Rusia amenință că va lua măsuri contra României dacă avioanele F-16 donate de NATO Ucrainei vor decola de pe teritoriul nostru

Dacă Ucraina va folosi aeroporturile din Polonia, România și Slovacia pentru a trimite avioane de luptă F-16 în misiuni de luptă, acest lucru va fi considerat de Rusia drept o intervenție a respectivelor trei țări în conflict, a declarat Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse, în timpul sesiunii plenare a OSCE pentru securitate militară și controlul armamentului de la Viena, potrivit MSN News.

„Avertizăm ferm că utilizarea acestor avioane de vânătoare de pe teritoriul acestor țări membre NATO va fi considerată de Moscova ca echivalentă cu participarea lor la conflictul din Ucraina și va forța Rusia să răspundă pe măsură”, a declarat Gavrilov, potrivit agenției Nova.news.

Recent, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că „ținând cont de distrugerea părții semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forțelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia și România”, se arată pe blogul În prima linie.

Președinția României anunțase în vara acestui an că țara noastră va găzdui centre de pregătire pentru pilotarea avioanelor F-16, deschise inclusiv pentru statele partenere NATO, precum Ucraina.

„Împreună cu ceilalți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, în România va fi creat un centru regional de pregătire a piloților care vor opera pe aceste avioane. Aici vor fi instruiți piloții români care operează avioane F-16, iar, ulterior, facilitatea va fi deschisă pentru participarea piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv Ucraina”, a declarat Administrația Prezidențială în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 6 iulie 2023.

Preluare ROexit.info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *