima și că i se pregătește o condamnare la 5 – 8 ani la închisoare, de unde nu mai speră să iasă în viață. Se pare că opțiunile sale nu erau două, ci una singură – aceea de a rămâne în Ucraina, statul din care nici un bărbat nu pleacă.

Carlson a declarat că Lira nu a putut trece granița și a fost arestat din nou.

„Un deținut politic într-o țară despre care ni s-a spus că ar fi una liberă”, a spus jurnalistul referindu-se la modul fals în care presa occidentală zugrăvise Ucraina ca pe o democrație prin comparație cu autocrația din Rusia numai pentru a smulge aprobarea americanilor ca Statele Unite să sprijine Ucraina.

„Departamentul de Stat nu este interesat de soarta acestui cetățean american. De fapt, desigur, oamenii lui Biden susțin încarcerarea sa”, a spus Carlson în episodul nr. 47 al emisiunii sale de pe Twitter.

„Gonzalo Lira este un cetățean american care a fost torturat din luna iulie într-o închisoare ucraineană pentru infracțiunea de a-l fi criticat pe Zelenski. Oficialii lui Biden sunt de acord cu acest lucru, pentru că ar dori să aplice același standard și aici (în SUA, n.r.). Presa este de acord. Iată o declarație a tatălui lui Gonzalo Lira.

(00:00) Criticul american al lui Zelenski a fost încarcerat în Ucraina
(05:14) Unde este Departamentul nostru de Stat?
(08:40) Lira a fost arestat după ce l-a criticat pe Biden
(11:49) Este Ucraina democrația care ni s-a spus că este?”, se arată în postarea filmării episodului 47 al emisiunii lui Tucker Carlson de pe Twitter.

Și Elon Musk, acționarul majoritar al rețelei de socializare, a dat un semn de solidaritate cu soarta lui Gonzalo Lira.

„Un cetățean american se află în închisoare în Ucraina după ce (noi, americanii) am trimis peste 100 de miliarde de dolari (Ucrainei)?

E vorba de ceva mai mult decât o simplă critică la adresa lui Zelensky?

Dacă doar despre asta este vorba, atunci avem o problemă serioasă aici (în SUA)”, a scris Musk într-o postare.

„Da, rostirea unor lucruri nepermise, aceasta e infracțiunea lui (Gonzalo Lira)”, a răspuns Tucker Carlson la postarea lui Elon Musk.

În emisiunea sa, Carlson a realizat un amplu interviu cu dl. Lira Sr., tatăl lui Gonzalo. Acesta a spus că, deși arestat cu 7 luni în urmă, fiul său încă nu a avut parte de un proces echitabil.

„I s-a atribuit un avocat care nu vorbește limba engleză. Ambasada SUA nu a făcut nimic pentru el. Nici eu, nici sora lui Gonzalo nu am putut vorbi cu el”.

„Un cetățean american din naștere este în pușcărie pe motiv că și-a exercitat dreptul la liberă exprimare”, a explicat tatăl lui Gonzalo Lira.

Bătrânul a mai povestit că și în 2022 fiul său fusese arestat și deținut timp de o săptămână pentru a nu putea continua să critice regimul „nazist” al lui Zelenski, susținut de Washington.

Penultima sa arestare, cea din mai 2023, a survenit la doar 4 zile după ce Gonzalo Lira postase un videoclip critic la adresa președintelui Joe Biden și a vice-președintelui Kamala Harris.

În consecință, dl. Lira Jr. a fost înhățat de „acest teribil și sinistru Gestapo numit SBU”. (serviciul de securitate ucrainean, indiferent câți ultra-naționaliști ar face parte din el actualmente, nu este o construcție a poliției politice naziste, ci a fostului KGB sovietic, n.r.)

„Fiul meu este victima guvernului lui Biden și a relației acestuia cu marioneta Zelesnki”, a conchis dl. Lira Sr.

Născut pe 29 februarie 1968 în Burbank, California, Gonzalo Lira Jr. este un romancier și regizor american. În calitate de jurnalist american independent, Lira exprimase anterior multiple critici la adresa Ucrainei și a președintelui Zelenski, contestând portretizarea acestuia ca un fel de “Winston Churchill” în presa occidentală și afirmând că imaginea care i se construiește “nu este adevărată”. Canalul de YouTube al domnului Lira Jr. stă mărturie despre felul lui de a vedea lucrurile în acest conflict Est-Vest.

Episodul 47 al emisiunii lui Tucker Carlson poate fi urmărit pe Twitter.

Articol publicat de Vlad Pârău inițial pe RoExit.info.

One thought on “Gonzalo Lira, cetățean american deținut politic în țara lui Zelenski, despre care ni se spunea că apără democrația. Tucker Carlson și Elon Musk ceartă Administrația Biden pentru că nu se implică în eliberarea acestuia. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *